موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

زندگی در قطر

زندگی در قطر

زندگی در قطر یکی از رویاهایی است که علاقه‌مندان به زندگی در کشورهای حوزه خلیج‌فارس در سر می‌پرورانند. در سال 2013، قطر به عنوان ثروتمندترین کشور جهان در فهرست فوربس قرار گرفت و طبق برنامه توسعه سازمان ملل متحد، بالاترین توسعه انسانی را داشته است. براساس همین آمار، روزانه بیش از 500 مهاجر وارد قطر می‌شوند.

استاندارد بالای زندگی در قطر در کنار امکانات نسبتا خوب کشور قطر برای زندگی باعث شده که افراد زیادی جذب این کشور شوند.

نکته مهم: مطالب این صفحه برای افزایش اطلاعات شما نوشته شده و مهاجرت به قطر، فعلا جزو خدمات مجموعۀ پارسی کانادا نیست. (در حال حاضر می‌توانید از خدمات ثبت شرکت در عمان، ثبت شرکت در امارات و مهاجرت پزشکان به امارات استفاده کرده و به این کشور مهاجرت کنید).

شرایط خرید و اجاره خانه و مسکن در قطر

همه مهاجرانی که به‌عنوان شهروندی رسمی قطر محسوب می‌شوند، مجاز به خرید و اجاره مسکن هستند. قوانین مربوط به املاک و مستغلات برای اتباع خارجی در سال‌های اخیر تسهیل شده است و افراد می‌توانند با شرایط مشخصی اقدام به خرید ملک در این کشور کنند.

برای اجاره یا حتی خرید خانه در قطر، در ابتدا باید بودجه لازم را داشته باشید. با فرض اینکه تمکن مالی کافی برای خرید یا اجاره خانه را دارید، می‌توانید در محله‌های مناسب این کشور به‌دنبال خانه باشید.

محله‌های محبوب مهاجران در قطر شامل West Bay، The Pearl-Qatar و Al Sadd در دوحه هستند. این مناطق دسترسی قابل توجهی به امکانات رفاهی، مدارس و مراکز تفریحی دارند.

پس از جست‌وجو و انتخاب ملک مورد نظرتان در قطر، می‌توانید قرارداد اجاره یا خرید خانه را با مالک امضا کنید و سند آن را در وزارت شهرداری قطر (Ministry of Municipality) به‌ثبت برسانید.

تصویری از خانه ای در قطر

انواع خانه در قطر

خوشبختانه، گزینه‌های متنوعی برای خرید یا اجاره مسکن در قطر وجود دارند. از جمله انواع خانه در قطر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آپارتمان: آپارتمان‌ها رایج‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌ترین نوع مسکن در قطر هستند. آپارتمان‌های لوکس و مجلل در مناطقی مثل The Pearl و West Bay و آپارتمان‌های با قیمت مناسب‌تر را در مناطقی مثل Al Sadd، Al Nasr و جاهای دیگر قرار دارند.

ویلا: ویلاها به دلیل فضای بیشتری که دارند، برای خانواده‌های ایرانی مناسب‌اند. از جمله این ویلاها، خانه‌هایی‌اند که در منطقه مسکونی Al Waab دوحه برای اجاره عرضه می‌شوند.

آپارتمان‌های مبله: اقامت در این نوع آپارتمان تقریباً شبیه زندگی در هتل است و از تمام خدمات و امکانات رفاهی هتل بهره‌مند می‌شوید. ساختمان‌های آپارتمان مبله در قطر معمولاً دارای امکانات اضافی مثل استخر و باشگاه بدنسازی هستند.

ویلاهای مستقل: ویلاهای مستقل خانه‌هایی بسیار بزرگ و جادار هستند که معمولاً استخر و باغ دارند. برخلاف ویلاهای مجتمعی، ویلاهای مستقل، خانه‌هایی مستقل و خلوت هستند.

استودیو: اگر به فضای زیادی نیاز ندارید، نمی‌خواهید زیاد هزینه کنید یا مجرد هستید، آپارتمان استودیویی انتخاب مناسبی است. مخصوصاً که اجاره آن مقرون‌به‌صرفه‌تر از آپارتمان‌های معمولی است.

اجاره یا خرید خانه در قطر؟

به‌طور کلی، اجاره خانه در قطر هزینه کم‌تری نسبت به خرید خانه دارد و هر زمان که بخواهید، می‌توانید محل زندگی‌تان را تغییر دهید. البته، با اجاره خانه در قطر ممکن است با چالش‌هایی همچون افزایش اجاره، محدودیت در تغییرات ساختمان و هزینه‌های نگهداری هم روبه‌رو شوید.

از طرفی، خرید خانه در قطر نوعی سرمایه‌گذاری سودآور محسوب می‌شود که به‌مرور زمان، ارزش آن بیشتر خواهد شد. با این حال، وقتی که در قطر خانه بخرید، امکان جابه‌جایی یا فروش مجدد آن کمی چالش‌برانگیز خواهد بود.

در قطر، چندین برنامه یارانه مسکن و کمک‌های مالی وجود دارند که عمدتاً برای شهروندان قطری در نظر گرفته شده‌اند. این تسهیلات و یارانه‌ها عبارت‌اند از:

وام‌های بدون بهره (Interset-Free Loans): شهروندان قطری می‌توانند به وام‌های بدون بهره برای خرید یا ساخت مسکن دسترسی داشته باشند که حداکثر مبلغ آن ۶۰۰.۰۰۰ ریال قطری است.

وام‌های مسکن بانک توسعه قطر یا QDB (Qatar Development Bank): بانک توسعه قطر وام‌های مسکن با کارمزد مدیریت یک‌درصدی ارائه می‌دهد که این کارمزد در طول دوره بازپرداخت توزیع می‌شود. حداکثر مبلغ وام ۱.۲۰۰.۰۰۰ ریال قطری است و دوره بازپرداخت آن تا ۳۵ سال خواهد بود.

کمک‌هزینه مبلمان: شهروندان قطری می‌توانند هنگام دریافت وام مسکن برای خرید یا ساخت خانه، کمک‌هزینه مبلمان به ارزش ۵۰.۰۰۰ ریال قطری دریافت کنند. این کمک‌هزینه رایگان است و هیچگونه قسط یا کارمزدی ندارد.

آشنایی با املاکی‌های قطر

در قطر، ممکن است شفافیت در قیمت‌گذاری املاک وجود نداشته باشد. املاکی‌ها ممکن است ملک‌هایی را با قیمتی بالاتر از بودجه شما نشان دهند یا شما را تحت فشار قرار دهند تا فراتر از توان خود هزینه کنید.

همچنین، در قطر، انواع مختلفی از قراردادهای اجاره وجود دارد، مثل قراردادهای شخصی و شرکتی. بنابراین، قبل از امضای هرگونه قرارداد، شرایط و الزامات آن را به طور کامل درک کنید.

برخلاف ایران که قیمت‌گذاری املاک تا حدودی شفاف‌تر است و انتظار چانه‌زنی وجود دارد، نمی‌توانید با املاکی‌های قطر وارد چانه‌زنی و گفت‌وگوی زیاد شوید.

کیفیت و شرایط زندگی در قطر

قطر از نظر کیفیت زندگی در رتبه بسیار بالایی قرار دارد و در رده کشورهای برتر جهان در این زمینه است. بنابراین، اگر در قطر زندگی می‌کنید یا قصد مهاجرت به این کشور را دارید، خودتان را برای زندگی مرفه آماده کنید.

برای درک بهتر این موضوع، به هر یک از شاخص‌های کلیدی کیفیت زندگی در قطر (طبق آمار سایت numbeo در سال 2024) می‌پردازیم:

قدرت خرید (نمره 159.12): نمره بالا در این شاخص بیانگر قدرت خرید بسیار بالا مردم قطر است.

شاخص امنیت (نمره 83.96): قطر به طور مداوم به‌عنوان یکی از امن ترین کشورهای جهان رتبه بندی می شود و نرخ جرم و جنایت در آن بسیار پایین است.

شاخص مراقبت‌های بهداشتی (نمره 73.43): کیفیت و دسترسی به خدمات بهداشتی در قطر بالا است و خدمات بهداشتی به طور رایگان برای شهروندان و مهاجران واجد شرایط ارائه می شود.

شاخص آب و هوا (نمره 36.03): این شاخص نشان‌دهنده شرایط آب‌وهوایی و مطلوب بودن آن برای زندگی است.

شاخص هزینه زندگی (نمره 51.35): نمره پایین در این شاخص بیانگر هزینه زندگی نسبتاً پایین در قطر است.

نسبت قیمت مسکن به درآمد (نمره 5.16): طبق این شاخص، قیمت مسکن در قطر در مقایسه با بعضی از شهرهای بزرگ جهان، به طور قابل توجهی پایین تر است.

شاخص زمان رفت‌وآمد در ترافیک (نمره 29.13): نمره پایین در این شاخص بیانگر ترافیک روان و زمان رفت‌وآمد کوتاه در قطر است.

شاخص آلودگی (نمره 60.01): آلودگی هوا در قطر به‌ویژه در پایتخت، دوحه، به دلیل وجود منابع نفتی و ترافیک سنگین وجود دارد.

جدول 6 فاکتور مؤثر بر کیفیت زندگی در قطر
معیارهای مؤثر بر کیفیت زندگی در قطرنوع خدمات دولتی به شهروندان
خدمات بهداشتیشهروندان قطری می‌توانند از خدمات بهداشتی رایگان یا همراه با یارانه در مراکز بهداشتی دولتی استفاده کنند.
یارانه‌های دولتیهمه شهروندان و اتباع قطری از یارانه‌های دولتی بهره‌مند می‌شوند.
آموزشمدارس بین‌المللی در دسترس هستند، اما هزینه شهریه آن‌ها ممکن است کمی گران باشد
امنیتجامعه و کشور قطر بسیار امن هستند.
تعادل کار و زندگیهفته کاری از یکشنبه تا پنجشنبه است و ممکن است ساعات کاری طولانی باشد. فقط در ماه رمضان، نظم همیشگی کار و زندگی کمی تغییر خواهد کرد.
سرگرمیمراکز خرید، موزه‌ها، رویدادهای ورزشی، کمپینگ در صحرا از جمله سرگرمی‌های محبوب در قطر هستند.
البته، گرمای هوا بعضی از فعالیت‌ها را محدود می‌کند.

هزینه زندگی در قطر

در حال حاضر هزینه‌های زندگی برای یک خانواده 4 نفره در قطر بدون در نظر گرفتن اجاره خانه، 3,254.9 دلار (معادل با 11,872.7 ریال قطری) است.

همچنین، یک شخص مجرد برای زندگی در قطر (بدون اجاره خانه) به 912دلار (معادل 3,326.8 ریال قطری) نیاز دارد. به‌طور کلی، هزینه‌های زندگی در قطر 94.1 درصد به هزینه‌ها در ایران گران‌تر هستند.

برای درک بهتر خرج‌ومخارج زندگی روزانه در قطر به جدول زیر نگاه کنید:

جدول هزینه زندگی در قطر
نوع هزینه‌هاقیمت (به دلار آمریکا)
غذای تک‌نفره، رستوران ارزان۸.۲۲ دلار
کاپوچینو (معمولی)۵.۳۶ دلار
کوکاکولا/پپسی (بطری ۰.۳۳ لیتری)۰.۸۹ دلار
آب معدنی (بطری ۰.۳۳ لیتری)۰.۳۷ دلار
شیر (یک لیتر)۲.۰۹ دلار
نان سفید تازه (۵۰۰ گرم)۱.۵۲ دلار
برنج سفید (یک کیلوگرم)۲.۱۹ دلار
تخم مرغ روز (۱۲ عدد)۲.۷۳ دلار
فیله مرغ (یک کیلوگرم)۸.۴۱ دلار
گوشت گاو (ران، یک کیلوگرم)۱۰.۷۷ دلار
سیب‌زمینی (۱ کیلوگرم)یک دلار
پیاز (۱ کیلوگرم)۱.۱۷ دلار
سیگار (پاکت ۲۰ نخ مارلبورو)۶.۵۸ دلار
بلیت یک‌طرفه (حمل و نقل محلی)۰.۵۵ دلار
هزینه اولیه تاکسی (تعرفه عادی)۲.۱۹ دلار
بنزین (۱ لیتر)۰.۵۷ دلار
هزینه‌های پایه (برق، گرمایش، سرمایش، آب، زباله) برای آپارتمان ۸۵ متری۱۰۳.۷۵ دلار
برنامه ماهانه تلفن همراه و اینترنت۴۸.۴۵ دلار
یک جفت کفش ورزشی نایک (میان‌رده)۸۸.۷۸ دلار

جزئیات کامل‌تر را در صفحه هزینه زندگی در قطر بخوانید.

مقایسه قیمت مسکن در قطر با ایران

طبق برآوردهای بین‌المللی سایت numbeo، هزینه‌های اجاره یا خرید خانه در قطر به‌طور متوسط 323 درصد نسبت به ایران گران‌تر هستند. با این حال، برای درک بهتر گرانی مسکن در قطر در مقایسه با ایران، به جدول زیر نگاه کنید:

جدول مقایسه قیمت مسکن در قطر با ایران
کشورشهرمیانگین اجاره ماهانه (دلار آمریکا) برای 100 متر مربعمیانگین قیمت خرید (دلار آمریکا) برای هر متر مربع
قطردوحه25004000
قطرالریان22003500
قطرالوکره20003000
ایرانتهران8001500
ایرانمشهد6001200
ایراناصفهان5001000
ایرانشیراز5501100
ایرانتبریز5201050

فرهنگ مردم در قطر

افراد در قطر تفکری بسیار سنتی دارند. به همین دلیل اگر کشور قطر را برای زندگی انتخاب کردید، باید به خاطر داشته باشید که نمی‌توانید دعوت یک شهروند قطری را رد کنید.

به‌علاوه در قطر مرسوم است که اگر کسی دارایی شما را تحسین کرد، باید آن را به‌عنوان هدیه به او بدهید. اما تعریف کردن از دارایی دیگران در قطر کاری بسیار ناپسند است.

در این کشور زنان نیز به‌عنوان دارایی مردان محسوب می‌شوند. به‌علاوه در این کشور هرگز نباید با کفش وارد خانه افراد بشوید.

پوشش در قطر: آیا حجاب در قطر اجباری است؟

بر خلاف باور عموم، حجاب در قطر اجباری نیست. با وجود اینکه شهروندان و بازدیدکنندگان در قطر باید با پوشاندن شانه‌ها و زانوها در انظار عمومی ظاهر شوند، اما انتخاب برای پوشیدن حجاب یا هر پوشش دیگری، یک تصمیم شخصی تلقی می‌شود.

قطری‌ها معمولاً از لباس‌های سنتی خودشان برای پوشش استفاده می‌کنند. این پوشش برای مردان قطری شامل موارد زیر است:

ثوب (Thobe) یا دیشداشا (Dishdasha): این لباس یک جامه بلند سفید از شانه تا قوزک پا است و در آب‌وهوای گرم قطر پوشیده می‌شود.

غتره (Ghutra): پوشش مربوط به سر مردان قطری است که رنگ سفید یا قرمز و سفید چهارخانه دارد و با یک بند مشکی به نام عقال (Agal) بر روی سر نگه داشته می‌شود.

تصویر پوشش مردان و زنان در قطر

تصویر پوشش مردان و زنان در قطر

آیا حجاب در قطر اجباری است؟

طبق قانون کشور قطر افراد حق پوشیدن لباس‌های بدن‌نما در مکان‌های عمومی را ندارند. این قانون که به‌عنوان “قانون آراستگی عمومی” شناخته می‌شود، زمانی تصویب شد که جمعیت خارجی‌هایی که کشور قطر را برای زندگی انتخاب کرده بودند، افزایش یافت.

” حجاب در قطر اجباری نیست اما پوشیدن لباس بدن نما نیز بر اساس قانون ممنوع است. “

پوشش‌های نامتعارف برخی از خارجیان باعث شد که امیر قطر این قانون را تصویب کند. بنابراین قانون پوشیدن جوراب‌شلواری یا ساپورت در کشور قطر ممنوع است. در این کشور هنوز هم برخی از زنان ساکن در مناطق روستایی و یا خانم‌های مسن از برقع برای پوشاندن صورت خود استفاده می‌کنند. اما اجباری برای استفاده از این نوع پوشش برای زنانی که در قطر زندگی می‌کنند، وجود ندارد.

پوشش زنان قطری هم طبق لباس‌های سنتی این کشور است که عبارت‌اند از:

عبایا (Abaya): پوشش بلند و سیاه‌رنگی است که زنان روی لباس‌های دیگر می‌پوشند.

شیال (Shayla): زنان قطری برای پوشاندن سر خود، از یک روسری سبک (شیال) استفاده می‌کنند.

ایرانی‌ها چه نکاتی را باید برای پوشش در قطر رعایت کنند؟

نکات خاص یا ویژه‌ای برای پوشش ایرانیان در قطر تعریف نشده است، اما لازم است که نکات عمومی و مهمی را مد نظر داشته باشید. از جمله مهم‌ترین نکات پوشش در قطر عبارت‌اند از:

✓ احترام به فرهنگ محلی قطری‌ها و پوشیدن لباس‌های مناسب مخصوصاً در اماکن عمومی

✓ نپوشیدن شلوارک و لباس‌های بدون آستین برای آقایان در امکان عمومی✓ به‌همراه داشتن روسری برای بانوان مخصوصاً در حین ورود به اماکن مذهبی و رسمی

✓ پوشاندن شانه‌ها و زانوها

✓ پوشیدن لباس سنتی قطری‌ها در مراسم رسمی و دعوت‌های خاص برای نشان دادن احترام متقابل

✓ استفاده از لباس‌های نخی و سبک برای راحتی در گرما و رطوبت قطر

زندگی در قطر برای زنان

اگر بخواهیم نگاهی کلی به زندگی در قطر برای زنان داشته باشیم، باید بگوییم که وضعیت زنان خارجی در قطر چندان بد نیست. به عبارت بهتر این زنان در زمانی که زنان بومی قطر اجازه رانندگی را نداشتند، می‌توانستند در این کشور رانندگی کنند. بااین‌حال در حال حاضر تحولات بسیار خوبی در حوزه نقش زنان در جامعه قطر اتفاق افتاده است.

💡یک نکته مهم

تحولات زندگی زنان در قطر به لطف اقداماتی بوده است که موزا بنت ناصر Moza bint Nasser (شیخه موزه) به‌عنوان همسر امیر قطر انجام داده است.

در سال 1375 شمسی، خانمی به نام Sheikha Ahmed al-Mahmoud (الشيخة بنت أحمد ال محمود)، مسئولیت وزارت آموزش و پرورش این کشور را بر عهده گرفت.

در کنار این‌ها دولت قطر بخشنامه‌هایی را به ارگان‌های دولتی ارسال کرد و از آنان خواست که زنان تحصیل‌کرده قطری را در شرکت خود استخدام کنند. همچنین طبق قوانین زنان اجازه پیدا کردند که در انتخابات شوراهای شهرداری نقش کاندیداتوری را بر عهده بگیرند.

از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

فیلد های "*" اجباری هستند

آب‌وهوای قطر

تابستان: بسیار گرم و مرطوب. دما در تابستان به طور متوسط بین 40 تا 50 درجه سانتیگراد است.

زمستان: ملایم و خوشایند با دماهایی که بین 14 تا 24 درجه سانتیگراد متغیر است.

بارش: قطر دارای بارش بسیار کمی است و بیشتر بارش‌ها در ماه‌های زمستانی اتفاق می‌افتند.

رطوبت: بسیار بالا، به‌ویژه در نزدیکی ساحل

نکات مهم برای ایرانی‌ها برای زندگی در آب‌وهوای قطر

تابستان‌های کشور قطر، طولانی و طاقت‌فرسا و زمستان‌ها کوتاه و ملایم هستند. اگر قصد دارید به‌عنوان ایرانی به قطر مهاجرت کنید، آگاهی از نکاتی زیر برای زندگی در این آب و هوا ضروری است:

لباس مناسب: در تابستان لباس‌های نخی سبک و رنگ روشن بپوشید تا حرارت را کمتر جذب کند. اگرچه زمستان‌ها ملایم است؛ اما لباس‌های نخی و گرم هم به همراه داشته باشید.

آبرسانی به بدن: همیشه آب همراه داشته باشید و به مقدار زیادی آب بنوشید تا از کم‌آبی جلوگیری کنید.

پیشگیری از آفتاب‌سوختگی: از کرم‌های ضدآفتاب با SPF بالا استفاده کنید. عینک‌آفتابی و کلاه برای محافظت از چشم‌ها و سر در برابر اشعهٔ مضر خورشید به همراه داشته باشید.

فعالیت‌های بیرونی: فعالیت‌های بیرونی را به ساعات خنک‌تر روز محدود کنید، مثلاً صبح زود یا بعد از غروب آفتاب. در ساعات اوج گرما یعنی 11 ظهر تا 4 بعد از ظهر از فعالیتهای شدید در بیرون خودداری کنید.

سیستم‌های خنک‌کننده: از سیستم‌های تهویه‌مطبوع و خنک‌کننده در خانه و محل کار استفاده کنید. در مکان‌هایی که تهویه مناسب ندارند مدت زیادی نمانید.

بازار کار در صنایع مختلف قطر

بیش از ۲ میلیون نفر نیروی کار مهاجر در قطر قابل وجود دارند که تقریباً ۹۵٪ از کل نیروی کار این کشور را تشکیل می‌دهند. در حال حاضر، علاوه بر نیروی کار مهاجر، دانشجویان و سرمایه‌گذاران هم در کشور قطر به‌دنبال کار هستند.

دانشگاه‌های قطر برنامه‌ای برای اشتغال دانشجویان ارائه می‌دهد که به دانشجویان کمک می‌کند تا تجربه کاری را در محیط‌های کاری واقعی کسب کنند.

سرمایه‌گذارانی که کسب‌وکار خود را در قطر راه‌اندازی می‌کنند هم می‌توانند وارد بخش مهمی از بازار کار این کشور شوند.

جزئیات بیشتر را در صفحه کار در قطر بخوانید.

وضعیت درآمد در قطر در سال 2024

میانگین حقوق ماهانه برای نیروی کار مهاجر در حدود 15.800 ریال قطر (4.340 دلار آمریکا) است، اما این رقم بسته به شغل و تجربه فرد می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد.

حداقل دستمزد ماهانه در این کشور 1000 ریال قطر (275 دلار آمریکا) است و حداقل دستمزد ساعتی حدود 8.70 ریال قطر (2.39 دلار آمریکا) ارزیابی می‌شود.

کارفرمایان موظفند محل اقامت و غذا را به صورت رایگان در اختیار کارکنان قرار دهند یا کمک هزینه اضافی برای این موارد (800 ریال قطر در مجموع) ارائه دهند.

ضمناً در قطر، زنان به طور متوسط نسبت به مردان حقوق کمتری دریافت می‌کنند. این موضوع به دلیل عواملی مثل تفاوت در صنایع، تجربه کاری و هنجارهای اجتماعی مربوط به نقش‌های جنسیتی است.

پیدا کردن شغل در قطر

برای پیدا کردن شغل در قطر به صورت آنلاین و حضوری، گزینه‌ها و پلتفرم‌های مختلفی وجود دارند. به‌عنوان مثال، می‌توانید از پورتال‌های شغلی آنلاین مثل نوکری‌گلف (NaukriGulf) و ایندید (Indeed) که فرصت‌های شغلی متنوع در قطر را لیست می‌کنند، استفاده کنید.

همچنین، می‌توانید به بخش‌های کاریابی وب‌سایت شرکت‌ها مثل قطر ایرویز (Qatar Airways) برای استخدام مجازی یا مشاهده فرصت‌های شغلی سر بزنید.

به‌طور کلی، برای پیدا کردن شغل مناسب در قطر، صفحه لینکدین خود را به‌روز نگه دارید و به طور فعال با متخصصان مقیم قطر ارتباط برقرار کنید. همچنین، اگر به‌دنبال جستجوی شغل به‌صورت حضوری هستید، از روزنامه‌های محلی، آژانس‌های کاریابی و نمایشگاه‌های شغلی دوحه کمک بگیرید.

به یاد داشته باشید که برای هر درخواست، رزومه و نامه پوششی خود را متناسب سازید و با تحقیق در مورد شرکت و نقش مورد نظر، برای مصاحبه‌ها آماده شوید.

تصویری از کلاس درسی در قطر

تحصیل و آموزش فرزندان در قطر

قطر دارای مدارس دولتی و خصوصی است. مدارس دولتی برای شهروندان قطری رایگان هستند و مدارس خصوصی شهریه دریافت می‌کنند. بسیاری از مهاجران به دلیل زبان آموزش و برنامه درسی، مدارس خصوصی یا بین‌المللی را انتخاب می‌کنند.

بنابراین، اصلاً لازم نیست که برای ثبت‌نام کودکتان در مدارس قطری دچار دغدغه یا اضطراب شوید. برای ثبت‌نام فرزندتان در یک مدرسه قطری کافی است مدارک زیر را ارائه دهید:

  • گذرنامه و اجازه اقامت کودک
  • شناسنامه کودک
  • سوابق و کارنامه‌های تحصیلی قبلی کودک
  • سوابق بهداشتی، از جمله گواهی‌های واکسیناسیون
  • عکس‌های پاسپورتی کودک
  • گذرنامه و اجازه اقامت والدین

دوره ثبت‌نام برای مدارس دولت قطری معمولاً از اواخر آگوست تا اوایل سپتامبر است. مدارس خصوصی در قطر معمولاً دارای امکانات مدرن از جمله کلاس‌های مجهز، کتابخانه‌ها، آزمایشگاه‌های علمی، آزمایشگاه‌های کامپیوتر، امکانات ورزشی و سایر امکانات رفاهی‌اند.

این مدارس تلاش می‌کنند تا محیطی مناسب برای یادگیری با دسترسی به منابع و فناوری‌های مورد نیاز برای حمایت از آموزش دانش‌آموزان فراهم کنند.

خدمات درمانی و راهنمای استفاده

تمام بازدیدکنندگان و مهاجران از جمله ایرانی‌ها قبل از ورود به قطر، باید بیمه درمانی خصوصی تهیه کنند. این بیمه که با نام بیمه درمانی اجباری بازدیدکنندگان (the Mandatory Visitors’ Health Insurance) شناخته می‌شود، حداقل برای ۳۰ روز اعتبار دارد.

این بیمه هزینه‌های درمانی شما در قطر را پوشش می‌دهد، از جمله:

✓ مراقبت‌های اورژانسی (تا سقف ۱۵۰,۰۰۰ ریال قطر برای دوره بیمه)

✓ حمل و نقل اورژانسی (با سقف فرعی ۳۵,۰۰۰ ریال قطر) شامل آمبولانس و انتقال هوایی به کشور محل اقامت شما

✓ درمان کووید-۱۹ (با سقف فرعی تا ۵۰,۰۰۰ ریال قطر) و هزینه‌های قرنطینه (تا سقف ۳۰۰ ریال قطر در روز)

✓ بازگرداندن پیکر متوفی به کشور مبدأ (تا سقف ۱۰,۰۰۰ ریال قطر)

همچنین، شهروندان و ساکنان قطر می‌توانند با استفاده از کارت سلامت (Health Card) به خدمات بهداشتی دولتی دسترسی داشته باشند.

برای دریافت این کارت می‌توانید به صورت حضوری به مراکز خدمات درمانی یا PHCC (Primary Health Care Center) مراجعه کنید یا از طریق اپلیکیشن Nar’aakom (نَــارَاکُم) به صورت آنلاین درخواست دهید.

مدارک مورد نیاز برای ثبت‌نام بسته به سن، ملیت و وضعیت اقامت شما متفاوت است.

تهیه بیمه درمانی خصوصی برای افرادی که مستعد حوادث هستند یا برای مدت طولانی‌تری در قطر اقامت دارند، توصیه می‌شود.

داشتن بیمه تکمیلی به شما امکان دسترسی به خدمات بهداشتی رایگان یا یارانه‌دار مثل دندانپزشکی، داروهای تجویزی و همچنین درمان در کلینیک‌ها و بیمارستان‌های خصوصی را می‌دهد.

تصویری از سیستم حمل و نقل قطر

راهنمای استفاده از حمل و نقل عمومی قطر

شهروندان قطری از کارت هوشمند کاروا (Karwa Smart Card) برای حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنند. همچنین، بلیت اتوبوس را می‌توانید در ایستگاه اتوبوس یا از طریق دستگاه‌های فروش بلیت و دستگاه‌های خودکار Ooredoo خریداری کنید.

برای مترو باید از کارت‌های سفر استاندارد (Standard Travel Cards) استفاده کنید. این کارت در دستگاه‌های فروش تمام ایستگاه‌های مترو و فروشگاه‌های محلی مثل ال میرا (Al Meera)، کارفور (Carrefour) یا جامبو الکترونیک (Jumbo Electronics) در دسترس هستند.

مترو دوحه 3 خط اصلی دارد: قرمز، سبز و طلایی. خط قرمز محبوب‌ترین است، که در کنار ساحل کشیده شده و شامل توقف‌هایی مثل فرودگاه بین‌المللی حمد (Hamad International Airport) و مرکز شهر است.

ساعات اوج وسایل حمل و نقل عمومی معمولاً در ساعات شلوغ صبح و عصر در روزهای هفته است. ساعات خلوت، ظهر و اواخر شب هستند.

از مترو برای سفر سریع در داخل شهر استفاده کنید؛ مخصوصاً برای رسیدن به مکان‌های مرکزی و جاذبه‌ها. اتوبوس‌ها هم برای رسیدن به مناطقی که توسط مترو پوشش داده نمی‌شوند، بهترین گزینه‌اند.

وضعیت امنیت در قطر

کشور قطر به‌دلیل رفاه، امکانات پیشرفته و فرهنگ مترقی، از جمله کشورهای امن حاشیه خلیج فارس محسوب می‌شود. کشور قطر در رتبه اول منطقه MENA (خاورمیانه و شمال آفریقا) و بیست‌و‌سوم در سطح جهانی از نظر امنیت قرار دارد.

نرخ جرم و جنایت

نرخ جرایم در قطر بسیار پایین‌تر از کشورهای بزرگ و صنعتی است. جرایم معمولی مثل دزدی و کیف‌قاپی در قطر بسیار نادر هستند. جرایم خشن‌تر مثل ضرب‌وشتم هم به‌ندرت رخ می‌دهند، اما با رشد جمعیت در دوحه و فشارهای اقتصادی بر نیروی کار مهاجر، اندکی افزایش یافته‌اند

نکات ایمنی برای سفر به قطر

اگر به کشور قطر سفر کرده‌اید، برای سفر راحت و امن در شهر از مترو دوحه استفاده کنید. همچنین، از رفتن به محله‌هایی که نمی‌شناسید، خودداری کنید و نسبت به تغییر شرایط آب‌وهوایی هوشیار باشید.

بیشتر فعالیت‌های مجرمانه در قطر در حوالی فرودگاه بین‌المللی حمد اتفاق می‌افتند. این فعالیت‌ها شامل قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و جرم‌های دیگر می‌شوند.

پلیس قطر (برای مواقع خطر و ضروری)

در صورت بروز خطر یا در مواقع اضطراری، با شماره 999 (شماره‌تلفن رسمی خدمات اضطراری قطر) تماس بگیرید. این شماره شما را به خدمات پلیس، آتش‌نشانی و آمبولانس محلی متصل می‌کند.

توصیه می‌شود که وضعیت را به آرامی برای اپراتور توضیح دهید تا راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

ادغام شدن با جامعه، فرهنگ و مردم قطر

قطری‌ها به هویت فرهنگی خود که در آموزه‌های اسلامی و رسوم عربی ریشه دارند، افتخار می‌کنند. بنابراین، درک آداب اجتماعی، رسوم فرهنگی قطری‌ها و حفظ پوشش برای نشان دادن احترام متقابل، به شما کمک می‌کند تا در جامعه مردم قطر ادغام شوید.

ضمناً به‌عنوان مهاجر یا تازه‌وارد در قطر می‌توانید کارهایی مثل یاد گرفتن کامل زبان عربی یا شرکت در رویدادهای فرهنگی را امتحان کنید تا ارتباط بیشتری با مردم قطر داشته باشید.

کارهایی که ایرانی‌ها نباید در قطر انجام دهند!

بایدها و نبایدهای زندگی در قطر تقریباً مثل قوانین اجتماعی در ایران هستند؛ البته با کمی تغییرات جزئی که مربوط به فرهنگ قطری‌ها می‌شوند. از جمله کارهایی که پس از مهاجرت به قطر نباید انجام دهید عبارت‌اند از:

✓ روزه‌خواری، آشامیدن و سیگار کشیدن در ماه رمضان

✓ نداشتن پوشش مناسب هنگام ورود به اماکن مذهبی

✓ مصرف الکل در مکان‌های عمومی

✓ از عکاسی اماکن نظامی، دولتی و مناطق حساس

✓ بحث و مشاجره و توهین به افراد در مکان‌های عمومی

✓ رانندگی در حالت مستی یا تحت تأثیر مواد مخدر

✓ تأخیر و عدم تعهد به وظایف در محیط کار

✓ احترام نگذاشتن به فرهنگ محلی و قوانین در تعاملات با جنس مخالف

✓ فعالیت‌های مالی غیرقانونی در قطر

مالیات در قطر

سیستم مالیاتی قطر به‌گونه‌ای طراحی شده است که سرمایه‌گذاری را جذب و رشد اقتصادی آن را تقویت کند. دولت قطر از طریق مالیات‌های وضع شده، خدمات متعددی را به شهروندان ارائه می‌دهد که شامل توسعه زیرساخت‌ها، پشتیبانی از سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی، و بهبود خدمات عمومی می‌شوند.

مالیات بر درآمد

مالیات شخصی بر حقوق و دستمزد برای شهروندان قطری وجود ندارد. با این حال، قطر مالیات ۱۰٪ را بر درآمد حاصل از منابع داخلی که توسط اشخاص حقیقی یا شرکت‌های مقیم به دست می‌آید، اعمال می‌کند. این مالیات بر درآمد کسب‌وکار اعمال می‌شود، نه بر درآمد شخصی از اشتغال.

مالیات بر خدمات و کالاها

مالیات بر خدمات و کالاها قطر از تاریخ یکم ژانویه ۲۰۲۳ شامل مالیات بر ارزش افزوده (VAT) به میزان ۵٪ تعیین شده است. این مالیات بر اکثر کالاها و خدمات با استثنائات خاصی مثل اقلام غذایی ضروری و خدمات بهداشتی اعمال می‌شود.

مالیات بر دارایی

در قطر مالیات بر املاک یا سایر دارایی‌ها وجود ندارد. خریداران و مالکان ممکن است هنگام خرید املاک جدید یا ثبت اجاره‌نامه‌های جدید، ملزم به پرداخت هزینه‌های ثبت باشند.

روابط ایران و قطر

ایران در دوحه و در منطقه دیپلماتیک وست بی (West Bay) سفارتخانه دارد که در زمینه صدور روادید، صدور پاسپورت و کمک به شهروندان ایرانی مقیم قطر فعالیت می‌کند. سفارتخانه قطر هم در محله امانیه تهران قرار گرفته است.

ایران و قطر سال‌هاست که روابط دیپلماتیک دوستانه‌ای با هم دارند. هر دو کشور عضو جنبش عدم تعهد و سازمان همکاری اسلامی هستند.

ایران و قطر به طور مشترک بزرگ‌ترین میدان گازی جهان را در امتداد مرز دریایی خود کنترل می‌کنند که تأثیر قابل توجهی بر روابط دیپلماتیک آنها، به‌ویژه در صنایع نفت و گاز دارد.

مهاجرت به قطر

مهاجرت به قطر از طریق مسیرهای مختلفی قابل انجام است که هر کدام برای افراد یا اهداف خاصی مناسب هستند. رایج‌ترین روش‌های مهاجرت به قطر عبارت‌اند از:

مهاجرت با ویزای کار (Work Visa): برای افرادی که پیشنهاد شغلی از یک شرکت قطری دارند و نیازمند حمایت مالی کارفرما هستند.

مهاجرت با ویزای سرمایه‌گذاری (Investor Visa): مناسب برای کارآفرینان و سرمایه‌گذارانی که به دنبال راه‌اندازی کسب‌وکار در قطر هستند.

مهاجرت با ویزای همراه (Family Visa): برای اعضای خانوادهٔ شهروندان یا مقیمان فعلی قطر، به آنها اجازه می‌دهد تا به بستگان خود ملحق شوند.

مهاجرت با ویزای دانشجویی (Student Visa): برای دانشجویان بین‌المللی که در مؤسسات آموزشی قطر پذیرفته شده‌اند و مدرک پذیرش دارند.

مهاجرت با ویزای مالکیت ملک (Property Owner Visa): برای کسانی که در قطر ملک دارند یا می‌خواهند با خرید املاک و مستغلات در این کشور، مهاجرت می‌کنند.

جزئیات را در صفحه مهاجرت به قطر بخوانید.

مزایا و معایب زندگی در قطر

زندگی در قطر علاوه بر مزایا و ویژگی‌های رفاهی مثبت، معایب یا چالش‌هایی را هم به‌همراه دارد. جدول زیر، بعضی از مهم‌ترین مزایا و معایب زندگی در قطر را نشان می‌دهد:

مزایامعایب
درآمد بدون مالیات با امکان پس‌انداز بیشترهزینه بالای زندگی، به‌خصوص در زمینه مسکن و تحصیل
محیطی امن و مطمئن با نرخ پایین جرمگرمای شدید تابستان
امکانات بهداشتی درمانی مدرن با پرسنل پزشکی مجربآزادی سیاسی محدود و قوانین و مقررات سخت‌گیرانه
فرهنگ غنی و تلفیقی از سنت و مدرنیتهمشکل زبان برای کسانی که عربی صحبت نمی‌کنند
فرصت‌های بالای شغلی به دلیل توسعه سریعنیاز به سازگاری با فرهنگ ویژه قطری‌ها برای مهاجران

نظرات واقعی درباره زندگی در قطر

با توجه به گفت‌وگوی کاربران سایت Quora، نگاهی به نظرات مهاجرانی که مدتی در کشور قطر زندگی می‌کردند، انداخته‌ایم.

به‌نظر یکی از کاربران، کارمندان ادارات دولتی مثل اداره مهاجرت، پلیس و راهنمایی‌ورانندگی معمولاً انگلیسی بلد نیستند و در کمک کردن به شما کم‌توجهی می‌کنند. همچنین، این کاربر گفته است که تحمل دمای بالای ۵۰ درجه در ماه‌های می تا اکتبر سخت است.

از طرفی، یکی از کاربران که تجربه کار در قطر را دارد، می‌گوید حقوق در قطر بالا است و مالیاتی هم از آن کم نمی‌شود به گفته این فرد، با پذیرفتن شرایط موجود می‌توان از زندگی در قطر لذت برد. او می‌گوید تجربه زندگی در قطر به‌عنوان یک مهاجر با زندگی در کشور خودتان خیلی متفاوت خواهد بود.

سوالات متداول:

بزرگترین شهر از لحاظ جمعیت و اندازه شهر دوحه (Doha ) است. پس از دوحه شهر الریان (Al Rayyan) در رتبه دوم جمعیتی قرار دارد.

حدود 88 درصد از جمعیت قطر را کارگران خارجی و خانواده های آنها تشکیل می دهند. اما موارد زیر قطر را به مکانی شگفت انگیز برای کار و زندگی تبدیل کرده است.
• سیستم بهداشت و درمان
• حقوق بدون مالیات
• نرخ پایین جرم و جنایت
• قرار گرفتن در معرض یک جامعه چند فرهنگی
• سیستم آموزشی در سطح جهانی

ایرانیان مقیم قطر حدود 30000 نفر از جمعیت قطر را تشکیل می دهند.

هزینه زندگی در دوحه، قطر برای یک خانواده چهار نفره به صورت تخمینی ماهانه 3,254 دلار (11,872 ریال قطر) بدون اجاره است.

اخذ ویزا قطر برای ایرانیان ممکن است. مهاجرت کاری، سرمایه گذاری و خرید ملک در قطر از بهترین روش های مهاجرت به این کشور هستند.


آیا سوالی دارید؟

ارسال سوال