موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

تاریخ استرالیا؛ از 50000 سال قبل میلاد تا سال 2000

اگر قرار بود 100 کشور با تمدن و تاریخ بسیار کهن رتبه‌بندی شوند، استرالیا در رتبه 9 یا 10 قرار می‌گرفت. این کشور که بین 70 تا 400 هزار سال قدمت دارد، نخستین بار توسط اروپائیان کشف شد. در مقاله پیش رو، تاریخ استرالیا را بیشتر می‌شناسیم. حتماً همراهمان باشید تا نکات مهم و جذابی در مورد تاریخچه استرالیا یاد بگیرید. برای اطلاعات بیشتر در مورد این کشور می‌توانید مطلب درباره استرالیا را بخوانید.

درباره تاریخچه استرالیا

تاریخچه استرالیا بین 70 تا 400 هزار سال قدمت دارد و نخستین بار توسط اروپائیان کشف شد

گفتیم تاریخ، اما آیا استرالیا همین‌قدر قدمت دارد؟!

برای اینکه درک بهتری از “تاریخ استرالیا” داشته باشیم، باید فرق بین تمدن، تاریخ و تاریخچه را بدانیم.
قاره استرالیا بین 10 تا 55 میلیون سال قبل شکل گرفته؛ بنابراین تاریخ این کشور بیش از 10 میلیون سال است؛ اما بین 70 تا 400 هزار سال پیش تمدن انسانی در این کشور شکل گرفته است. وقتی از تاریخچه استرالیا صحبت می‌کنیم، منظورمان تاریخ معاصر استرالیاست؛ بنابراین تمرکز ما در این مقاله روی تاریخچه استرالیاست.

 

قبل از آن، بیایید در جدول زیر مروری داشته باشیم بر تاریخ استرالیا از 50000 سال قبل از میلاد تا سال 2000 یعنی 22 سال پیش!

50000 سال قبل از میلادبومیان به قاره استرالیا رسیدند.
1606کاپیتان هلندی ویلم جانزون، اولین اروپایی بود که استرالیا را کشف کرد.
1688کاشف انگلیسی ویلیام دامپییر در حال کاوش در سواحل غربی استرالیا بود.
1770کاپیتان جیمز کوک در حال کاوش در سواحل شرقی استرالیا است که او آن را نیو ساوت ولز می‌نامد.
1851طلا در نیو ساوت ولز کشف شد.
1914جنگ جهانی اول آغاز شد. استرالیا در کنار متفقین و بریتانیای کبیر می‌جنگد
1917راه آهن ترانس استرالیا افتتاح شد.
1918جنگ جهانی اول به پایان رسید
1939جنگ جهانی دوم: نیروی هوایی استرالیا فعال در بریتانیا. نیروی دریایی در مدیترانه فعالیت می‌کردند. سربازان در شمال آفریقا و اقیانوس آرام می‌جنگند.
1945جنگ جهانی دوم به پایان رسید. استرالیا یکی از اعضای مؤسس سازمان ملل است.
1973خانه اپرای سیدنی افتتاح شد
2000بازی‌های المپیک در سیدنی برگزار شد.

بومیان استرالیا چه تاریخ و فرهنگی دارند؟

بیشتر تاریخ‌دانان معتقدند ابتدا گروهی از انسان‌ها از راه گینه نو به سمت استرالیا رفته و به عنوان اولین ساکنین استرالیا در این کشور ساکن شدند. خود بومیان معتقدند که داستان خلقت هم از استرالیا آغاز شده است.

تاریخ‌دانان می‌گویند از قرن 18 میلادی که ورود اروپایی‌ها به این کشور آغاز شده، بین 700 هزار نفر تا 4 میلیون نفر بومی و ساکن جزایر استرالیا بوده‌اند.

اروپاییان و به ویژه بریتانیایی‌ها، استرالیا را مستعمره خود کردند و حتی قرارداد تفاهمی هم با بومیان آنجا امضا نکردند و این را حق خود می‌دانستند.

بومیان جزایر استرالیا، سنت‌ها و باورهای کهن و بسیار قدیمی‌ای دارند که در داستان‌ها و هنرهایشان به آن اشاره می‌کنند. برخی معتقدند این بومیان، قدیمی‌ترین انسان‌هایی هستند که در تاریخ بشر شناخته‌شده‌اند. نسل بومیان استرالیا، اکنون فقط 20 درصد از تمام انسان‌های قاره استرالیا را در شکل می‌دهند.

درباره بومیان استرالیا

اولین مردم استرالیا – معروف به استرالیای بومی – بیش از 50000 سال است که در این قاره زندگی می کنند.

هلندی‌ها؛ اولین کسانی که استرالیا را کشف کردند!

در قرن ۱۷ میلادی، کاوشگران اروپایی بخش‌هایی از استرالیا را کشف کردند که سرزمین ناشناخته جنوبی نامیده می‌شد. اولین اروپاییانی که به سرزمین استرالیا قدم گذاشتند، هلندی‌ها بودند. در سال 1606 هلندی‌ها به فرماندهی کاپیتان «ویلم یانسون» (Willem Janszoon) شبه‌جزیره کیپ یورک در شمال کوئینزلند را کشف و بعدها اغلب مناطق شمالی و غربی را به نام خود ثبت کردند.

وقتی دریانورد هلندی «آبل یانس زون تاسمان» وارد استرالیا شد، نام هلند نو را برای آن سرزمین انتخاب کرد. آقای تاسمان همچنین هزاران کیلومتر مربع از سواحل استرالیا را نقشه‌برداری کرد.

نقشه ناقص او نشان می‌دهد که فکر می‌کرده، سرزمین استرالیا به پاپوآ گینه‌نو در شمال استرالیا متصل باشد. مردم هلند البته چندان میلی به مهاجرت به این سرزمین دورافتاده نداشتند؛ درنتیجه چندین دهه دست‌نخورده باقی ماند.

کاشف انگلیسی استرالیا؛ ویلیام دمپیر!

همان‌طور که گفتیم، اول هلندی‌ها استرالیا را کشف کنند، اما این انگلیسی‌ها بودند که توجهات را به سمت این سرزمین جلب کردند.
اولین کاشف انگلیسی استرالیا، ویلیام دمپیر بود که در سال ۱۶۸۸ وارد شمال غربی استرالیا شد. بااین‌حال هنوز هم این منطقه مورد توجه انگلیس نبود؛ تا اینکه کاپیتان «جیمز کوک» در سال 1770 میلادی مناطق حومه سیدنی (شرق استرالیا) را کشف کرد و آن را به نام بریتانیای کبیر به ثبت رساند.

البته کوک برای اکتشاف در اقیانوس آرام جنوبی آمده بود؛ اما او ساحل شرقی استرالیا را نقشه‌برداری کرد وکشتی او به نام اینیدور (به معنی تلاش) در خلیج بوتانی پهلو گرفت. کوک آنجا را قلمرو جرج سوم پادشاهی متحده اعلام کرد.
در سال 1788 کاپیتان «آرتور فیلیپ» به حومه سیدنی رسید و آن منطقه را ولز جنوبی جدید (New South Wales) نام‌گذاری کرد و خود حاکم آن منطقه شد.

11 کشتی او از بریتانیا راهی ولز جنوبی جدید شده و به دماغه سیدنی رسیدند. (در گاه‌شماری رسمی دولت استرالیا این روز را به نام روز ملی استرالیا نام‌گذاری کرده‌اند.)

نگاه اولیه بریتانیا به این سرزمین، نگاه به سرزمینی خشک و دوردست بود. شاید برایتان جالب باشد بدانید ابتدا این مکان را برای تبعید مجرمین، محکومین و بیماران روانی در نظر گرفته بودند.

کشف استرالیا توسط جیمز کوک

جیمز کوک (James Cook)، ناخدا، دریانورد و کاوشگر نیروی دریایی بریتانیا بود و سه سفر اکتشافی مهم را فرماندهی کرد .

تاریخ استرالیا در قرن ۱۸؛ کار اجباری، گرسنگی!

بعد از کشف استرالیا توسط انگلیس، به‌مرور ارسال مردم به این کشور توسط کشتی آغاز شد. انگلیسی‌ها به دو دلیل پراهمیت مردم خود را به استرالیا می‌فرستادند:

  1. افزایش تعداد زندانیان و لزوم تبعید آن‌ها
  2. استفاده از استرالیا به‌عنوان پایگاهی برای تجارت با آسیای جنوب شرقی و چین

اولین گروه شامل ۱۳۷۳ نفر مجرم که اغلبشان انگلیسی بودند در سال ۱۷۸۸ به استرالیا (ولز جنوبی جدید) وارد شدند.
زندگی محکومان در سکونتگاه تازه، باکار سخت و گرسنگی همراه بود. آن‌هایی که محکومیتشان پایان می‌یافت، آزاد شده و با پیوستن به جامعه، فرصت کار و داشتن خانواده را به دست می‌آوردند.

ورود محکومین به استرالیا

صدها هزار محکوم از بریتانیا و ایرلند بین سال‌های 1787 تا 1868 از بریتانیا و ایرلند به استرالیا منتقل شدند.

تاریخ استرالیا در قرن ۱۹؛ وقتی طلا، نقطه عطف شد!

از قرن ۱۹ جمعیت استرالیا به دلیل رشد صنعت پشم و کشف معادن متعدد طلا به‌سرعت شروع به افزایش کرد.
دولت بریتانیا فرستادن محکومان به استرالیا را در قرن 19 پایان داد.

کشف طلا در ولز جنوبی جدید در سال 1851 به نقطه عطف زندگی مردم بدل شد. بسیاری از مردم بریتانیا و کشورهای دیگر جهان، برای جستجوی طلا به استرالیا سفر کردند. در هنگام تب طلا که به جان همه افتاده بود، جمعیت مردم غیربومی از ۴۳۰,۰۰۰ نفر در ۱۸۵۱ ناگهان تا 20 سال بعد به بیش از 7 میلیون نفر رسید!

در همین زمان، اولین راه‌آهن و تلگراف ساخته شد. اقتصاد به‌سرعت رشد کرد. صنعت طلا جای تولید پشم را گرفت و مهم‌ترین منبع صادرات استرالیا طلا شد. در اواخر قرن 19 یعنی در سال ۱۸۹۰ میلادی، استرالیا یکی از بالاترین استانداردهای زندگی در جهان را داشت.

در پایان قرن نوزدهم ۶ بخش در استرالیا شکل گرفت که هرکدام قوانین و پارلمان خودشان را داشتند. این بخش‌ها عبارت‌اند از نیو سات ولز، ویکتوریا، تاسمانیا، کوئینزلند، استرالیای جنوبی و استرالیای غربی.

تاریخ استرالیا در دوران معاصر و قرن 20!

تا قبل از ۱۹۰۱ میلادی، استرالیا از ۶ مستعمره خودمختار تحت نظر دولت بریتانیا شکل گرفته بود. هر مستعمره، قانون، پست، بازرگانی، اقتصاد و ترابری خودش را داشت. مردم به خاطر دشواری‌هایی که بین مستعمره‌ها وجود داشت، خواستند این مستعمره‌ها متحد شوند.

از آن مهم‌تر هویت ملی‌گرایانه‌ای بود که استرالیایی‌ها حس کردند به آن نیاز دارند. کم کم تیم‌های ورزشی مستعمره‌ها همگی با هم با نام “استرالیا” در مسابقات شرکت کردند و فرهنگ استرالیایی شکل گرفت. سال ۱۹۰۱، سال اتحاد 6 مستعمره بود. اتفاق مهم را فدراسیون می‌نامند.

در همین سال بود که چالش بزرگی برای استرالیا پیش آمد: جنگ جهانی اول!

نیروهای استرالیایی به همراه نیروهای نیوزلندی نیروهای خود را ANZAC نام نهادند و به سمت ترکیه فرستادند تا در جنگ جهانی اول شرکت کنند.

استرالیا بیش از 26 هزار نفر از مردم خود را در طول این جنگ 8 ماهه از دست داد. هرساله در تاریخ ۲۵ آوریل مراسم یادبود کشته شدگان جنگ جهانی اول در استرالیا برگزار می‌شود.

جنگ جهانی دوم هم چالش بعدی برای استرالیا بود. بیش از ۱ میلیون استرالیایی در این جنگ شرکت کردند. اولین حمله‌های مستقیم به استرالیا توسط ژاپن اتفاق افتاد.

بعد از این دو چالش، استرالیا تصمیم گرفت درب‌های کشور را به روی مهاجرین باز کرده و جمعیتش را افزایش دهد.

از پایان جنگ جهانی دوم به این‌سو، بیش از ۷ میلیون نفر با ۲۰۰ ملیت مختلف که اکثر آن‌ها آوارگان جنگی بودند، وارد استرالیا شده و تأثیر زیادی روی جامعه و فرهنگ این کشور گذاشتند.

اکنون جمعیت استرالیا بیش از ۲6 میلیون نفر است که حدود ۲۵ درصد آن‌ها در خارج استرالیا متولدشده‌اند و بسیاری نیز مهاجرند. به‌نوعی می‌توان گفت که بیش از ۵۰ درصد جمعیت استرالیا غیر استرالیایی هستند.

استرالیا در جنگ جهانی اول و دوم

استرالیا بیش از 26 هزار نفر از مردم خود را در طول جنگ جهانی اول از دست داد.

سخن پایانی

استرالیا اگرچه تاریخ بسیار طول و درازی دارد، بااین‌حال تاریخ معاصر آن بیش از چند صدسال عمر ندارد.

اگرچه بومیان استرالیا به مدت چند هزار سال در این کشور زندگی کرده‌اند اما معمولاً تاریخ استرالیا، از زمان کشف آن توسط اروپاییان (به ویژه بریتانیایی‌ها) آغاز می‌شود. در ابتدا، این کشور به عنوان تبعیدگاه مجرمان بوده است، اما کم کم هویتی تازه یافت و با متحد شدن 6 مستعمره بریتانیا، به کشوری تازه بدل شد.

در ابتدای قرن بیستم، استرالیا به‌صورت رسمی اعلام استقلال کرد و بدین ترتیب کشور استرالیا به جهانی جدید پا گذاشت. این کشور از زمان تأسیس تاکنون تاریخ آرام و صلح‌آمیزی داشته و توانسته خود را به‌عنوان یکی از کشورهای مطرح و پیشرفته در سطح جهان معرفی کند.

در این مطلب سعی داشتیم به‌صورت مختصر و مفید در رابطه با تاریخچه قاره استرالیا، تاریخ استرالیا و تاریخچه کشف آن صحبت کنیم تا مخاطب بدون نیاز به مطالعه اطلاعات از منابع دیگر، بتواند آشنایی کاملی را در رابطه با این موضوع به دست آورد.

سوالات متداول

تاریخ استرالیا از زمانی که توسط اروپایی‌ها به ویژه بریتانیایی‌ها کشف شد، آغاز شده است.

بومیان استرالیا که چندین هزار سال در این منطقه ساکن بودند.

استرالیا مدتی زیر سلطه و استعمار کشور انگلستان بود.

از سال 1850 بود که کشف طلا در کشور استرالیا آغاز شد.

guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها