واحد پول استرالیا چیست؟
چنانچه قصد سفر و یا مهاجرت به کشور استرالیا را دارید، یکی از ملزوماتی که باید بدانید این است که واحد پول استرالیا چیست؟ دانستن واحد و ارزش پولی کشوری که قصد مهاجرت و یا مسافرت به آن را داریم، موجب میشود تا در مورد هزینههای سفر و اقامت و باقی موارد، درک روشن و صحیحی داشته باشیم.
واحد پول استرالیا، دلار استرالیا است که به اختصار با AUD نمایش داده میشود. همانند دلار آمریکا، یک دلار استرالیا نیز معادل 100 سنت است. این واحد پول در کشور استرالیا و جزایر مستقل اقیانوس آرام چون نورفولک، کیریباتی و کریستین مورد استفاده قرار میگیرد. در جدول زیر به نام ارز و انواع این واحد پولی پرداختیم.
درباره پول استرالیا | |
---|---|
نام ارز | دلار استرالیا |
نام اختصاری | AUD |
نمادها | $AU یا $A |
واحدها | سنت و دلار |
سکهها | 5، 10، 20 و 50 سنتی 1 و 2 دلاری |
اسکناسها | 5، 10، 20، 50 و 100 دلاری |
دلار استرالیا یکی از ارزهای پرکاربرد در مبادلات ارزی جهانی به شمار میرود و پس از دلار، یورو، پوند، یوآن چین و فرانک سوییس، این ارز، بیشترین استفاده را دارد. طی این مقاله قصد داریم بهطور کامل به واحد پول استرالیا، ارزش دلار استرالیا، اسکناسها و سکههای رایج این کشور بپردازیم. اگر میخواهید در مورد کشور استرالیا بیشتر بدانید، مطلب درباره استرالیا را بخوانید.
تاریخچه پول استرالیا
واحد پول استرالیا طی سالهای 1929 تا 1966 پوند استرالیا بود. دلار استرالیا در تاریخ 14 فوریه 1966 جایگزین واحد پولی سابق استرالیا یعنی پوند شد. در ابتدا هر دو دلار استرالیا برابر با یک پوند استرلینگ یا 10 شیلینگ بود؛ اما با کاهش ارزش استرلینگ، ارزش پول استرالیا از پوند استرلینگ بیشتر شد.
اولین سری دلارهای استرالیا در قالب اسکناسهای 1، 2، 10 و 20 دلاری چاپ شد و مورد استفاده قرار گرفت و کمی بعدتر و در سال 1967 اسکناس 5 دلاری نیز به سایر اسکناسها اضافه شد. در سال 1973 و با گسترش تورم، برای تسهیل معاملات، ابتدا اسکناس 50 دلاری و سپس در سال 1984 نیز اسکناس 100 دلاری به بازار آمد. در عوض در همان سال، اسکناس 1 دلاری و در سال 1988 نیز اسکناس 2 دلاری، جای خود را به سکه دادند.
ارزش دلار استرالیا
ارزش واحد پول استرالیا یا همان دلار استرالیا، نسبت به دلار آمریکا، دائما یکسان نبوده و طی سی سال اخیر و بر اساس شرایط اقتصادی مختلف، هر دلار استرالیا عموما در بازهای میان 60 تا 80 سنت آمریکا ارزش داشته است. کمترین میزان ارزش پول استرالیا به اوایل هزارهی جدید میلادی باز میگردد.
حتی در برههای ارزش هر دو دلار استرالیا کمتر از یک دلار آمریکا بود یا به عبارتی دیگر هر دلار استرالیا کمتر از 50 سنت آمریکا ارزش داشته است. کمترین میزان ارزش دلار استرالیا در آپریل سال 2001 و برابر با 47.75 سنت آمریکا ثبت شده است.
در عوض، بیشترین میزان ارزش دلار استرالیا در میان سالهای 2007 الی 2014 رقم خورده، طی این سالها هر دلار استرالیا عموما بیش از 80 سنت آمریکا ارزش داشته و در سال 2011 میلادی ارزش هر دلار استرالیا از دلار آمریکا بیشتر شد و به رقم 110 سنت آمریکا نیز رسید.
با این حال بیشترین ارزش ثبت شده از دلار استرالیا در قیاس با دلار آمریکا به سالهای اولیهی پیدایش واحد پول استرالیا باز میگردد، و بیشترین مقدار آن برابر با 1.49 دلار آمریکا و در دسامبر سال 1973 گزارش شده است.
در حال حاضر نیز ارزش واحد پول کشور استرالیا تقریبا برابر با 70 سنت است و همان طور که گفتیم در بازهای میان 60 تا 80 سنت متغیر است. بنابراین برای دانستن ارزش پول استرالیا به تومان، کافی است تا نسبت آن به دلار را در قیمت دلار ضرب کنید.
بهتر است برای تهیهی دلار استرالیا و یا انتقال پول به استرالیا، ارزش واقعی آن بر اساس دلار را بدانید. به این ترتیب و با تبدیل این نسبت به تومان، میتوانید قیمت واحد پول استرالیا به تومان را محاسبه کنید و با قیمت مناسبی دلار استرالیا را تهیه کنید.
چراکه دلار آمریکا ارز رایج در اکثر کشورها مانند کشور ما هست و در تمامی صرافیها با قیمت مشخص یافت میشود. اما سایر ارزها مثل دلار استرالیا ممکن است گاهی اوقات با ارزشی بیشتر از حد واقعیشان توسط صرافیها به فروش برسند.
ارزش دلار استرالیا به چه عواملی بستگی دارد؟
ارزش واحد پول کشور استرالیا نیز همانند سایر کشورها تا حد زیادی به واردات و صادرات مربوط میشود. از طرفی از آنجایی که استرالیا تا حد زیادی بهعنوان کشوری صادر کننده مطرح است، بنابراین ارزش پول استرالیا نیز تا حد زیادی به صادرات آن مربوط میشود.
طلا، اورانیوم، مس، زغالسنگ و پشم جزو اصلیترین کالاهای صادراتی استرالیا محسوب میشوند که 65 درصد از کل صادرات استرالیا را تشکیل میدهند. با افزایش تقاضای جهانی و در نتیجه افزایش قیمت موارد ذکر شده، ارزش پول استرالیا نیز بیشتر میشود. علاوه بر این موارد، بهخاطر روابط تجاری گسترده با اروپا و ژاپن، دلار استرالیا با یورو و ین نیز مرتبط است.
استرالیا سومین صادر کنندهی طلای جهان است و بنابراین دلار استرالیا تا حد زیادی نسبت به نوسانات بازار جهانی طلا، واکنش نشان میدهد.
انواع سکه استرالیا
کمترین مقادیر پولی استرالیا در قالب سکهها هستند که به ارزشهای 5، 10، 20 و 50 سنتی و 1 و 2 دلاری ضرب میشوند و مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع سکهها در استرالیا نیز همانند خیلی دیگر از کشورها، حکم پول خرد را دارند. بر روی تمامی سکهها، تصویر ملکه الیزابت دوم نقش بسته است.
سکه 5 سنتی استرالیا
کمترین میزان ارزش را در میان سکههای استرالیا دارد؛ این سکه از جنس مس و نیکل ساخته شده و در سمت روی آن تصویر ملکه الیزابت دوم نقش بسته و در پشت سکه نیز تصویر اکیدنا که حیوان بومی استرالیاست، حک شده است.
سکه 10 سنتی استرالیا
این سکه بهصورت دایره و با لبههای شیاردار طراحی شده و همانند سکهی 5 سنتی از جنس مس و نیکل ساخته شده و در سمت روی آن تصویر ملکه الیزابت دوم نقش بسته و در پشت سکه نیز تصویر دم پرندهی عجیب چنگ (superb lyrebird) که بومی استرالیاست، درج شده است.
سکه 20 سنتی استرالیا
سکهی 20 سنتی نیز از لحاظ جنس همانند سکهی 5 و 10 سنتی بوده و بهصورت دایرهای و با لبههای شیاردار طراحی شده است. در سمت روی این سکه تصویر ملکه الیزابت دوم و در پشت سکه نیز تصویر پلاتیپوس (Platypus)، نقش بسته است.
سکه 50 سنتی استرالیا
سکهی 50 سنتی در گذشته از نقره و مس ساخته میشده اما امروزه بهدلیل هزینهی بالای نقره، از جنس مس و نیکل تولید میشود. همانند سایر سکههای استرالیا، در سمت روی این سکه نیز تصویر ملکه الیزابت دوم درج شده و در پشت سکه نشان ملی استرالیا نقش بسته است.
سکه 1 دلاری استرالیا
ضرب سکهی 1 دلاری در سال 1984 و بهجای اسکناس 1 دلاری آغاز شد. این سکه از جنس مس، آلومینیوم و نیکل ساخته میشود. همانند سایر سکههای استرالیا، در سمت روی این سکه تصویر ملکه الیزابت دوم نقش بسته و در پشت سکه تصویر 5 کانگورو حکاکی شده است.
سکه 2 دلاری استرالیا
این سکه اولین بار در سال 1988 و بهجای اسکناس 2 دلاری ضرب شد. سکهی 2 دلاری نیز همانند سکهی 1 دلاری از جنس مس، آلومینیوم و نیکل ساخته شده است. طرف روی این سکه نیز مثل سایر سکههای استرالیا، تصویر ملکه الیزابت دوم نقش بسته و در پشت سکه تصویری از یک پیرمرد بومی استرالیایی، گیاهان استرالیایی و صورت فلکی صلیب جنوبی حکاکی شده است.
انواع اسکناس استرالیا
در حال حاضر اسکناسهای 5، 10، 20 و 50 و 100 دلاری در استرالیا چاپ شده و مورد استفاده قرار میگیرند. همان طور که گفتیم، تا دههی 80 میلادی اسکناسهای 1 و 2 دلاری نیز وجود داشتند که جای خود را به سکهها دادند.
اسکناس 5 دلاری استرالیا
این اسکناس از سال 2016 از جنس پلیمر تولید میشود و در یک سمت آن تصویر ملکه الیزابت دوم و در پشت آن تصویر مجلس پارلمان استرالیا نقش بسته است.
اسکناس 10 دلاری استرالیا
اسکناس 10 دلاری آبی رنگ بوده و در طرف روی آن تصویر پرتره شاعری به نام بانجو پاترسون (Banjo Paterson) و در سمت پشت اسکناس تصویر دام ماری ژان گیلمور (Mary Gilmore) نقش بسته است. همچنین برخی شعرهای پترسون و گیلمور نیز بر روی این اسکناس درج شدهاند. اسکناسهای 10 دلاری نیز از سال 2017 از جنس پلیمر تولید و عرضه میشوند.
اسکناس 20 دلاری استرالیا
رنگ اسکناس 20 دلاری نارنجی است که سری جدید آن از سال 2019 چاپ و عرضه میشود. در یک سمت این اسکناس پرترهی مری ریبی (Mary Reibey) که بهعنوان یک محکوم وارد استرالیا وارد شد و در ادامه در صنعت تجارت حملونقل به شخصی موفق تبدیل شد، نقش بسته است. در سمت دیگر این اسکناس نیز تصویر کشیش جان فلین (John Flynn) وجود دارد.
اسکناس 50 دلاری استرالیا
اسکناس 50 دلاری استرالیا زرد رنگ بوده و همانند تمامی اسکناسهای جدید استرالیا از جنس پلیمر و بهصورت برجسته طراحی شده که افراد نابینا نیز میتوانند آن را تشخیص دهند. در یک سمت این اسکناس پرترهی دیوید اوناپیون (David Unaipon) که اولین نویسندهی بومی استرالیا بود که نقش پررنگی در کمک به علم و ادبیات این کشور کرد، نقش بسته و در سمت دیگر این اسکناس نیز تصویر ادیت کووان (Edith Cowan) که اولین زن نماینده پارلمان استرالیا بود، وجود دارد.
اسکناس 100 دلاری استرالیا
با ارزشترین اسکانس استرالیا، اسکناس 100 دلاری است. در یک سمت این اسکناس تصویر سر جان موناش (Sir John Monash) که یکی از فرماندههای جنگ جهانی اول و مهندس ساختمان بود، درج شده و در سمت دیگر این اسکناس نیز پرترهی دیم نلی ملبا (Dame Nellie Melba) خواننده مشهور اپرای استرالیایی به چشم میخورد.
سخن پایانی
واحد پول استرالیا دلار استرالیا نام دارد و با نماد AUD نمایش داده میشود؛ هر دلار استرالیا معادل 100 سنت استرالیا است. دلار استرالیا در سال 1966 به جای پوند استرلینگ بهعنوان واحد پول استرالیا تصویب شد.
در همان ابتدا اسکناسهای 1،2،10 و 20 دلاری و سکههای 5،10،20 و 50 سنتی چاپ و ضرب شد. اما کمی بعدتر و با وجود تورم در دههی 80 میلادی، برای پاسخگویی بهتر و تسهیل معاملات، اسکناسهای 50 و 100 دلاری نیز به جمع اسکناسها افزوده شدند و اسکناسهای 1و2 دلاری جای خود را به سکه دادند.
آیا سوالی دارید؟