راهنمای مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج
بر اساس قوانین مهاجرتی آلمان، کسانی که با یک شهروند آلمانی یا فردی که اقامت دائم این کشور را دارد ازدواج کنند، میتوانند به این کشور مهاجرت کرده و اقامت آن را دریافت کنند. این روش با نام ویزای نامزدی آلمان هم شناخته میشود، ممکن است در نگاه اول ساده به نظر برسد اما قوانین و سختگیریهای خاص خود را دارد. برای این کار شما باید رابطه خود را اثبات کنید.
اثبات رابطه و مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج اسناد و مدارکی لازم دارد که در ادامه بررسی شده است. پس در ادامه مطلب سعی میکنیم تا با نگاهی به روند اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج و شرایط آن، شما را با قوانین، مدارک لازم، روند اخذ تابعیت، مزایا و معایب این کار آشنا کنیم.
شرایط مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج
اگر بهزودی با یک شهروند آلمانی ازدواج میکنید و میخواهید برای همیشه یا بیشتر از 3 ماه در این کشور بمانید، میتوانید در قالب ویزا برای اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج اقدام کنید. فرد آلمانی یا شهروند این کشور میتواند همسر خود را از یک کشور دیگر به آلمان بیاورد. این روند هیچ محدودیتی برای ملیت همسر متقاضی، مبنی بر این که از یک کشور عضو اتحادیه اروپا باشد یا نه، در نظر نمیگیرد؛ اما شرایط برای این دو گروه متفاوت است.
👈 اگر همسر متقاضی از یک کشور عضو اتحادیه اروپا یا EEA باشد، به راحتی میتواند برای زندگی به آلمان برود حتی بدون هیچ محدودیتی در آنجا کار کند. این افراد حتی به ویزا هم نیازی ندارند.
👈 اگر از یک کشور غیراروپایی، مانند ایران، هستید، شرایط کمی متفاوتتر خواهد بود. اگر در آلمان هستید و میخواهید همسر خود را از ایران، یا هر کشور غیراروپایی دیگر به آلمان برده و در آنجا با هم زندگی کنید، باید شرایط زیر را رعایت کنید:
- داشتن تابعیت یا حق اقامت آلمان حق اقامت
- اجاره یا خرید مسکن مناسب برای زندگی با خانواده در آلمان
- داشتن بیمه درمانی و تمکن مالی کافی متقاضی برای آوردن همسر
- داشتن حداقل سن قانونی 18 سال برای همسر متقاضی
- مهارت اولیه زبان آلمانی (A1) برای همسر متقاضی جهت برقرار ارتباط روزمره در کشور آلمان
فرآیند اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج برای ایرانیان
همان طور که گفتیم، شرایط اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج برای ایرانیان با کسانی که ساکن کشورهای اتحادیه اروپا هستند، متفاوت است. یعنی شامل 2 حالت میشود:
حالت 1: ازدواج در خاک آلمان با فرد آلمانی یا شهروند آلمانی
اگر شما هنوز با شخص مورد نظر ازدواج نکردهاید و میخواهید در آلمان ازدواج را انجام دهید، در این صورت لازم است با یک ویزای موقت وارد آلمان شوید، ازدواج خود را برگزار کنید و سپس برای تبدیل ویزا اقدام کنید. افرادی که میخواهند با شخص غیرآلمانی ازدواج کنند باید از طریق ارائه مدارکی نظیر گواهی نامزدی، شناسنامه و اثبات وضعیت مالی و مسکن مناسب، اثبات کنند که قادر به تشکیل زندگی مشترک در آلمان هستند. پس از ازدواج در آلمان، فرد مهاجر میتواند برای اخذ اقامت دائم با شریک زندگی خود اقدام کند.
این حالت ازدواج در آلمان ثبت میشود.
حالت 2: ازدواج در خارج از آلمان و مهاجرت به عنوان همراه
در این حالت شما در ایران ازدواج خود را ثبت کردهاید و میخواهید به عنوان همراه به آلمان مهاجرت کنید در این حالت از ویزای پیوست آلمان استفاده میکنید. این حالت بیشتر برای افرادیست که با ایرانیانی که اقامت آلمان را دریافت کردهاند ازدواج میکنند. این روش ممکن است با تاخیرهایی همراه باشد ولی نهایتا در کمتر از یک سال میتوانید به آلمان بروید.
مراحل مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج
مراحل مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج برای ایرانیان در هر دو مورد به صورت زیر است:
- اقدام برای اخذ ویزا از طریق سفارت یا کنسولگری آلمان در ایران
- ارائه مدارک لازم مانند پاسپورت، گواهی ازدواج و …
- رسیدگی و پردازش درخواست ارائه شده (ممکن است 12 هفته طول بکشد)
- دریافت ویزا و ورود به آلمان
- ثبتنام در اداره ثبت احوال ساکنین (Einwohnermeldeamt) در آلمان پس از ورود به این کشور
- درخواست مجوز اقامت ظرف حداکثر 3 ماه پس از ورود به آلمان
💡یک نکته مهم
زمانی که با درخواست شما موافقت شود، ویزای موقت توسط سفارت یا کنسولگری برای مدت 90 روز صادر شده و اجازه اقامت نهایی، پس از ورود به آلمان و ادارات این کشور صادر میشود. پس از دریافت اقامت، میتوانید در آلمان کار کنید.
مدارک لازم برای اقامت از طریق ازدواج در آلمان
برای تسریع روند مهاجرت از طریق ازدواج، بهتر است مدارک موردنیاز را از قبل آماده کنید. بهتر است دو سری از مدارک تعیین شده را آماده کرده و از کامل بودن آن مطمئن شوید. ناقص بودن مدارک میتواند منجر به رد درخواست ویزا شود. یکی از مدارک لازم برای آوردن همسر به آلمان که باید توسط تبعه آلمانی ارائه شود، این است که باید نشان دهد توان مالی پرداخت هزینه زندگی همسر خود در آلمان را دارد. سایر مدارک لازم برای مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج عبارت است از:
- پاسپورت معتبر کشور مبدأ صادر شده در 10 سال گذشته و دارای حداقل 2 صفحه خالی
- ارائه فرم درخواست رسمی که به درستی تکمیل شده
- تأیید صحت اطلاعات ارائه شده
- عکسهای پاسپورتی
- ارائه نسخه کپی از صفحه اطلاعات پاسپورت
- ارائه آدرس معتبر و اثبات آن (اثبات از طریق ارائه مدارکی مانند قبوض خدماتی، گواهینامه، اجارهنامه و …)
- اصل گواهی ازدواج یا مدرک مبنی بر اعلام ازدواج با یک تبعه آلمانی به اداره ثبت احوال آلمان (Anmeldung zur Eheschließung)
- مدارک مربوط به مهارت زبان آلمان؛ حداقل سطح A1
- کپی ثبتنام همسر در آلمان (Meldebescheinigung)
- اثبات داشتن مسکن مناسب در آلمان توسط تبعه این کشور (مانند ارائه اجارهنامه، آدرس کامل و …)
- ارائه دعوتنامه ارسال شده توسط همسر یا نامزد متقاضی در آلمان
اخذ تابعیت آلمان از طریق ازدواج چگونه ممکن است؟
اغلب کسانی که به ازدواج با یک فرد آلمانی برای مهاجرت به این کشور فکر میکنند، این تصور را دارند که بهصورت خودکار، شهروندی این کشور را دریافت میکنند. اما اخذ تابعیت پس از مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج شرایطی دارد که پس از رعایت شرایط زیر، میتواند برای شهروندی، درخواست خود را ارائه دهد:
- گذشت حداقل دو سال از ازدواج
- اقامت قانونی در آلمان حداقل بهمدت 3 سال
- رعایت شرایط ازدواج (معیارهای مهاجرت از طریق ازدواج که قبلاً بررسی شد)
- پرداخت هزینههای درخواست تابعیت
💡یک نکته مهم
پس از 3 سال از ثبت ازدواج با ویزای ازدواج آلمان میتوانید برای گرفتن تابعیت اقدام کنید.
مزایا اخذ اقامت از طریق ازدواج
زمانی که از طریق ازدواج مجوز اقامت در کشور آلمان را دریافت میکنید، میتوانید از مزایای زندگی در این کشور بهرهمند شوید. مزایای اصلی اخذ اقامت آلمان عبارت است از:
- اجازه اقامت نامحدود در آلمان بدون نیاز به سابقه اقامت قبلی
- حق اشتغال
- سفر آزادانه در اتحادیه اروپا یا منطقه EEA
- اجازه تحصیل و آموزش حرفهای
- برخورداری از تأمین اجتماعی و بیمه سلامت و امکان اخذ وام
- دریافت مزایای مسکن (Wohngeld) از طرف دولت آلمان
- بهرهمندی از پشتیبانی دانشجویی (BAFÖG)
- بهرهمندی از مزایا و کمک مالی به والدینی که در شرف تولد فرزند بوده یا بچه خردسال دارند.
- حق پیوستن به خانواده پس از اخذ اقامت دائم
- دریافت شهروندی برای فرزندان متولد شده در آلمان
- امکان اخذ شهروندی آلمان
محدودیتها و معایب اقامت از طریق ازدواج
البته اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج معایبی هم دارد که عبارت است از:
- پیچیدگی در شرایط و بررسی سختگیرانه مدارک ازدواج
- امکان لغو اقامت پس از جدایی از همسر آلمانی
💡یک نکته مهم
متأسفانه مجوز اقامت کسانی که کمتر از 3 سال از ازدواج آنها میگذرد، پس از جدایی و طلاق لغو میشود.
نکته مهم: البته در شرایطی مانند زمانی که طلاق فرد بهدلیل خشونت خانگی بوده، اگر فرد یک کارآموز حرفهای در دورههای آوسبیلدونگ یا فرد ماهر در یک حوزه شغلی باشد، میتواند مجوز اقامت را تمدید کند. اگر از این ازدواج فرزند مشترکی دارید، میتوانید برای اخذ اقامت از طریق تولد فرزند در آلمان نیز پس از جدایی اقدام کنید.
قوانین ازدواج در آلمان
بهدلیل شرایط مطلوب زندگی در آلمان و مزایایی که زندگی در این کشور برای شهروندان آن دارد، بسیاری افراد میخواهند که به این کشور مهاجرت کنند. یکی از روشهای مهاجرت به آلمان، اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج است. متأسفانه سوءاستفاده بسیاری افراد سودجو باعث شده که ازدواج در آلمان برای افراد خارجی با قوانین نسبتاً سختگیرانهای همراه باشد. برخی از قوانین ازدواج آلمان برای مواردی است که یکی از طرفین شهروند آلمان نیست و شامل موارد زیر است:
- حداقل 18 سال سن داشته باشید.
- پیش از مراجعه به تالار شهر و اعلام قصد ازدواج، باید حداقل 21 روز در آنجا زندگی کرده باشید.
- امکان ازدواج برای افراد خارجی (خارج از اتحادیه اروپا) که با ویزای توریستی در آلمان هستند، وجود ندارد و افراد به یک ویزای موقت 3 تا 6 ماهه نیاز دارند.
اگر قوانین ازدواج در آلمان برای شما دشوار بوده و میخواهید از روش دیگری به این کشور مهاجرت کنید، مطلب ویزای کار آلمان را در پارسی کانادا بخوانید.
ازدواج صوری برای اقامت آلمان
با وجود امکان مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج برای افراد خارجی، بسیاری افراد بهدنبال عقد یا ازدواج ساختگی هستند. به این صورت که فرد تنها برای اخذ اقامت، یک ازدواج صوری یا ساختگی با یک شهروند آلمانی انجام میدهد و از این روش برای مهاجرت به آلمان استفاده میکند. ویزای موقت در مهاجرت از طریق ازدواج برای مدت 90 روز صادر شده و اجازه اقامت نهایی، پس از ورود به آلمان و ادارات این کشور صادر میشود. زمانی که این کار انجام شود، نه تنها ازدواج و اقامت از سوی مقامات دولتی باطل میشود، بلکه پیگرد قانونی نیز خواهد داشت.
این کار در آلمان جرم بوده و جزای نقدی یا حتی حبس را بهدنبال دارد. کسانی که قصد دارند به آلمان بروند، بهتر است به جای انتخاب چنین مسیر پرخطری، راههای دیگر مهاجرت به آلمان را در این مقاله بررسی کنند. معمولاً برای رفع ابهام و شک از یک ازدواج ساختگی، با زن و مرد بهصورت جداگانه در اداره اتباع خارجی (Ausländerbehörde) مصاحبه انجام میشود.
سخن پایانی
مهاجرت به آلمان رویای بسیاری از کسانی است که میخواهند در یک کشور بزرگ و پیشرفته زندگی کنند. مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج یکی از روشهای سادهای است که فرد میتواند بهراحتی اقامت این کشور را دریافت کند. قبل از انتخاب این مسیر مهاجرتی، بسیار مهم است که بتوانید با شرایط و قوانین آن آشنا شده و روند درخواست را بهدرستی انجام دهید. به همین دلیل، در این مطلب سعی کردیم تا با بررسی روند اخذ اقامت آلمان از طریق ازدواج با یک تبعه آلمانی، هر آنچه که درباره این کار لازم دارید را توضیح دهیم.
منابع:
آیا سوالی دارید؟