موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

نظام آموزشی کانادا

نظام آموزشی کانادا

کانادا کشوری زیبا و پهناور است که در شمالی ترین منطقه قاره آمریکای شمالی واقع شده است. این کشور از 10 استان مجزا و 3 قلمرو تشکیل شده است. کانادا از اقیانوس اطلس در شرق تا اقیانوس آرام در غرب و از شمال به اقیانوس منجمد شمالی امتداد یافته است.

این کشور یکی از وسیع ترین کشورهای جهان است که تراکم جمعیتی بسیار پایینی دارد و از این نظر یکی از کشورهای پیشرو جهان در پذیرش مهاجر است.

کانادا دارای یک سیستم آموزشی بسیار قوی و پیشرفته است که این امر باعث وسوسه دانش‌آموزان و دانشجویان برای ادامه تحصیل در این کشور شده است. به همین‌دلیل آمار مهاجرت به کانادا برای تحصیل در سال‌های اخیر به‌شدت افزایش یافته است.

نظام آموزشی کانادا

نظام آموزشی کانادا هم مدارس دولتی و هم مدارس خصوصی را در برمی‌گیرد. سیستم آموزشی کانادا یک سیستم ایالتی است و این به این معناست که تفاوتهای قابل توجهی در سیستم آموزشی بین ایالت‌های مختلف این کشور وجود دارد. با این حال کیفیت آموزش در تمام ایالتها بسیار بالا است و از این لحاظ تفاوتی ندارد.

کودکان در کانادا معمولا در سن ۴ تا ۵ سالگی به مدت یک تا دوسال و به صورت اختیاری در کودکستان آموزش می بینند و در حدود ۶ سالگی به کلاس اول می‌روند. پایه راهنمایی تا کلاس ۱۱ و ۱۲ است که این به ایالت مورد نظر بستگی دارد. بعد از آن دانش آموزان می‌توانند به دانشگاه یا کالج یا وارد سیستم cegep شوند.

cegep یک کلمه فرانسوی و خلاصه شده کالج آموزش عمومی و فنی حرفه ای می‌باشد. در این سیستم دانش آموزان 2 سال در مدرسه عمومی و 3 سال در مدرسه فنی حرفه ای درس می‌خوانند و بعد از آن می‌توانند وارد دانشگاه شوند. ایالت کبک دارای سیستم آموزشی cegep است.

حتما بخوانید:
تحصیل در کانادا

ساختار نظام آموزشی کانادا

هر کشوری ساختار نظام آموزشی مخصوص به خود را دارد. کانادا نیز مانند سایر کشورهای پیشرفت دنیا ساختار نظام آموزشی، در زیر ساختار نظام اموزشی کانادا را با جزییات دقیقی بررسی می کنیم.

پیش دبستانی

پیش دبستانی یا کودکستان اولین پایه آموزشی در کاناداست که شامل حال کودکان ۴ تا ۵ ساله و قبل از ورود به مدرسه ابتدایی می‌شود. در ایالت ها نیوبرونزویک و نوآ اسکوشیبا اجباری ولی در سایر ایالتها اختیاری است.

مراکز پیش دبستانی شامل مراکز دولتی، خصوصی یا مدارس فدرال می‌شود که بسته به انتخاب خود می توانید فرزندتان را در آن مراکز ثبت نام کنید. در اغلب ایالت‌ها سال اول دوره پیش دبستانی، دولتی و رایگان است ولی در ایالت‌های خاصی مثل کبک کل دوره پیش دبستانی برای خانواده های کم درآمد و کودکان معلول رایگان است.

برنامه های آموزشی در دوره پیش دبستانی شامل یادگیری الفبا، شمردن، خواندن، موسیقی، هنر و بازی کردن با دیگران است و به طور کلی کودک را برای دوره دبستان آماده می‌کند.

دبستان

آموزش ابتدایی یا دبستان در کانادا برای تمام کودکان اجباری است و از ۶ یا ۷ سالگی شروع شده و تا کلاس ششم ادامه دارد و در سن ۱۱ تا ۱۲ سالگی تمام می‌شود. برنامه آموزشی در دوره دبستانی شامل ریاضی، خواندن، زبان انگلیسی (در کبک زبان فرانسه)، تاریخ، علوم، موسیقی، علوم اجتماعی، ورزش و هنر می‌شود.

راهنمایی

دوره راهنمایی در کانادا دو سال است که دانش آموز تا کلاس ۷ یا ۸ در این دوره درس می‌خواند و بعد از آن وارد دوره دبیرستان می‌شود.

دبيرستان

دوره دبیرستان در کانادا 4 سال طول می‌کشد و دانش آموز تا کلاس ۱۱ یا ۱۲ در این دوره درس می‌خواند (یعنی ۱۶ تا ۱۸ سالگی که بستگی به دوره آموزشی و ایالت مورد نظر دارد).

در اونتاریو و نیوبرانزویک، دانش آموزان باید تا سن ۱۸ سالگی دوران دبیرستان را بگذرانند و حتماً در این سن دیپلم بگیرند. در استان کبک دوره دبیرستان تا کلاس ۱۱ است و بعد از آن دانش آموز باید دو سال دوره پیش دانشگاهی را بگذراند که به آن cegep گفته می‌شود.

دوره کالج و دانشگاه

بعد از گذراندن دبیرستان دانش آموز وارد دانشگاه یا کالج‌های کانادا یا می‌شود و بسته به رشته و مقطعی که در آن تحصیل می‌کند سنوات تحصیلی خود را طی می‌کند.

 

انواع دیگر مدارس و آموزشگاه ها در کانادا

دیگر مدارس و آموزشگاه‌های کانادا بصورت زیر هستند:

مدارس فنی و حرفه ای

این مدارس در کل کانادا وجود دارد و همانطور که از اسمش مشخص است دانش آموز می‌تواند در این مدارس مهارتی که به آن علاقه دارد را بیاموزد.

مدارس خصوصی یا غیرانتفاعی

این نوع مدارس در کل کانادا وجود دارد که تمام هزینه های آن بر عهده خانواده ها است و دولت نقشی در آن ندارد. در استان کبک افرادی که تمایلی به درس خواندن به زبان فرانسه ندارند مدارس غیرانتفاعی می‌تواند گزینه خوبی باشد.

مدارس مذهبی

آنهایی که دوست دارند فرزندانشان را به مدارس مذهبی بفرستند غیر از مدارس مذهبی کاتولیک خاصی که وجود دارد باید آنها را به موسسات خصوصی مربوط بفرستند. در این مدارس علاوه بر درسهای مربوط به همان پایه آموزشی درسهای مذهبی مرتبط با نوع مذهب آن مدرسه نیز تدریس می‌شود.

 

 مدارس کانادایی به چه زبان‌هایی است؟

در کانادا دو زبان رسمی  انگلیسی و فرانسه تکلم می شود. دانش آموزان خارجی می‌توانند هر کدام از این زبانها را که بخواهند انتخاب کنند. در اغلب ایالت‌ های کانادا انگلیسی زبان اصلی در مدارس است ولی در استان کبک دانش آموزان باید تا پایان دبیرستان به زبان فرانسه درس بخوانند و فقط تحت شرایط خاصی اجازه دارند به زبان انگلیسی تحصیل کنند. مثل دانش آموزانی که به صورت موقت در کبک اقامت دارند.

وضعیت دانش آموزان مهاجر در کانادا

تعدا دانش آموزان مهاجر در کانادا بسیار زیاد است و یک سوم جوانان در کانادا را مهاجران تشکیل می‌دهند و به خاطر عدالت اجتماعی بسیار بالا در کانادا امکان موفقیت برای دانش آموزان مهاجر در برابر دانش آموزان بومی بسیار بالا و حتی برابر با آنهاست.

 

آیا تحصیل در کانادا رایگان است؟

با اینکه سیستم های آموزشی مختلفی در کانادا وجود دارد ولی در تمام آنها دانش آموزان مقیم کانادا تا کلاس ۱۱ یا ۱۲ به صورت رایگان تحصیل می‌کنند که به ایالت مربوطه بستگی دارد. ولی دانش آموزان سایز کشورها برای اخذ ویزای دانش آموزی کانادا و تحصیل در این کشور باید شهریه کامل را پرداخت کنند.

بسیاری از کالج‌ها و دانشگاه ها هم شهریه هایشان را بسیار پایین در نظر گرفته اند تا تمام افراد با هر میزان بودجه ای بتوانند از امکانات آنها استفاده کنند.

کیفیت آموزشی بالا

موسسات آموزشی در کانادا به صورت رسمی رتبه بندی نشده اند ولی موسسات آموزشی در کل کشور از کیفیت بالایی برخوردار هستند. در هنگام انتخاب مدرسه مورد نظرتان در کانادا حتما به نوع، اندازه و مکان موسسه مد نظرتان توجه کنید. اگر به رشته خاصی علاقه دارید تحقیق کنید که کدام موسسه در زمینه رشته مورد علاقه تان گزینه بهتری می‌تواند باشد. علاوه‌بر این می‌توانید مطلب بهترین رشته ها برای مهاجرت به کانادا را نیز مطالعه کنید.

 

آزمون های ورودی دانشگاه های کانادا

کنکور در کانادا نیز سازوکارهای مخصوص به خود را دارد. دانشگاه‌ها و کالج های بسیار زیادی در کانادا وجود دارد که می‌توانید آنها را انتخاب کنید. هرچند آزمونهای ورودی متعددی وجود دارد که قبل از درخواست دادن برای دانشگاه مورد نظرتان باید آنها را بگذرانید.

رایج ترین آزمون های ورودی دانشگاه‌های کانادا این موارد هستند: SAT, TOEFL, GRE, GMAT, MCATT LSAT. بسیاری از مراکز آزمون امکاناتی را برای ارسال نمره های آزمون تان به دانشگاه مورد نظر فراهم می‌کند.

آزمون های ورودی دانشگاه های کانادا

در اين قسمت برخی از آزمونهای مورد نیاز برای ورود به دانشگاه های کانادا را معرفی می‌کنیم.

 آزمون تافل

آزمون تافل برای بررسي میزان مهارت فرد در زبان انگلیسی گرفته می‌شود. در این آزمون مهارت‌های خواندن، نوشتن، گوش دادن و صحبت کردن سنجیده می‌شود.

این آزمون یکی از مهمترین آزمونهای ورودی هم برای افرادی است که برای ورود به مقاطع دانشگاه اقدام کرده اند و هم برای افرادی که زبان اولشان زبان انگیسی نیست. این آزمون در ۱۸۰ کشور برگزار می‌شود که کانادا یکی از آنها است.

آزمون GRE

این آزمون برای تعیین آمادگی دانش‌آموز برای ورود به  مقطع لیسانس و حتی فوق لیسانس برگزار می‌شود.این آزمون علاوه بر آزمون عمومی شامل آزمونهای موضوعی و آزمون ارزیابی نوشتن نیز می‌شود.

تعداد مورد نیاز این آزمونها به دانشگاه مدنظرتان بستگی دارد. آزمون عمومی GRE رایج ترین آزمون برای مقطع لیسانس است‌. در این آزمون مهارت‌های شفاهی، کمی و تحلیلی دانش آموز سنجیده می‌شود.

آزمون SAT

SAT یک آزمون ورودی استاندارد است که افرادی که می‌خواهند خارج از کشور تحصیل کنند باید آن را بگذرانند. این آزمون شامل سه بخش است و الگوی سئوالات آن ثابت است. دانش آموزانی که می‌خواهند وارد برخی از دانشگاه های معتبر کانادا شوند حتما باید نمرات خوبی در این آزمون بگیرند.

آزمون GMAT

در این آزمون مهارتهای نوشتن،کمی،شفاهی وخواندن ارزیابی می شود. این آزمون پیش نیازی برای پذیرش در مقطع لیسانس یا فوق لیسانس است‌. نکته این آزمون این است که بیشتر از ۵ بار در سال نمی‌توانید در آن شرکت کنید.

آزمون آیلتس

مدرک آیلتس برای مهاجرت کاربرد زیادی دارد و به‌همین دلیل هم بسیاری از متقاضیان مهاجرت به کانادا و سایر کشورها در این آزمون شرکت می‌کنند. آزمون آیلتس برای ارزیابی توانایی زبان متقاضیانی طراحی شده که قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در کانادا و دیگر کشورهای انگلیسی زبان را دارند.

الگوی آیلتس مانند دیگر آزمون هاست و مهارت‌های خواندن، نوشتن، شنیدن و صحبت کردن به زبان انگلیسی را ارزیابی می‌کند. آزمون آیلتس تنها آزمون زبان انگلیسی است که برای مهاجرت به تمام کشورها مورد قبول است.

آزمون MCAT

این آزمون برای پذیرش و تحصیل در رشته های پزشکی در کانادا مورد نیاز است.MCAT یک آزمون استاندارد چند گزینه ای است که توانایی دانش‌آموزان را برای حضور در دانشکده های پزشکی ارزیابی می‌کند‌.

در این آزمون مهارتهای حل مسئله، تفکر بحرانی و مهارت نوشتن علاوه بر دانش مفاهیم و اصول علمی که برای رشته های پزشکی نیاز است سنجیده می‌شود. MCAT به چهار بخش تقسیم می‌شود که شامل منطق شفاهی، علوم جسمانی، نمونه نگارش و علوم بیولوژیک می‌شود.

آزمون LSAT

این آزمون کلا برای پذیرش در دانشگاه‌های حقوق طراحی شده است. در این آزمون مهارتهای استدلال شفاهی و خواندن ارزیابی می‌شود که یکی از چندین فاکتور مورد نیاز برای پذیرش در دانشکده های حقوق است.

 

مقایسه آموزش پرورش ایران و کانادا

نظام آموزشی کانادا به روش ایالتی تدوین و اجرایی می شود. این بدین معنا است که بعضی  از استان ها نظام آموزشی مخصوص به خود را دارند. به عنوان مثال برخی از دبستان ها حضور دانش آموزان اجبار و برخی دیگر اختیار است.

یا در جایی دیگر ممکن است دانش آموزان با طی کردن 11 سال فارغ التحصیل شوند و در سایر ایالت ها امکان دارد دانش آموزان با گذراندن 12 سال دوره آموزشی خود را طی بکنند.

از نظر مالی تحصیل در مدارس دولتی ایران رایگان و بدون هزینه است و اینگونه که ادعا می شود دولت وظیفه دارد تا پایان دوره متوسطه تمامی هزینه های تحصیلی دانش آموزان را برعهده بگیرد. اما در ایران دانشگاه های دولتی، آزاد، غیر انتفاعی، علمی کاربردی و… هر کدام بنا به شرایطی که دارند دارای هزینه هستند.

از طرفی در کشور کانادا سیستم آموزشی به این گونه است که هزینه تحصیل در مدرسه های دولتی برای شهروندان و افرادی که اقامت دائم این کشور را دارند و همچنین فرزندان خارجی‌هایی که با ویزای تحصیلی یا کاری در کانادا حضور دارند، رایگان است. سایر خارجی‌ها باید برای تحصیل در مدرسه های کانادایی هزینه پرداخت کنند.

 

سخن آخر

در پایان می توان به جرات اذعان کرد که سیستم آموزشی کانادا، جز برترین نظام های آموزشی در سطح بین الملل است. لذا تحصیل در دانشگاه های کانادا و ادامه ی تحصیلات تکمیلی می تواند بعد از اخذ ویزای تحصیلی کانادا فرصت مناسبی برای اخذ اقامت دائم کانادا باشد.

اگر خواهان مهاجرت به کانادا هستید و یا می خواهید ویزای تحصیلی کانادا یا ویزای کار کانادا را دریافت کنید با موسسه مهاجرتی پارسی کانادا تماس حاصل فرمایید، تیم مشاورین مهاجرتی ما در زمینه ی مهاجرت آماده ی پاسخگویی به کلیه ی سوالات شما عزیزان می باشد.

سوالات متداول

مدارس کانادا مختص افراد در گروه سنی 5 تا 18 سال است. براساس نظام آموزشی کانادا این افراد در 4 سطح تحصیل می کنند. سطح یک: سطح پیش دبستان که دارای سطوح 4 ،5 ،6 ،7 می باشد. سطح دو: سطح راهنمایی که دارای سطوح 5 ،6 ،7 ،8 می باشد. سطح سه: سطح دوره مقدماتی که شامل سطوح 7 ،8 ،9 می باشد. سطح چهار: سطح دوره دوم دبیرستان و شامل سطوح 8 ،9 ،10 تا 12 می باشد.
ساعات مدارس کانادا، حدودا 5 تا 6 ساعت می باشد. ساعات مدارس پیش دبستانی، نیمی از ساعات روز را در برمیگیرد. برخی مدارس در کل سال دارای برنامه آموزشی هستند.
هزینه تحصیل در دبیرستان های دولتی کانادا چیزی حدود 15 تا 20 هزار دلار است و برای دبیرستان های خصوصی این میزان دو برابر می شود یعنی چیزی حدود 20 تا 40 هزار دلار که بایستی والدین دانش آموز تقبل کنند.

guest
4 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها