موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

ویزای تحصیلی آمریکا

در حال حاضر بهترین و ارزانترین روش مهاجرت به آمریکا برای ایرانیان روش تحصیلی است. اگر قصد تحصیل در آمریکا (USA) را دارید ابتدا باید ویزای تحصیلی آمریکا (U. S. student visa) را اخذ کنید.

اخذ این ویزا فرآیندی زمان‌بر است که در این مطلب می‌خواهیم تمامی مراحل آن را به شما آموزش دهیم. با استفاده از ویزای دانشجویی آمریکا شما در وهله اول می‌توانید اقامت موقت آمریکا و بعداً با استفاده از روش‌هایی آن را به اقامت دائم تبدیل کنید.

قبل از خواندن ادامۀ متن؛ اگر به هر دلیلی فرصت مطالعۀ این مقاله را ندارید یا از حوصلۀ شما خارج است و در صورتی که نیاز به مشاوره دارید، 👈🏻فرم ارزیابی مهاجرت👉🏻 را پُر کنید تا با یک مشاورۀ دقیق راهنمایی‌تان کنیم.

از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

فیلد های "*" اجباری هستند

اخذ پذیرش از دانشگاه‌ها یا موسسات آموزشی در آمریکا، داشتن تمکن مالی حداقل 30 هزار دلار، تسلط به زبان انگلیسی (مدرک آیلتس یا تافل)، اثبات برگشت به کشور مبدا خود بعد از پایان تحصیلات، نداشتن سابقه کیفری از اصلی‌ترین شرایط اخذ ویزای تحصیلی امریکا هستند.

صرف نظر از هزینه‌هایی مثل وکیل، ترجمه مدارک، بلیط هواپیما و.. هزینه دولتی اخذ ویزای تحصیلی آمریکا بین 700 الی 1000 دلار آمریکا است.

کل زمان صدور ویزای تحصیلی آمریکا حدود ۵ الی ۸ ماه ممکن است طول بکشد.

به طور کلی برای اهداف آموزشی در آمریکا سه نوع ویزا به نام‌های F، M و J وجود دارد که هرکدام متناسب با شرایط متقاضی متفاوت است.

مهمترین شرایط اخذ ویزای تحصیلی آمریکا چیست؟

اگر قصد مهاجرت به آمریکا از طریق تحصیلی را دارید و می‌خواهید ویزا بگیرید باید شرایط زیر را داشته باشید.

  • اخذ پذیرش تحصیلی از یک دانشگاه مورد تأیید (SEVP) در آمریکا
  • داشتن مدرک زبان
  • داشتن تمکن مالی لازم (حداقل ۳۰ هزار دلار آمریکا)
  • عدم سوء سابقه کیفری
  • اثبات برگشت به کشور خود بعد از پایان تحصیلات
  • حداقل سن ۱۸، حداکثر ۳۵
  • انجام آزمایشات پزشکی
تصویر یک ویزای تحصیلی آمریکا

نمونه یک ویزای تحصیلی آمریکا از نوع F1 که در سال 2023 صادر شده است

مراحل اخذ ویزای تحصیلی آمریکا

به طور کلی برای اخذ ویزای دانشجویی آمریکا باید ۵ مرحله اصلی را پشت سر بگذرانید. در زیر این ۵ مرحله را معرفی کردیم. البته یادآور می‌شویم که این مراحل در هریک از انواع ویزا‌های تحصیلی آمریکا متغیر است.

به عنوان یک دانشجوی بین‌المللی اگر می‌خواهید در آمریکا تحصیل کنید شما باید از یک مؤسسه مورد تأیید SEVP پذیرش تحصیلی بگیرید.

SEVP مخفف Student and Exchange Visitor Program است که به برنامه دانشجویی و تبادل بازدیدکنندگان نیز معروف است. این مرکز بر ثبت نام دانشجویان خارجی و مبادله‌ای نظارت می‌کند.
برای اخذ پذیرش باید:

  • در مورد رشته و مقطع تحصیلی خود تصمیم‌گیری کنید.
  • توضیحات برنامه‌های تحصیلی، اطلاعات دانشگاه، نظرات سایر دانشجو‌ها و دیگر کورس‌های پیشنهادی را با دقت مطالعه و بررسی کنید.
  • به سایت SEVP بروید و برنامه آموزشی خود را انتخاب کنید.

سویس فی (SEVIS Fee) یا هزینه سیستم اطلاعات بازدیدکنندگان و دانشجویان خارجی (Student and Exchange Visitor Information System) یک هزینه غیرقابل استرداد است که متقاضیان ویزای تحصیلی آمریکا باید آن را پرداخت کنند. این هزینه برای حمایت از سیستم SEVIS استفاده می‌شود که یک پایگاه داده کامپیوتری است که اطلاعات مربوط به دانشجویان و بازدیدکنندگان خارجی را در آمریکا ذخیره می‌کند. هزینه دولتی این فرم با توجه به نوع ویزای تحصیلی آمریکا متفاوت است:

  • ویزای F-۱ (متقاضیان تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا): ۳۵۰ دلار آمریکا
  • ویزای M-۱ (متقاضیان تحصیل در دوره‌های حرفه‌ای و فنی): ۳۵۰ دلار آمریکا
  • ویزای J-۱ (متقاضیان شرکت در برنامه‌های تبادل فرهنگی و تحصیلی): ۲۲۰ دلار آمریکا

این فرم توسط دانشگاه یا مؤسسه آموزشی که دانشجو از آن پذیرش گرفته است، صادر می‌شود و حاوی اطلاعات مهمی از جمله نام دانشگاه، برنامه تحصیلی، مدت زمان تحصیل، هزینه‌های تحصیل و سایر جزئیات مربوط به دانشجو است.

فرم D۱۶۰ یک فرم آنلاین است که باید توسط تمام متقاضیان ویزای غیر مهاجرتی آمریکا، از جمله ویزای تحصیلی آمریکا، تکمیل شود. این فرم شامل اطلاعات شخصی، تحصیلی و شغلی متقاضی است.

اطلاعات ارائه شده در فرم D۱۶۰ توسط افسر ویزا مورد بررسی قرار می‌گیرد. بنابراین، متقاضی باید اطلاعات دقیق و کاملی را در این فرم ارائه دهد.
در اینجا برخی از اطلاعات مهمی که باید در فرم D۱۶۰ ارائه دهید آورده شده است:

  • اطلاعات شخصی، مانند نام، آدرس، تاریخ تولد و ملیت
  • اطلاعات تحصیلی، مانند مدارک تحصیلی، معدل و زبان انگلیسی
  • اطلاعات شغلی، مانند سوابق کاری و کارفرمایان
  • اطلاعات خانوادگی، مانند اعضای خانواده و وضعیت تاهل
  • اطلاعات سفر، مانند سابقه سفر‌های خارجی
  • اطلاعات مالی، مانند منابع مالی برای حمایت از خود در ایالات متحده

برای تعیین وقت مصاحبه ویزای خود، نزدیکترین سفارت یا کنسولگری آمریکا را انتخاب کنید. آمریکا در کشور ایران هیچ سفارتی ندارد و شما باید برای این کار به یکی از کشور‌های همسایه مثل امارات، ترکیه، ارمنستان، کشور‌های حوزه خلیج فارس، پاکستان و.. بروید.

  • یک حساب کاربری در وب سایت درخواست ویزا الکترونیکی (e-Visa) ایجاد کنید و فرم DS-۱۶۰ را تکمیل کنید.
  • هزینه درخواست SEVIS را به صورت آنلاین پرداخت کنید
  • صفحه تأییدیه را از وب سایت e-Visa پرینت بگیرید و آن را همراه خود به مصاحبه خود ببرید
  • تمام مدارک مورد نیاز، از جمله فرم I-۲۰، پاسپورت، اسناد مالی و مدارک لازم را آماده کنید
  • برای مصاحبه برنامه‌ریزی شده خود به موقع در کنسولگری یا سفارت حاضر شوید
  • آماده پاسخگویی به سؤالاتی در مورد هدف سفر، برنامه‌های تحصیلی و حمایت مالی خود باشید

اگر درخواست ویزای شما تأیید شود برای شما ویزایی صادر می‌شود که با آن به عنوان دانشجو به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کنید.

از آنجایی که هیچ تضمینی برای صدور ویزا وجود ندارد، تا زمانی که ویزا را اخذ نکرده‌اید، برنامه سفر نهایی را ترتیب ندهید یا بلیط نخرید.
توجه داشته باشید که صرفاً داشتن ویزا ورود شما را به ایالات متحده تضمین نمی‌کند:
این ویزا فقط به شما امکان می‌دهد که پای شما به یک فرودگاه در آمریکا برسد و از آن جا اجازه ورود به ایالات متحده را درخواست کنید. مجوز ورود توسط یک مقام گمرک و حفاظت مرزی (CBP) وزارت امنیت داخلی (DHS) داده می‌شود.

انواع ویزای تحصیلی آمریکا

برای مهاجرت تحصیلی به آمریکا ما با سه نوع ویزا سروکار داریم که در زیر هر سه را معرفی می‌کنیم.

اگر قصد دارید به صورت تمام وقت و بیش از ۶ ماه در یکی از دانشگاه‌ها و کالج‌های معتبر آمریکا تحصیل کنید باید ویزای F۱ بگیرید. اعتبار این ویزا حداقل تا ۵ سال است و اقامتی که با این ویزا به شما می‌دهند اقامت موقت است. رایجترین و پرتقاضاترین ویزای تحصیلی آمریکا برای دانشجویان ایرانی ویزای F۱ است.
دارندگان ویزای F۱ معمولاً می‌توانند تا ۲۰ ساعت در هفته در مواقعی که کلاس‌های دانشگاه دایر هستند در محیط دانشگاه (on campus) کار کنند و در مواقعی که کلاس‌های دانشگاه دایر نیستند می‌توانند ۴۰ ساعت در هفته کار کنند.
در صورتی که متاهل هستید و می‌خواهید همراه خود همسر یا فرزندان زیر ۲۱ سال را به آمریکا باید برای ویزای F۲ درخواست دهید.

اگر قصد دارید در یک مؤسسه فنی حرفه‌ای یا غیر آکادمیک (Non-academic Vocational) معتبر مانند مؤسسات فنی حرفه‌ای یا تجاری تحصیلات خود را ادامه دهید، باید ویزای M۱ بگیرید. متقاضیان ویزای M۱ اقامت موقت اخذ خواهند کرد.
اعتبار ویزای m۱ یک سال است که متقاضیان بعد از تاریخ سر رسید ویزا می‌توانند تا نهایتاً سه سال آن را تمدید کنند.
دارندگان ویزای M۱ آمریکا اجازه کار کردن را ندارند. اگر همسر و فرزند زیر ۲۱ سال دارید می‌توانید با ویزای M۲ برای برنامه‌های فنی حرفه‌ای و غیر آکادمیک درخواست دهید.

ویزای J۱ یک ویزای اقامت موقت است که برای محققان و تبادلات علمی فرهنگی میان پژوهشگران و اساتید دانشگاهی با هدف کسب آموزش‌های بیشتر طراحی شده است. اگر دانشجو، معلم، استاد دانشگاه، پژوهشگر و.. هستید و می‌خواهید برای اهداف علمی پژوهشی وارد آمریکا شوید باید ویزای J۱ بگیرید.
مدت اقامت با ویزای J۱ آمریکا به نوع دسته‌بندی ویزایی که متقاضی اخذ می‌کند بستگی دارد. به عنوان مثال دانشجویان عادی از ۱۸ تا ۳۶ ماه، اساتید دانشگاه و محققان تا ۳۶ ماه در ایالات متحده آمریکا با‌ این ویزا می‌توانند اقامت داشته باشند.

برای اخذ ویزای دانشجویی امریکا چه مدارکی نیاز است؟

مدارک مورد نیاز برای ویزای تحصیلی آمریکا به تابعیت متقاضی و نوع برنامه‌ای که برای آن درخواست می‌دهد بستگی دارد. اما با این حال، برخی از رایج‌ترین مدارک را در زیر‌ آوردیم:

  • پاسپورت معتبر
  • نامه تمکن مالی (Bank statement)
  • فرم DS-۱۶۰
  • رسید پرداخت هزینه درخواست
  • دو عکس جدید پاسپورتی
  • رسید پرداخت هزینه SEVIS I-۹۰۱
  • فرم I-۲۰ از مرکز آموزشی مورد نظر در آمریکا
  • سوابق تحصیلی
  • اثبات حمایت مالی
  • گزارش معاینه پزشکی
  • نامه قرار مصاحبه

دانشجوی دختر خوشحال از اخذ ویزای تحصیلی آمریکا

مدت زمان دریافت ویزای تحصیلی امریکا چقدر است؟

مدت زمان صدور ویزای تحصیلی آمریکا به عوامل مختلفی مثل وقت سفارتخانه یا مرکز کنسولگری که در آن درخواستتان را مطرح می‌کنید و از آن مهم‌تر زمانی از سال که در آن قرار داریم (ایام کریسمس، عید شکرگزاری و… ) بستگی دارد.

اما به طو کلی بعد از سابمیت درخواست فرم D۱۶۰ و پردازش پرونده شما ممکن است کل زمان صدور ویزای تحصیلی آمریکا حدود ۵ الی ۸ ماه طول بکشد.

هزینه ویزای تحصیلی آمریکا چقد است؟

وقتی حرف از هزینه‌های اخذ ویزای دانشجویی آمریکا می‌زنیم در اینجا فقط به هزینه‌های دولتی اشاره می‌کنیم. در جدول زیر هزینه‌های دولتی اخذ ویزای تحصیلی آمریکا را آوردیم.

اما باید دقت داشته باشید، شما تا پروسه رسیدن به ویزای تحصیلی هزینه‌های مختلفی از جمله ترجمه مدارک، کلاس زبان (اختیاری)، وکیل ( اختیاری)، بلیط هواپیما، هزینه‌های اولیه زندگی در چند ماه اول و … است.

موردهزینه
هزینه SEVIS350 دلار برای ویزای F1 و M1
220 دلار برای ویزای J
هزینه درخواست ویزا180 دلار
هزینه درخواست مصاحبه سفارتبین 160 الی 180 دلار

تمکن مالی لازم برای اخذ ویزای تحصیلی آمریکا چقدر است؟

میزان تمکن مالی لازم برای ویزای تحصیلی آمریکا به مواردی از قبیل ایالت، نوع دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی بستگی دارد. بعد از اینکه برای تحصیل از موسسه یا دانشگاهی در آمریکا پذیرش بگیرد.

آن موسسه برای شما یک فرم I-20 ارسال می‌کند که در آن تمکن مورد نیاز را مشخص کرده است.

برای اثبات تمکن مالی، شما باید از بانک مورد نظر خود یه نامه بگیرید که به آن Bank statement می‌گویند. اما طبق تجربه ما در این موارد، حداقل تمکن مالی لازم برای اخذ ویزای تحصیلی آمریکا 10 هزار دلار است. گاهی اوقات این مبلغ  باتوجه به نوع دانشگاه و معیارهای فوق تا 60 هزار دلار هم می‌رسد.

از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

فیلد های "*" اجباری هستند

آیا امکان دارد ویزای تحصیلی آمریکا ریجکت شود؟

بعد از مصاحبه افسر ویزا با متقاضی ویزای تحصیلی، اطلاعات متقاضی بررسی می‌شوند، و بعد از بررسی درخواست (application) ویزا تأیید یا ریجکت (denial) می‌شود.

این تصمیم بر اساس استاندارد‌هایی که در قانون ایالات متحده تعیین شده است، گرفته خواهد شد. با اینکه اکثر درخواست‌های ویزا تأیید می‌شوند، قوانین آمریکا شروط زیادی را برای ریجکتی تعیین کرده است.

همچنین ممکن است درخواست ویزا به این دلیل رد شود که متقاضی واجد شرایط نوع ویزایی که برای آن درخواست کرده است، نیست. در زیر مهم‌ترین دلایل رد ویزای تحصیلی آمریکا را آوردیم.

  • قانع نکردن افسر برای برگشتن به کشور مبداً

مأمور کنسولی آمریکا به طور پیش فرض فکر می‌کند که شما قصد دارید به طور دائم در آمریکا اقامت داشته باشید، مگر اینکه دلایل قانع‌کننده‌ای داشته باشید که اثبات کند قصد دارید پس از پایان سررسید مدت اقامت مجاز مجوز خود به کشور مبدا خود بازگردید.

  • نقص یا فقدان مدارک

در صورتی که مدارکتان ناقص، ناکافی یا منقضی شده باشد به احتمال خیلی زیاد درخواستتان ریجکت خواهد شد.

  • تخلف یا ارائه اطلاعات نادرست

ارائه اطلاعات نادرست، چه عمدی و چه غیرعمدی، می‌تواند منجر به رد درخواست شود. این امر شامل ارائه اطلاعات نادرست در مورد سوابق شغلی، وضعیت مالی، یا سایر اطلاعات مربوط به درخواست است.

  • تخلفات کیفری و سلامتی

برخی از سوابق کیفری یا شرایط سلامتی می‌تواند به عنوان دلیلی برای عدم واجد شرایط بودن متقاضی برای دریافت ویزا یا مهاجرت به یک کشور در نظر گرفته شود.

به عنوان مثال، اگر فردی سابقه محکومیت برای جرایم خشونت‌آمیز داشته باشد، ممکن است برای دریافت ویزای تحصیلی آمریکا واجد شرایط نباشد یا اگر فردی دارای بیماری مسری یا بیماری روانی باشد که برای دیگران خطرناک باشد، ممکن است برای دریافت ویزای مهاجرت به ایالات متحده واجد شرایط نباشد.

  • منابع مالی ناکافی (Financial Insufficiency)

باید اثبات کنید که منابع مالی کافی برای تأمین هزینه‌های اقامت خود در مدت تحصیل در ایالات متحده را دارید. برای اثبات تمکن مالی، متقاضی ویزا باید مدارکی مانند اسناد مالی، گواهی اشتغال، و نامه‌های حمایت مالی از سوی افراد یا سازمان‌های مختلف ارائه دهد.

  • حضور اعضای خانواده در آمریکا

این جمله به این معناست که اگر شما اعضای خانواده‌ای در آمریکا داشته باشید، افسران مهاجرت ممکن است فکر کنند که شما قصد دارید به آمریکا بیایید و به صورت دائم در آنجا زندگی کنید.

  • عدم تسلط به زبان انگلیسی

اگر تسلط کافی به زبان انگلیسی نداشته باشید افسر ویزا می‌تواند به راحتی درخواست ویزای شما را ریجکت اعلام کند.

  • داشتن سابقه سفر یا تراول هیستوری نامناسب

اگر در گذشته در یک کشور به عنوان توریست ویزا گرفته‌اید، اما بیش از مدت مجاز در آن کشور اقامت داشته‌اید، این موضوع ممکن است به عنوان یک سابقه سفر نامناسب در نظر گرفته شود.

همچنین، اگر در گذشته در یک کشور به عنوان دانشجو ویزا گرفته‌اید، اما در حین تحصیل مشغول به کار شده‌اید، این موضوع نیز ممکن است به عنوان یک سابقه سفر نامناسب در نظر گرفته شود.

جزئیات بیشتر درباره سابقه سفر را در صفحه تراول هیستوری بخوانید.

جمع‌بندی

برای اینکه بتوانید در کشور آمریکا تحصیل کنید یکی از شرایط اصلی آن اخذ ویزای تحصیلی آمریکا است. 6 مرحله اصلی برای اخذ این ویزا وجود دارد که در بالا آنها را توضیح دادیم.

اگر این 6 مرحله را به درستی طی کنید و مدارک مورد نیاز را ارائه دهید، 5 الی 8 ماه ویزای شما صادر خواهد شد. یادآور می‌شویم کل هزینه دولتی اخذ ویزای دانشجویی آمریکا صرفنظر از هزینه‌های وکیل (اختیاری) و هزینه‌هایی مثل ترجمه مدارک، کلاس زبان و.. بین 700 الی 1000 دلار است.

آیا سوالی دارید؟

ارسال سوال