موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

معرفی کشور عمان

احتمالا اسم «عمان» شما را یاد چند کلمه کلیشه‌ای می‌اندازد: شتر، صحرا، بیابان. شاید تا همین چند سال پیش این تعریف درست بود، اما پیشرفت‌های شگفت انگیز اخیری که در این سرزمین کوچک رخ داده، آن را به یک مقصد مهاجرتی محبوب به خصوص برای ایرانی‌ها تبدیل کرده‌است.

عمان در کنار صخره‌های مرجانی و کوه‌های سر به فلک کشیده و آسمان پر از ستاره‌اش، حالا با واحد پولی قدرتمند خود حرف‌های تازه‌ای برای گفتن دارد.

در ابتدا اطلاعات کلی این کشور را در قالب جدول ببینید:

جدول اطلاعات عمومی عمان
نامعمان (Oman)
پرچمپرچم کشور عمان
پایتختمسقط (Muscat)
بزرگ‌ترین شهرهامسقط (Muscat) و صلاله (Salalah)
مساحت309500 کیلومترمربع
زبان رسمیعربی
جمعیت (آخرین آمار 2024)4.7~ میلیون نفر
آب و هواگرم و شرجی
نوع حکومتسلطنت مطلقه
سلطان (پادشاه)هیثم بن طارق آل سعید
ولیعهدذی یزن بن هیثم آل سعید
دیناسلام
واحد پولریال عمان (OMR)
پیش شماره968+
دامنه اینترنتی TLDOM.
شاخص امید به زندگی (OECD)حدود 75 سال

عمان کجاست؟

عمان (Oman) یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس و از جنوب با یمن، از غرب با شبه جزیره عربستان، از شرق با دریای عرب و از شمال با دریای عمان همسایه است. این کشور با ایران مرز آبی دارد و پایتخت آن هم مسقط (Muscat) است.

معرفی شهرهای عمان؛ ۵ شهر مهم از بین ۴۰ شهر!

۱۱ استان و بیش از ۴۰ شهر مختلف و متنوع کشور عمان را شکل داده‌اند؛ در این میان، بعضی از این شهرها از سایرین پر اهمیت‌تر و محبوب تر هستند.
نام این ۱۱ استان را با هم بخوانیم:

  • استان داخلیه
  • استان ظاهره
  • استان باطنه شمالی
  • استان باطنه جنوبی
  • استان بریمی
  • استان وسطی
  • استان شرقیه شمالی
  • استان شرقیه جنوبی
  • استان ظفار
  • استان مسقط
  • استان مسندم

نقشه عمان

با ۵ شهر مهم عمان آشنا شوید:

تصویر شهر مسقط پایتخت عمان

تصویر شهر مسقط پایتخت عمان

۱) شهر مسقط | مهم‌ترین شهر و پایتخت عمان

در خیلی از کشورهای خاورمیانه، مهم‌ترین شهر معمولاً پایتخت آن کشور است. عمان هم از این قاعده پیروی می‌کند. مسقط پایتخت سیاسی و فرهنگی عمان است، یک سوم جمعیت این کشور را در خود جای داده و تجارت داخلی و خارجی عمدتاً در این شهر مدیریت می‌شود.

شهر مسقط همچنین زیباترین و پیشرفته‌ترین شهر عمان است و جالب است بدانید چیزی در حدود دو برابر جمعیت این شهر، سالانه به عنوان گردشگر از آن بازدید می‌کنند.

تصویری از شهر صور در عمان

تصویری از شهر صور عمان

۲) شهر صور | بندر تاریخی کهن

فاصله صور تا پایتخت عمان، چیزی حدود ۲۰۰ کیلومتر است، شاید چیزی شبیه به موقعیت قم با تهران خودمان!

اهمیت بالای این شهر به دلیل این است که پل ارتباطی اصلی بین عمان و کشور عربستان (یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری عمان) را شکل می‌دهد. صور همچنین یکی از قدیمی‌ترین بندرگاه‌های عمان است و شهری تاریخی به حساب می‌آید.

تصویر شهر صلاله در عمان

تصویر شهر صلاله در عمان

۳) شهر صلاله | خشک کوهستانی در شمال، جنگلی و ساحلی در جنوب!

بزرگترین شهر استان ظفار، همین شهر صلاله است. می‌گویند صلاله، همچون بهشتی در دل کویر است؛ چون هم کوهستان و جنگل دارد و هم ساحل و بیابان! کسانی که آنجا زندگی کرده‌اند، می‌گویند صلاله مردم خونگرم و مهمان‌نوازی هم دارد؛ همچون سایر عرب‌های خلیج فارس.

صلاله با فعالیت در زمینه‌های کشاورزی، صنایع دستی و خرید و فروش اجناسی مثل لباس، یکی از شهرهای تجاری عمان محسوب می‌شود.

تصویر شهر برکاء عمان

تصویر شهر برکاء عمان

۴) شهر برکاء | جایی شبیه به هرمز خودمان…!

شاید اگر سفری به جزیره هرمز رفته باشید، در آنجا تجارت محلی همچون پخت غذاهای محلی، اسب سواری، ماهی‌گیری و کشاورزی را دیده باشید. شهر برکا در کشور عمان هم جایی شبیه به هرمز است. اگر دنبال شهری ارزان در عمان هستید، برکا می‌تواند گزینه خوبی باشد.

تصویر شهر صحار عمان

تصویر شهر صحار عمان

۵) شهر صحار | باستانی و نخلستانی

شهر صُحار، زمانی به عنوان پایتخت عمان شناخته می‌شد و همچنان به عنوان بزرگ‌ترین بندر تجاری این کشور شناخته می‌شود.

گنجینه‌ای غنی از تاریخ، فرهنگ و طبیعت با نخلستان‌های سرسبز و بازارهای پر ادویه! قلعه‌ها و مساجد تاریخی، سواحل ماسه‌ای و غذاهای دریایی تازه، صحار را به یک شهر دوست داشتنی تبدیل کرده‌است.

تاریخچه کشور عمان

عمان یکی از قدیمی‌ترین مناطقی است که انسان در آن سکونت داشته است. شواهد مختلف نشان می‌دهد انسان‌های اولیه حتی 100 هزار سال قبل هم در عمان می‌زیسته‌اند؛ اما تمدن از 14 هزار سال قبل در این کشور آغاز شده است. تاریخ معاصر کشور عمان هم از زمان بیرون رانده شدن پرتغالی‌ها از مسقط (پایتخت کنونی عمان) در قرن هفدهم میلادی آغاز شد.

💡یک نکته مهم

از زمان روی کار آمدن سلطان قابوس – پادشاه سرشناس و محبوب عمان (که در سال 2020 درگذشت) – این کشور از یک کشور منزوی و فقیر به یک کشور ثروتمند با زیرساخت‌های مدرن بدل شد و به سرعت رو به توسعه و پیشرفت حرکت کرد.

اکنون عمان نقش مهمی در تجارت منطقه خلیج فارس ایفا می‌کند و از لحاظ بسیاری از شاخص‌های مهم از جمله شاخص توسعه انسانی، وضعیت خوبی دارد.

وضعیت اقتصاد عمان

عمان مثل سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس، سرشار از منابع نفت و گاز است. با اتکا به همین منابع طی سال‌های گذشته، توانسته است زیرساخت‌های شهری و شهرسازی خود را به شدت بهبود بخشیده و جز بهترین کشورهای خلیج فارس و به‌طورکلی منطقه خاورمیانه باشد. عمان بیش از 5 میلیارد بشکه ذخیره نفت خام دارد و روزانه بیش از یک میلیون بشکه از این نفت را به فروش می‌رساند.

این کشور تلاش کرده است تا طی سال‌های گذشته، اتکای خود به نفت و گاز را کم کند. به همین منظور، روی صنعت گردشگری سرمایه‌گذاری‌های زیادی انجام شده است. جزایر و مکان‌های دیدنی و فوق‌العاده این کشور، هر روز در حال بهبود و توسعه است تا گردشگری رونق بیشتری پیدا کند.

از مهم‌ترین کالاها و خدمات صادراتی عمان می‌توانیم به مواردی مثل ماهی و محصولات دریایی دیگر، فلزات و پارچه، تجهیزات حمل‌ونقل و همچنین روغن اشاره کنیم. ریال عمان هم یکی از باارزش‌ترین ارزهای موجود در جهان است.

دمای هوای عمان

آب‌وهوای عمان | مثل سایر شهرهای عربی؛ گرم و شرجی!

اگر به شهرهایی مثل قشم، بندرعباس و سایر شهرهای ساحلی خلیج فارس رفته باشید، می‌دانید که دو چیز در این شهرها تقریباً تغییر ناپذیر است: گرما و شرجی بودن هوا!

در عمان هم اوضاع همین است؛ تابستان‌های گرم و شرجی و زمستان‌های معتدل و بسیار لذت‌بخش! عمده‌ترین دلایل آب‌وهوای این کشور، به ارتفاع خاص از سطح دریا، نزدیکی به خط استوا، وجود آب‌های دریای عمان و خلیج فارس و کویر و شنزارهای فراوانش مربوط می‌شود.

البته در برخی از نقاط کوهستانی عمان، زمستان‌های سرد هم مشاهده می‌شود.

👈 گرم‌ترین ماه سال در عمان: ژوئن (حوالی تیر و مرداد) با میانگین دمای ۴۰ – ۳۵ درجه

👈 سردترین ماه سال: ژانویه (حوالی دی و بهمن) با میانگین دمای ۲۰ – ۱۵ درجه

👈 بالاترین دمای ثبت شده: ۵۰ درجه سانتیگراد

👈 پایین‌ترین دمای ثبت شده: ۴ درجه سانتیگراد

تصویری از مردم عمان

تصویری از مردم عمان

فرهنگ و مردم عمان | عرب‌های اصیل و خونگرم

مردم عمان از نظر قومی متنوع هستند و جمعیت شهروندان عمانی از گروه‌های قومی مختلف تشکیل شده است. اکثریت جمعیت را اعراب تشکیل می‌دهند که بسیاری از این اعراب به زبانی میان عربی و سواحیلی که جزو زبان‌های آفریقایی است، صحبت می‌کنند.

علاوه بر این شما می‌توانید در بخش‌های گردشگری، تجاری و آموزشی این کشور افرادی را ببینید که به زبان‌های بلوچی، هندی و انگلیسی صحبت می‌کنند.

دین رسمی این کشور اسلام است و حدود ۷۵ درصد جمعیت را مسلمانان با مذهب سنی تشکیل می‌دهند. با این حال، شیعیان، هندوها، مسیحیان و بودایی‌ها در گروه اقلیت‌های مذهبی قرار دارند.

موسیقی در فرهنگ عمان جایگاه پر رنگی دارد و در رویدادهای مهم خود از سازهایی همچون عود، ربابه (ویالون زهی)، مزمار (نی) و دف برای نواختن استفاده می‌کنند.

اگر بخواهیم به صنایع دستی کشور عمان اشاره کنیم، سفالگری، نقره کاری، خنجر سازی و تولید روغن و عطرهای تند در صدر قرار می‌گیرند.

عید قربان و فطر مهم‌ترین اعیاد مذهبی مردم این کشور است و جشن ملی عمان، جشن مسقط و جشن خرما را بسیار گرامی می‌دارند.

خانه‌های سنتی و دیوارهای خشت و گلی شما را به این نتیجه می‌رساند که معماری عمان شباهت بسیاری به کشور خودمان دارد که البته با فرهنگ عرب و هندی ترکیب شده است.

تصویر غذای محلی عمان به نام مجبوس

تصویر غذای محلی عمان به نام مجبوس

غذاهای سنتی عمان | طعم تند و اصیل عربی

عمانی‌ها با حفظ فرهنگ خود، همچنان غذاهای سنتی را به خوراک‌های امروزی ترجیح می‌دهند. ادویه‌های تند و گرمی مثل دارچین، زنجبیل، زعفران، هل، فلفل سیاه، زیره و کاری پای ثابت سفره‌های عمانی است.

مشکاک، کباب شوّا، مجبوس و مشوی به عنوان معروف‌ترین غذاهای سنتی این کشور شناخته می‌شوند.

زندگی در عمان

امنیت، درآمد بالا و فرصت‌های شغلی، سه عاملی هستند که زندگی در کشور عمان را برای ایرانی‌ها به انتخابی منطقی تبدیل کرده است. زیستن در کشوری که زیاد از ایران دور نیست و دین و فرهنگ‌ نسبتا مشابهی دارد (مثل مهمان نوازی)، زندگی در خارج از وطن را با چالش زیادی روبرو نمی‌کند.

کشوری که در حال حاضر واحد پولش ۱۵۰ هزار برابر ایران است و به دلیل اقتصاد در حال رشد، فرصت‌های شغلی مطلوبی برای مهاجران فراهم کرده است.

در صفحه  زندگی در عمان دراین باره بیشتر بخوانید.

هزینه زندگی در عمان

به طور متوسط هزینه‌های زندگی در مسقط حدود ۶۰ درصد پایین‌تر از نیویورک و اجاره خانه‌ها ۷۰ درصد ارزان‌تر از آمریکاست. در جدول زیر میانگین هزینه زندگی در این کشور را می‌بینید:

فاکتور هزینهخانواده ۴ نفرهفرد مجرد
برآورد ماهانه هزینه‌ها۹۸۰ ریال۲۸۰ ریال
اجاره خانه در پایتخت۸۰۰ - ۵۰۰ ریال۵۰۰ - ۳۰۰ ریال
اجاره در سایر شهرها۶۰۰ - ۳۰۰ ریال۴۰۰ - ۲۰۰ ریال
غذا در رستوران۴۰۰ - ۲۰۰ ریال۲۰۰ - ۱۰۰ ریال
حمل و نقل عمومی۱۰۰ - ۵۰ ریال۵۰ - ۳۰ ریال

جزئیات کامل‌تر را در مقاله هزینه زندگی در عمان بخوانید.

اقتصاد عمان

عمان در سال‌های اخیر تلاش کرده بند اقتصاد خود را از نفت جدا کند و به سایر بخش‌ها گره بزند. در قسمت‌های گردشگری، پتروشیمی، کشاورزی و ماهیگیری برنامه‌های بسیاری در حال اجرا و پیاده سازی است و به دلیل ثبات سیاسی و همچنین عواملی مثل معافیت‌های مالیاتی، زیر ساخت‌های توسعه یافته و دسترسی به بازارهای منطقه‌ای، از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار است.

صنایع و منابع طبیعی عمان

مهم‌ترین صنایع و منابع طبیعی عمان را این موارد تشکیل می‌دهند:

  • نفت و گاز
  • صادرات فلزات و پارچه
  • گردشگری
  • ماهیگیری
  • معادن

سیستم آموزشی عمان

سیستم آموزشی عمان در سال های اخیر شاهد پیشرفت های قابل توجهی بوده است. آن‌ها تلاش کرده‌اند از کشورهای اروپایی موفق در زمینه‌های آموزشی تقلید کنند تا به استانداردهای دنیا نزدیک شوند.

👈 آموزش برای افراد ۶ تا ۱۶ سال اجباری است،

👈 مدارس به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می‌شوند،

👈 زبان رسمی آموزشی عربی و زبان دوم دانش آموزان انگلیسی است،

👈 در شهرهای بزرگی مثل مسقط مدارس بین‌المللی دیده می‌شود که برنامه‌های درسی آمریکایی، بریتانیایی و هندی را ارائه می‌دهند.

جاذبه های گردشگری عمان

جاذبه‌های گردشگری عمان

عمان جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی دارد. در اینجا به ۵ جاذبه مهم و معروفش اشاره می‌کنیم:

  • سالن اپرای سنتی | مسقط
  • مسجد جامع سلطان قابوس | مسقط
  • جزیره مصیره | شمال شرقی عمان
  • گذرگاه مارها | داخلیه
  • سواحل موسندم | موسندم

مهاجرت به عمان

در سال‌های گذشته با توجه به برنامه‌های اقتصادی گسترده عمان و لزوم سرمایه‌گذاری‌های بیشتر، نیاز به نیروی کار و مهاجر هم بسیار بیشتر شده است. ایرانیان زیادی هم سالانه برای مهاجرت به عمان درخواست می‌دهند. ضمن اینکه این کشور یکی از صلح‌طلب‌ترین کشورهای جهان است و از امنیت بسیار بالایی برخوردار است.

عمان در چند سال گذشته، با توسعه اقتصادی و بهبود روابطش با سایر کشورها، نقش مهمی درعرصه سیاسی و اقتصادی خاورمیانه ایفا می‌کند. مهاجرت به عمان می‌تواند انتخابی مناسب برای افرادی باشد که قصد پیشرفت و زندگی در جایی آرام، زیبا و نزدیک به ایران را دارند.

مقالات زیر تصویر کاملی از مهاجرت به عمان و زوایای مختلف آن به دست می‌دهد. کلیک کنید و بیشتر مطالعه کنید:

مزایا و معایب مهاجرت به عمان

زندگی در هر کشوری معایب و مزایای خود را دارد. عمان هم از این قاعده مستثنا نیست و در جنبه‌های مختلف می‌تواند شرایط مثبت و منفی را برای زندگی به وجود آورد. در جدول زیر به این جنبه‌ها اشاره کرده‌ایم:

جدول مزایا و معایب مهاجرت به عمان
مزایامعایب
امنیت بالاگرمای هوا
اقتصاد رو به رشدمحدودیت‌های جغرافیایی
فرصت های شغلیزبان عربی
سیستم درمان قویذائقه غذایی خاص
نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی به ایران

دانستنی‌های جالب در مورد کشور عمان + 5 واقعیت جالب!

👈 عمان قدیمی‌ترین کشور مستقل جهان عرب است که سابقه‌ای بیش از ۱۰۰ هزار سال دارد؛

👈 عمان یکی از اولین مناطق قابل سکونت زمین برای انسان‌هاست؛

👈 عمان یکی از امن‌ترین کشورهای جهان است که نرخ جرم و جنایت بسیار پایینی دارد؛

👈 عمان ۵ مکان ثبت شده در یونسکو دارد؛

👈 بازار مسقط یکی از قدیمی‌ترین بازارهای دنیاست؛

سخن پایانی

کشور عمان بر خلاف مساحت کوچکش، به دلیل فرصت‌های شغلی و اقتصاد و واحد پولی قدرتمندی که دارد، می‌تواند یک گزینه مناسب برای زندگی باشد. از طرفی روابط دیپلماسی خوبی بین ایران و عمان برقرار است و از طرفی مردم مهاجرپذیر و مهمان نوازی دارد که همراه با نزدیکی جغرافیایی، چالش‌های تغییر محل زندگی را هموارتر می‌کند.

اگر باز هم درباره زندگی در عمان سوال و ابهامی دارید، می‌توانید سوالات خود را در قسمت نظرات بپرسید تا در اسرع وقت پاسخ داده شود. همچنین برای مشاوره رایگان با مشاوران ما، کافی‌ست فرم ارزیابی را پر کنید. برای یک تصمیم بی نقص با شماییم.

سوالات متداول

مسقط، پایتخت عمان، یکی از بهترین شهرهای این کشور برای زندگی است؛ اما زندگی در سایر شهرها و به خصوص جزایر این کشور هم می‌تواند هیجان انگیز و عالی باشد.

جمعیت استان‌های کشور عمان را ببینید:

  • استان مسندم بیش از 35 هزارنفر
  • استان بریمی بیش از 70 هزار نفر
  • منطقه باطنه بیش از 80 هزار نفر
  • استان مسقط بیش از دو میلیون نفر
  • منطقه ظاهره بیش از 150 هزار نفر
  • منطقه داخلیه بیش از 300 هزار نفر
  • منطقه شرقیه بیش از 300 هزار نفر
  • منطقه وسطی بیش از 30 هزار نفر
  • استان ظفار بیش از 250 هزار نفر

عمان با کمبود نیروی کار مواجه شده است. با توجه به برنامه‌های گسترده اقتصادی، همچنان درهای ورود مهاجرین و به خصوص نیروهای کاری و تخصصی برای ورود مهاجرین باز گذاشته شده است.

عربی زبان اصلی مردم این کشور است. اما زبان انگلیسی هم در کشور عمان رایج است.

آیا سوالی دارید؟

ارسال سوال