موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

ویزای توریستی

یکی از متداول‌ترین و محبوب‌ترین انواع ویزا، ویزای توریستی است. ویزای توریستی الزاماً برای گردشگری نیست و بسیاری از اوقات برای سفرهای کوتاه مدت به کشور مقصد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

افرادی که ویزای توریستی دریافت می‌کنند، با این ویزا حق کار و تحصیل در کشور مقصد را ندارند و صرفاً می‌توانند برای اهدافی مانند دیدار با بستگان، گردشگری یا سفرهای کوتاه مدت از آن استفاده کنند.

ویزای توریستی

با ویزای توریستی به چه کشورهایی می‌توان سفر کرد؟

ویزای توریستی نوعی ویزای کوتاه مدت (موقت یا single visa) است که با آن می‌توان به اغلب کشورهای دنیا سفر کرد. کشورهای مختلف خودشان ویزای توریستی کشورشان را صادر می‌کنند.

با ویزای توریستی معمولاً تنها یک‌بار قادر خواهید بود تا به کشور مقصد بروید. مدت اعتبار ویزای توریستی هم بسته به کشور مورد نظر متفاوت است. مثلاً کشورهای شینگن یا اتحادیه اروپا مدت ویزای توریستی‌شان بین سه تا 6 ماه است و کشوری مثل امارات تنها دو هفته!

فرد دارای ویزای توریستی باید حتماً قبل از تمام شدن اعتبار ویزا، کشور موردنظر را ترک کند. در غیر این صورت مشمول جریمه خواهد شد.

برخی از کشورهایی که می توان با ویزای توریستی به آنها سفر کرد از قرار زیر هستند:

انواع ویزای توریستی

دسته‌بندی مختلفی برای ویزای توریستی عنوان شده است. مثلاً در یک دسته‌بندی، ویزای توریستی را به دو نوع با مدرک و بدون مدرک تقسیم شده است.

یا در دسته‌بندی دیگر، تمام ویزاهای توریستی بر اساس نوع کشور طبقه بندی شده است. مثلاً ویزای توریستی انگلستان، ویزای توریستی کانادا، ویزای توریستی شینگن، ویزای توریستی نیوزیلند و …

بنابراین انواع ویزای توریستی دسته‌بندی مشخص و ثبت شده‌ای ندارد.

 مدارک لازم برای ویزای توریستی

ممکن است هر کشور، مدارک خاصی را برای صدور ویزای توریستی طلب کند و شرایط خاصی قرار دهد. بااین‌حال، برخی از مدارکی که برای اخذ ویزای توریستی لازم است، عمومی‌تر و متداول‌تر است:

  • شناسنامه ایرانی و کارت ملی و سایر مدارک هویتی
  • گذرنامه (پاسپورت) با حداقل ۶ ماه اعتبار
  • دو قطعه عکس رنگی جدید
  • اسناد رسمی شغلی و منابع مالی کافی
  • بیمه مسافرتی معتبر

قابل ذکر است که مدارک موردنیاز برای اخذ ویزای توریستی باید به انگلیسی ترجمه شده باشد و همچنین یک کپی از مدارک در پرونده‌تان موجود باشد.

مهاجرت از طریق ویزای توریستی

مهاجرت از طریق ویزای توریستی یک روش محبوب مهاجرتی است؛ چون اخذ این نوع ویزا نسبت به سایر روش‌ها آسان‌تر است. افراد علاقه‌مند به گردش، دیدار با بستگان و یا کسانی که نیاز به حضور موقت در کشوری دیگر دارند، می‌توانند با ویزای توریستی به راحتی بین کشور مبدأ و مقصد رفت و آمد کنند.

البته اگر قصد مهاجرت دائم دارید، اخذ ویزای توریستی روش مناسبی نیست و همان‌طور که گفتیم، این روش، یک راه موقت برای سفر به خارج از کشور است. بااین‌حال دریافت چنین ویزایی راحت است و مزیت‌های خاص خودش را دارد.

تبدیل ویزای توریستی به کاری

آیا می‌توان ویزای توریستی را به ویزای کاری تبدیل کرد؟

امکان این کار وجود دارد. البته ممکن است کمی پیچیدگی و دشواری‌های خاص داشته باشد؛ اما به‌طورکلی می‌توان چنین کاری کرد. معمولاً از این دو روش می‌توان ویزای توریستی را به ویزای کاری تبدیل کرد. اول اینکه همسر فرد متقاضی مشغول کار یا تحصیل در کشور مقصد باشد تا متقاضی بتواند درخواست ویزای کاری بدهد.

و دوم اینکه متقاضی، درخواست اقامت دائم کشور مقصد را داده باشد و تا زمانی که به درخواست او رسیدگی شود، می‌تواند مشغول به کار شود، به بیان دیگر ویزای توریستی‌اش را به ویزای کاری تبدیل کند. برای مثال صفحه تبدیل ویزای توریستی به کاری کانادا را بخوانید.

تبدیل ویزای توریستی به تحصیلی

این حالت هم امکان پذیر است. معمولاً برای تبدیل ویزای توریستی به ویزای تحصیلی هم دو راه کلی وجود دارد. اگر فرد متقاضی کمتر از 18 سال داشته باشد و بخواهد در مقطع دبیرستان یا پایین‌تر تحصیل کند، امکان تبدیل ویزای توریستی به تحصیلی را دارد.

اگر سن متقاضی بالای 18 سال باشد باید از یک موسسه یا دانشگاه معتبر در کشور مقصد، پذیرش شود و اجازه تحصیل در آن کشور را کسب کند.

بعد از پایان تحصیل هم می‌توان ویزای تحصیلی را به ویزای کاری تبدیل کرد و نهایتاً اقامت دائم گرفت.

تبدیل ویزای توریستی به اقامت دائم

سؤال مهمی که برای برخی افراد پیش می‌آید این است که آیا می‌توان ویزای توریستی کشورهای مختلف را به اقامت دائم بدل کرد؟

به‌طورکلی امکان تبدیل ویزای توریستی به اقامت دائم (دستکم از روش‌های قانونی) وجود ندارد. اگر هم از راه‌های غیرقانونی این کار انجام شود، ممکن است دردسرهایی مثل دیپورت شدن، جریمه یا اخراج دائم از خاک کشور مقصد و همچنین باطل شدن پاسپورت را به همراه داشته باشد.

البته یک استثنا وجود دارد. فرض کنید یک فرد پیش از گرفتن ویزای توریستی، برای دریافت ویزاهای کاری و یا تحصیلی درخواست داده باشد و در حین سفر با صدور ویزا موافقت گردد، می‌تواند در آن کشور بماند؛ و یا اگر فرد در مدت‌زمان اقامت تصمیم به ازدواج با یکی از اتباع آن کشور بگیرد، می‌تواند برای دریافت ویزای ازدواج اقدام نماید.

سوالات متداول:

از هر دو روش، گرفتن ویزای توریستی امکان پذیر است.
متداول‌ترین روش، مراجعه به سفارت کشور مقصد است. البته برای این کار هم ابتدا باید به صورت آنلاین یا تلفنی، درخواست خود را ثبت کنید سپس در وقت تعیین شده با در دست داشتن مدارک درخواستی به محل سفارت مراجعه کرده و سایر مراحل مثل تحویل مدارک، پرداخت هزینه صدور ویزا و… را انجام می‌دهد.
البته دقت کنید که برای صدور ویزا برای برخی کشورها، لازم است مراحل ثبت اطلاعات بیومتریک (مثل انگشت‌نگاری، تصویربرداری و …) هم طی شود.بعد از ظهور ویروس کرونا، اغلب فرایندهای صدور ویزای توریستی به حالت آنلاین درآمد. کشورهایی مثل استرالیا و ترکیه، فرایند صدور ویزای توریستی‌شان را آنلاین کرده‌اند.

همان‌طور که در بالا گفتیم، درصورتی‌که بتوانید ویزای توریستی‌تان را به ویزای کاری تبدیل کنید، اجازه کار را خواهید گرفت.

ویزای توریستی در زبان انگلیسی معمولا به ویزای سفر معروف است (Travel visa)، اما به آن tourist visa هم گفته می شود.  البته به این نوع ویزا، ويزاي مولتي هم می گویند.
ویزای گردشگری هم ترجمه فارسی شده ویزای توریستی است. اگر جایی، ویزای ویزیتوری را هم شنیدید، بدانید و آگاه باشید که منظور، همان ویزای توریستی است.

این سؤال، خیلی کلی است. میزان هزینه‌های لازم برای اخذ ویزای توریستی کشورهای مختلف در نهایت تفاوت دارد. بسته به اینکه ویزای توریستی شما برای کدام کشور باشد و چه فرایندی را برای اخذ آن طی کنید، هزینه اخذ این ویزا متفاوت خواهد بود. لذا جواب کلی‌ای برای این سؤال وجود ندارد.

درست مانند هزینه، بسته به اینکه به کدام کشور قصد سفر داشته باشید ویزای توریستی کدام کشور را بگیرید، شرایط اخذ ویزای توریستی شما متفاوت خواهد بود.

guest
4 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها