موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

پناهندگی آلمان


در حال حاضر نه‌تنها در پارسی کانادا “خدمات پناهندگی” ارائه نمی‌دهیم، بلکه توصیه جدی ما، پرهیز از چنین روش پرریسک و پرمخاطره‌ای برای مهاجرت است. در عوض، ده‌ها روش قانونی، تضمینی و اغلب ساده در دست داریم که به احتمال قوی، دستکم یکی از آن‌ها شامل حال شما هم می‌شود. پس همین حالا، فرم ارزیابی مهاجرت را پر کنید تا با شما تماس بگیریم و با مشاوره موثر و دقیق راهنمایی‌تان کنیم…

پناهندگی در آلمان یکی از راه‌های اخذ اقامت این کشور است. با توجه به اقتصاد و شرایط آلمان برای پذیرش ملیت‌های مختلف، افراد بسیاری از سراسر جهان تمایل به کار و زندگی در این کشور دارند. شاید در نگاه اول این روش بسیار ساده به نظر برسد. اما حقیقت این است که مهاجرت از این راه دردسرها و مخاطرات خاص خود را دارد.

اگر قصد مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی دارید بهتر است تا آخر این مطلب با ما باشید. در ادامه شرایط آلمان برای پناهندگان، انواع پناهندگی و مسیری که هر فرد برای پناهندگی به این کشور لازم دارد، بررسی شده است. البته راه‌های مختلفی برای مهاجرت به این کشور وجود دارد که شامل مهاجرت کاری به آلمان، مهاجرت تحصیلی، مهاجرت از طریق سرمایه‌گذاری و … است.

حضور مهاجران از کشورهای مختلف در کشور آلمان

حضور مهاجران از کشورهای مختلف در کشور آلمان

شرایط پناهندگی آلمان

مطابق با کنوانسیون پناهندگان ژنو، پناهنده فردی است که در کشور خود، به دلیل نژاد، مذهب، عقاید سیاسی، تحت آزار و اذیت قرار می‌گیرند و امنیت جانی و زندگی ندارند. همچنین برخی افراد درصورتی‌که به کشور خود بازگردند خطرات زیادی آن­ها را تهدید می‌کند.

متقاضیان می‌توانند پس از تکمیل پروسه و تأیید شرایط پناهندگی در آلمان، اقامت داشته باشند. دلایل حفاظتی مختلفی وجود دارد که بر اساس آن فرد می‌تواند پناهندگی بگیرد. اشکال مختلف حمایت دارای شرایط حقوق متفاوتی است.

پس از درخواست پناهندگی آلمان، اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان (BAMF) بررسی می‌کند که آیا شرایط پناهندگی در آلمان را دارید؟ این شرایط شامل دلایلی است که شما نمی‌توانید به کشور خود بازگردید. در صورت تأیید شرایط و دلایل کافی مورد حمایت این کشور قرار می‌گیرید.


اگر به‌عنوان پناهنده در کشور آلمان تأیید شدید، 3 سال می‌توانید در آنجا اقامت داشته باشید. اگر وضعیت در کشور فرد پناهنده تغییر نکند، اجازه اقامت برای سه سال دیگر تمدید خواهد شد. حداقل پس از سه سال، می توانید تحت شرایط خاصی مجوز اقامت نامحدود دریافت کنید.

آمار پناه­جویان در آلمان در سال‌های اخیر

داده‌های بانک جهانی نشان می‌دهد که از سال 2015 تا 2020 مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی افزایش زیادی داشته است، به‌گونه‌ای که جمعیت این مهاجران از 316,098 نفر در سال 2015 به بیش از 1 میلیون در سال 2020 رسیده است. نمودار جمعیتی پناه­جویان در زیر آمده است.

آمار مهاجرت پناهندگان به کشور آلمان در سال های اخیر

آمار مهاجرت پناهندگان به کشور آلمان در سال های اخیر

انواع پناهندگی آلمان

اگر فردی به دلایل سیاسی یا بشردوستانه به آلمان فرار کرده باشد و قصد اقامت در این کشور را داشته باشد، می‌تواند درخواست پناهندگی بدهد. اگر درخواست پناهندگی تائید شود، اجازه اقامت آلمان دریافت خواهد کرد. در آلمان سه نوع مختلف حمایت از پناهندگان وجود دارد.

  • فرد مستحق پناهندگی (Asylberechtigung)
  • پناهندگان به رسمیت شناخته شده (Flüchtling)
  • فردی که قصد برخورداری از حمایت‌های بشردوستانه دارد (Subsidiärer Schutz)

در اینجا هر کدام از روش‌ها و مجوزهای اقامت را که برای پناهندگان صادر می‌شود بررسی کنید:

1- حق پناهندگی – مشکلات سیاسی (Asylberechtigung ) (§ 25 بند 1 قانون اقامت)

طبق قانون اساسی آلمان حق پناهندگی به کسانی داده می‌شود که به دلیل مشکلات سیاسی مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. یا به دلیل «نژاد»، مذهب، ملیت، عقاید سیاسی یا عضویت در یک گروه اجتماعی خاص، زندانی‌شده باشد. شکنجه‌های سیاسی حتماً باید از طرف دولت انجام گیرد و اگر توسط گروه خاصی این شکنجه‌ها انجام شود، حق پناهندگی آلمان داده نمی‌شود. شرط اصلی برای این نوع پناهندگان این است که از کشوری امن سفر نکرده باشند.

نکته: فرد در صورتی پناهنده محسوب می شود که از طریق کشورهای ثالث امن مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نروژ و سوئیس وارد آلمان نشده باشد. بر این اساس به افرادی که از طریق مسیرهای زمینی به آلمان دسترسی دارند، پناهندگی داده نمی‌شود. تنها در صورتی‌ست که مستقیماً با هواپیما به آلمان آمده باشد.

2- حمایت از پناهندگان بر اساس کنوانسیون پناهندگان ژنو (§ 25 بند 2 حکم 1 جایگزین 1 قانون اقامت)

پناهندگانی که بر اساس قانون پناهندگان ژنو به رسمیت شناخته‌شده‌اند، دارای همان حقوقی هستند که افراد گروه حق پناهندگی دارند. وضعیت پناهندگی به افرادی اعطا می‌شود که در کشور خود به دلیل «نژاد»، مذهب، ملیت، عقاید سیاسی یا عضویتشان در یک گروه اجتماعی خاص مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند.

نکته: در صورتی که از طریق کشورهای امن ثالث وارد آلمان شده اید، یعنی مستقیماً با هواپیما به آلمان نیامده اید، می توانید وضعیت پناهندگی دریافت کنید.


افراد در دو حالت قبل با پاسپورت GFK یا پاسپورت آبی می‌توانند، حق سفر به خارج را دریافت کنند. اما فرد نمی‌تواند به کشور خود سفر کند، زیرا ممکن است اجازه اقامت آلمان را از دست بدهید.

3- حمایت فرعی – نقض قوانین بشر (§ 25 جزء 2 جمله 1، جایگزین 2 قانون اقامت)

افرادی که حق پناهندگی ندارند یا طبق قوانین ژنو پناهنده محسوب نمی‌شوند، می‌توانند تحت حمایت فرعی قرار گیرند. این حمایت فرعی برای افرادی‌ست که تحت آزار و اذیت قرار نمی‌گیرند، اما در معرض خطر جدی قرار دارند. به‌عنوان‌مثال به دلیل جنگ در معرض خطرند، یا در معرض آسیب جدی درنتیجه نقض حقوق بشر در کشور خود(مانند مجازات اعدام، شکنجه، رفتار غیرانسانی) قرار دارند. این گروه از افراد باید اثبات کنند که در صورت بازگشت به کشور خود، مورد آزار و اذیت قرار­گرفته و زندگی آنها در خطر است.

افراد دارای حمایت فرعی، مجوز اقامت برای یک سال دریافت می کنند و از نظر حقوقی امتیازات کمتری نسبت به پناهنده‌ها دارند. اگر وضعیت در کشور فرد پناهنده تغییر نکند، می تواند این مدت را دو سال تمدید کند. حداقل پس از پنج سال، می تواند تحت شرایط خاصی اجازه اقامت دائم دریافت کند.


افراد با حمایت فرعی حق دریافت گذرنامه GFK یا پاسپورت آبی را ندارند. اگر پاسپورت کشور خود را ندارید یا نمی توانید برای آن درخواست دهید، می‌توانید برای “گذرنامه خاکستری” در اداره مهاجرت درخواست دهید.

حقوق افراد پناهنده

افراد پناهنده به آلمان پس از پذیرفته شدن توسط اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان (BAMF) دارای حقوقی در کشور آلمان هستند:

  • می توانند همسر و فرزندان خردسال خود را به آلمان بیاورید (یا اگر مجرد باشد والدین خود را به آلمان بیاورد)
  • مجوز کار دارد و در صورت بیکاری، کمک هزینه بیکاری دریافت خواهید کرد یا برای یافتن کار به فرد کمک می‌شود.
  • امکان استفاده از امکانات اموزشی (مدرسه – دوره های اوسبیلدونگ – دانشگاه)
  •  امکان شرکت در دوره ادغام

دوره ادغام (Integrationskurs) دوره‌ایست که فرد در طی آن تحت آموزش قرار می‌گیرد و می‌تواند با زبان آلمانی و فرهنگ این کشور آشنا شود. زبان آلمان تا سطح B1 آموزش داده می‌شود.

افرادی که در خارج از آلمان مرتکب جنایت جنگی یا جرایم جدی غیرسیاسی شده اند، بر خلاف اصول سازمان ملل متحد عمل می‌کنند یا به دلیل محکومیت به حبس برای آلمان یا عموم مردم خطر محسوب می شوند، نمی‌توانند به عنوان پناهنده شناخته شوند.

قوانین حاکم بر کشور آلمان در مبحث پناهندگی در آلمان

قوانین حاکم بر پناهندگان در کشور آلمان

فرایند (روال) پناهندگی آلمان

کشورها مراحلی را برای پناهندگی تعیین می‌کنند. در آلمان حقوق و تعهدات پناه­جویان و مقامات مسئول توسط قانون پناهندگی تعریف شده است. بر اساس این قانون، اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان آلمان (BAMF) مسئول بررسی درخواست‌های پناهندگی است.

پناهندگی حقی است که از حمایت قانون اساسی برخوردار است و باید طبق مقررات قانونی مورد ارزیابی قرار گیرد. درخواست‌های پناهندگی در آلمان، شامل مراحلی مختلفی است که باید طی شود.

  •  مرحله اول: رسیدگی به درخواست

کارکنان اداره فدرال مهاجرت آلمان و پناهندگان ، باید ارزیابی کنند که آیا یک متقاضی پناهندگی در کشور مبدأ در معرض آزار و اذیت قرار دارد یا اینکه زندگی یا آزادی او در خطر است؟

  • مرحله دوم: مراجعه به اداره فدرال آلمان

برای اینکه به طور رسمی درخواست پناهندگی بدهید، باید از طریق مرکز پذیرش یا اداره ثبت، قرار ملاقاتی با اداره فدرال دریافت کنید. برای این کار باید به شعبه مشخص شده اداره فدرال آلمان مراجعه کنید. هر متقاضی با سن قانونی باید درخواست خود را به‌صورت جداگانه ثبت کند. اگر قادر به صحبت زبان آلمانی نیستید، یک مترجم به شما کمک می‌کند. مترجمان زبان افراد قابل اعتمادی هستند و اطلاعات را نزد خود نگه می‌دارند.

  • مرحله سوم: دریافت تأییدیه مجوز اقامت موقت

هنگامی که درخواست رسمی خود را به BAMF ارسال کردید، تأییدیه مجوز اقامت موقت خود در آلمان را دریافت خواهید کرد. این تأییدیه یک سند مکتوب است که نشان می‌دهد، شما اجازه دارید، برای مدت زمانی که پروسه پناهندگی به اتمام برسد، در آلمان ساکن شوید.

هزینه پناهندگی آلمان

هزینه پناهندگی در آلمان

پناهندگی در آلمان همراه با هزینه‌هایی است

هزینه های زندگی در آلمان، شامل هزینه آب، برق، اجاره و …است. این هزینه ها برای پناهجویان این کشور نیز وجود دارد. قوانین دولت آلمان ایجاب می‌کند که پناهجویان، هزینه‌های زندگی خود را پرداخت کنند. اگر آنها قادر به پرداخت هزینه‌ها نباشند، دولت آلمان از آنها حمایت مالی خواهد کرد. پس از گذشت سه ماه از تأیید درخواست پناهندگی، مهاجران می‌توانند در جستجوی شغل باشند.

متأسفانه بسیاری از پناهندگان، برای استخدام در مشاغل با مشکلات زیادی روبرو هستند. پرداختی برای هزینه‌های زندگی در آلمان به پناهندگانی که مجرد هستند 408 یورو است. اجاره و بیمه نیز توسط دولت پرداخت می‌شود. این نکته حائز اهمیت است که هزینه پرداختی بابت اجاره بسیار کم بوده و پناهندگان باید در محله‌هایی که کیفیت پایینی دارند، زندگی کنند.

پرداخت این هزینه‌ها در شهرهای مختلف متفاوت است و در جدول زیر هزینه‌هایی که ماهانه به پناهندگان پرداخت می‌شود، آورده شده است.

هزینه‌هایی پرداختی ماهانه به پناهندگان
یک فرد مجرد
408 یورو
دو نفر متاهل437 یورو
برای یک کودک76 – 83 یورو
کمک هزینه به یک فرد مجرد216 یورو
کمک هزینه به یک کودک133 یورو

پناهندگی در آلمان همراه با هزینه‌هایی استپرداخت این هزینه‌ها در شهرهای مختلف متفاوت است، مثلاً در برلین 365 یورو برای مجردها و 437 یورو به دونفری که باهم زندگی می‌کنند، پرداخت می‌شود. موانع کاری و پرداختی‌های کم، باعث شده که درآمد پناهندگان 60 درصد کمتر از میانگین درآمد این کشور باشد و در نتیجه زیر خط فقر قرار بگیرند.

کیس‌های پناهندگی آلمان

بر اساس کنوانسیون پناهندگان ژنو، افرادی به‌عنوان پناهنده در نظر گرفته می‌شوند که خارج از کشور مبدأ و ملیت خود هستند. همچنین پناهندگان، شامل افراد بدون تابعیت در خارج از کشور محل سکونت خود می‌شود. این افراد به دلایل موجه مانند ترس از آزار و اذیت مأموران دولتی یا غیردولتی، مایل به زندگی در کشور خود نیستند. انواع کیس‌های پناهندگی آلمان شامل موارد زیر هستند.

پناهندگی نژادی:

این پناهندگان شامل افرادی می‌شوند که به دلیل نژاد، در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند؛مانند سیاه‌پوستانی که در برخی کشورها با برخورد بد مردم و مأموران دولت مواجه می‌شوند.

پناهندگی سیاسی:

برخی افراد که مخالف حکومت و سیاست‌های کشور خود هستند، در صورت آشکار شدن تفکرات سیاسی آن­ها مورد شکنجه قرار می‌گیرند. حتی در برخی کشورها، آزادی بیان وجود نداشته و مخالفان اجازه اظهارنظر ندارند.

پناهندگی مذهبی:

در برخی کشورها برخی ادیان و مذاهب مورد نکوهش قرار می‌گیرند؛ بنابراین افرادی که در این دسته از مذاهب خاص قرار می‌گیرند، امکان صدور حکم مرگ آن­ها وجود دارد. مثلاً در برخی از کشورهای اسلامی، اگر مسلمانی تغییر دین دهد مجازات سنگینی در پیش دارد.

پناهندگی جنسی:

شامل افرادی می‌شود که به دلیل جنسیت در کشور خود، امنیت لازم برای زندگی نداشته باشند. همچنین برخی گرایش‌های جنسی نیز در کشورها مورد قبول دولت و مردم قرار نمی‌گیرد و شرایط زندگی برای افراد با گرایش جنسی متفاوت سخت می‌شود.

خطرات پناهندگی آلمان

بیش از 15 میلیون پناهنده در سراسر جهان وجود دارد که از مناطق مختلفی مانند آفریقا، اروپای شرقی و خاورمیانه (کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان) می‌آیند.

خطرات پناهندگی در آلمان

پناهندگی آلمان با مخاطرات فراوانی در مسیر و مقصد همراه است

در هر مرحله پناهندگان با خطرات زیر رو­به­­‌رو می­شوند:

خطرات برای زنان، کودکان و افراد مسن

بسیاری از آنان علاوه بر خطرات سلامتی، مورد آزار و اذیت‌های جنسی قرار می‌گیرند. این خطرات برای زنان و کودکان که هشتاد درصد از جمعیت پناهندگان (UNHCR) را تشکیل می‌دهند، بسیار بیشتر است. به‌ویژه زنان بدون همراه، افراد مسن و ناتوان و کودکانی که از خانواده خود جدا­شده‌اند، آسیب‌پذیرتر هستند.

خطرات برای خانواده­‌ها

ازبین‌رفتن بنیان خانواده از دیگر خطراتی است که پناهندگان را تهدید می‌کند. خانواده‌ها اغلب در طول پروسه پناهندگی، در حال فرار یا در کمپ‌های پناهندگان ازهم جدا می‌شوند. عدم حمایت، مشکلات اقتصادی و عدم حمایت عاطفی ناشی از پناهندگی، بسیاری از پناهندگان را بی‌دفاع، مستأصل و در معرض خطر قرار می‌دهد.

آیا مهاجرت با پناهندگی روش مناسبی است؟

مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی مزایا و معایب خاص خود را دارد. پناه­جویانی که در آلمان قادر به تأمین هزینه زندگی خود نیستند، از کمک دولتی برخوردار می‌شوند. پناهندگان در کمپ‌ها مستقر شده و امکاناتی چون غذا و پول دریافت خواهند کرد.

زندگی پناهندگان در آلمان

شرایط زندگی پناهندگان در آلمان

در مدت‌زمان پروسه‌های پناهندگی، خدمات بهداشتی از جمله واکسن نیز به پناهندگان تزریق می‌شود. پس از اخذ اقامت می‌توانید حساب بانکی و شغل خود را در آلمان داشته باشید و به شما اجازه تحصیل داده خواهد شد. در کنار همه این مزایا، مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی خطرات زیادی را به همراه دارد.

اگر در طول مسیر سالم به آلمان برسید، باید اقدامات لازم برای پناهندگی در آلمان را انجام دهید. درخواست برخی از متقاضیان برای پناهندگی قبول نشده و آینده خوبی در انتظار این افراد نیست. همچنین اگر به‌عنوان پناهنده در این کشور باشید، شما یک شهروند درجه سه محسوب می‌شوید؛ بنابراین بهتر است که از روش‌های دیگری برای مهاجرت به آلمان اقدام کنید.

سخن پایانی

پناهندگی آلمان از روش‌های اخذ اقامت در این کشور است. بسیاری از افراد به دلیل عدم شرایط مناسب زندگی در کشور خود به آلمان مهاجرت می‌کنند. شرایط اقتصادی مناسب در این کشور یکی دیگر از دلیل‌های مهاجرت به این کشور است. آمارها نشان می‌دهد که مهاجرت به آلمان از طریق پناهندگی از سال 2015 تا 2020 افزایش چشمگیری داشته و تقریباً دو برابر شده است. شرایط پناهندگی آلمان متناسب با وضعیت متقاضیان تعیین می‌شود و باید دلایل کافی برای پناهندگی وجود داشته باشد. در نهایت جز روش‌هایی است که موسسه مهاجرتی پارسی کانادا به متقاضیان مهاجرت توصیه نمی‌شود.

سؤالات متداول

طبق ماده 16 الف قانون اساسی جمهوری فدرال آلمان، افرادی که به دلایل سیاسی تحت تعقیب قرار می‌گیرند حق پناهندگی دارند.

روند پناهندگی در آلمان شامل درخواست پناهندگی، رسیدگی و تصمیم‌گیری از سوی اداره فدرال است.

برای پناه­جویانی که به رسمیت شناخته می‌شوند، مجوز اقامت صادر شده که سه سال اعتبار دارد.

پناهندگان هزینه‌های کمی بابت زندگی در کشور آلمان دریافت می‌کنند که باعث شده، زیر خط فقر قرار گیرند.

guest
91 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها