موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

اقتصاد آلمان

اقتصاد آلمان یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان و برترین اقتصاد اروپاست. بر اساس آمار بانک جهانی در سال 2021 تولید ناخالص داخلی این کشور به 3.84 تریلیون دلار رسید و در جایگاه چهارمین اقتصاد برتر جهان پس از ایالات‌متحده، چین و ژاپن قرار گرفت.

نظام اقتصادی آلمان مختلط است و کالاهای مصرفی و خدمات تجاری در بازار آزاد تولید می‌شود. دولت این کشور مقرراتی را برای محافظت از شهروندان وضع کرده که باعث افزایش امنیت زندگی در آلمان شده است. عدالت اقتصادی در این کشور باعث شده که همه مردم از این مزایای اقتصادی بهره‌مند شوند.

اقتصاد کشور آلمان در یک نگاه

کشور آلمان جز کشورهای اقتصادی و پیشرفته اروپا و دنیا محسوب می‌شود

سیستم مالیات آلمان از افراد با درآمد بالاتر مالیات بیشتری دریافت می‌کند، این بدین معناست که هرکس با توجه به درآمد خود به دولت مالیات پرداخت می‌کند.

در ادامه این مطلب از پارسی کانادا قصد داریم به بررسی اقتصاد، شرکای تجاری و نرخ بیکاری آلمان بپردازیم.

اقتصاد آلمان بر اساس آمار و ارقام

اقتصاد آلمان و میزان تولید ناخالص داخلی

افزایش میزان تولید ناخالص داخلی در کشور آلمان

جدول زیر آمار و ارقام اقتصاد در آلمان در سال 2021 را نشان می‌دهد. تولید ناخالص داخلی در سال 2021 به میزان 3846.41 میلیارد دلار رسیده که رقم قابل‌توجهی است. نرخ بهره صفر موجب افزایش و رشد سرمایه‌گذاری در آلمان شده که در رشد اقتصادی این کشور نیز اثر بسزایی دارد. همچنین سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌های آلمان می‌تواند سودآور باشد.

آمار اقتصادی آلمان
تولید ناخالص داخلی3570.62 میلیارد دلار
نرخ تورم%4.6
میزان صادرات نفتی21.4 میلیون دلار
میزان کل صادرات (2021)1669 میلیارد دلار
مهم‌ترین اقلام صادراتیماشین‌آلات صنعتی، اتومبیل و سایر وسایل نقلیه موتوری و قطعات خودرو، ماشین‌آلات الکتریکی و محصولات الکترونیکی، دارو و تجهیزات پزشکی، ابزارآلات اندازه‌گیری و سنجش
میزان واردات1449 میلیارد دلار
نرخ بیکاری5.4%
نرخ اشتغال75.6%
شهرهای تأثیرگذار در اقتصادبرلین، هامبورگ، مونیخ، کلن و فرانکفورت
نرخ وام بانکی%0

رتبه اقتصاد آلمان در سال 2024

در سال 2024، آلمان بر اساس ارقام تولید ناخالص داخلی اسمی، به عنوان سومین اقتصاد بزرگ جهان قرار گرفت. تولید ناخالص داخلی این کشور 4730 میلیارد دلار با تولید ناخالص داخلی سرانه 56.04 هزار دلار است. این رتبه بندی آلمان را با تولید ناخالص داخلی 27974 میلیارد دلار پس از ایالات متحده آمریکا و با تولید ناخالص داخلی 18566 میلیارد دلاری چین قرار می دهد. پس از آلمان، ژاپن با تولید ناخالص داخلی 4291 میلیارد دلار در رتبه چهارم قرار دارد و پس از آن هند با تولید ناخالص داخلی 4112 میلیارد دلار در رتبه پنجم قرار دارد.

رتبه بندی بزرگترین اقتصادهای جهان در سال 2024
رتبهکشورتولید ناخالص داخلی GDP (میلیارد دلار آمریکا)
1آمریکا27,974
2چین18,566
3آلمان4,730
4ژاپن4,291
5هند4,112
6انگلیس3,592
7فرانسه3,182
8ایتالیا2,280
9برزیل2,272
10کانادا2,242

اقتصاد آلمان بسیار توسعه یافته و متنوع است و سهم عمده ای از بخش تولید دارد، به ویژه در زمینه هایی مانند خودرو، ماشین آلات، کالاهای شیمیایی، محصولات الکترونیکی و داروسازی. بخش خدمات نیز نقش مهمی ایفا می کند و حدود 70 درصد از کل تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می دهد. اقتصاد صادرات محور آلمان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان است که بخش قابل توجهی از صادرات آن به سایر کشورهای اتحادیه اروپا می رود.

برای مشاهده دقیق اقتصاد آلمان و رتبه بندی جهانی آن در سال 2024، ممکن است تجزیه و تحلیل جامع و داده های ارائه شده توسط فوربس هند و World Population Review برایتان مفید باشد.

عمده‌ترین و مهم‌ترین صنایع آلمان

صنایع آلمان در پیشرفت اقتصاد این کشور نقش مهمی دارند. آلمان بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا است و با توجه به تولید ناخالص داخلی و نرخ بالای قدرت خرید چهارمین اقتصاد جهان نیز محسوب می‌شود.

آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد که در سال 2021 باوجود همه‌گیری کرونا آلمان در رتبه سوم صادرات جهان قرار گرفته است. این آمار ثابت می‌کند که اقتصاد این کشور کمتر تحت تأثیر بحران‌های اقتصادی قرار می‌گیرد. در ادامه به بررسی مهم‌ترین صنایع آلمان می‌پردازیم.

عمده‌ترین و مهم‌ترین صنایع اقتصادی آلمان

عمده‌ترین و مهم‌ترین صنایع اقتصادی آلمان در یک نگاه

صنعت خودرو و ماشین‌آلات

آلمان به دلیل صنعت خودروسازی برتری که دارد در سراسر جهان شناخته شده است. خودروهای آلمانی با نوآوری، ایمنی و طراحی منحصربه‌فردی که دارند در تمام قاره‌ها از آسیا تا آمریکا ارزش زیادی داشته و طرفداران زیادی دارد.

آلمان که پیشرو بازار تولید و فروش اروپاست باوجود زیرساخت‌ها و توسعه در سطح جهانی و حضور نیروی کار متخصص یک صنعت خودرویی بی‌نظیر در سطح بین‌المللی ایجاد کرده است. میزان درآمد این صنعت در سال 2021، 456 میلیارد یورو بوده و بیش از 300 هزار نفر در این صنعت مشغول به فعالیت هستند که تمام این موارد نشان از اهمیت این صنعت در اقتصاد کشور آلمان دارد.

صنعت هوایی

آلمان دارای تاریخچه اقتصادی خوبی در صنعت حمل‌ونقل هوایی است. در طول قرن بیستم، صنعت هوافضای آلمان گسترش یافت و در اواخر قرن این گسترش شدت گرفت.

از دهه 1990، رشد صنعت هوافضای آلمان تقریباً چهار برابر شد و تا سال 2019 بیش از 40 میلیارد یورو درآمد ایجاد کرد. از 170 شرکت در سال 2010 به 110 شرکت در سال 2019 کاهش‌یافته است.

صنعت پزشکی و شیمیایی

با توجه به اینکه اکثر کالاهای تولیدی متکی به مواد شیمیایی هستند، صنعت شیمیایی اروپا یک عنصر حیاتی و بخش مهمی از اقتصاد اروپا است. صنعت پزشکی یکی از بزرگ‌ترین بخش‌های اقتصادی در آلمان است این بازار طی 10 سال گذشته با نرخ 4.1 درصد رشد کرده و با بیش از 7.5 میلیون کارمند و صادرات بیش از 176.3 میلیارد یورو تأثیر قابل‌توجهی بر اقتصاد آلمان داشته است.

صنعت شیمیایی آلمان سهم بالایی از صادرات این کشور را تشکیل داده و آن را به یکی از مهم‌ترین صادرکنندگان مواد شیمیایی در جهان تبدیل کرده است. در سال 2021، درآمد برآورد شده صنعت شیمیایی 84.8 میلیارد یورو بود. همچنین صادرات کالاهای پزشکی نیز درآمدی بالغ‌بر 84.8 میلیارد دلار به اقتصاد آن کمک کرده است.

صنایع مصرفی و خدماتی

آلمان با جمعیت 83.9 میلیون نفر (تقریباً 16 درصد از جمعیت 28 اتحادیه اروپا) یکی از بزرگ‌ترین بازارهای مصرفی ازنظر اندازه جمعیت و قدرت خرید در اروپا است. آلمان کشوری ثروتمند بوده به روندهای رشد و توسعه اهمیت زیادی می‌دهد.

صنعت منسوجات

به دلیل ظرفیت بالای نوآوری، صنعت نساجی آلمان توانسته موقعیت خود را در زمینه‌های تجاری گسترش دهد. در سال 2021، درآمد تخمینی صنعت منسوجات 12.5 میلیارد یورو بود.

برای آشنایی با نکات تکمیلی درباره صنایع آلمان این مقاله را مطالعه کنید.

مهم‌ترین واردات آلمان در سال 2023

در جدول زیر مهم‌ترین واردات و سهم آن‌ها از کل واردات آورده شده است که عموماً از کشورهای چین، ایالت متحده و هلند است.

اقلام وارداتیسهم از کل واردات
محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری%11
وسایل نقلیه موتوری و تریلر%10
مواد شیمیایی و فرآورده‌های شیمیایی%8
ماشین‌آلات و تجهیزات%8
تجهیزات الکتریکی%8
فلزات اساسی%6
نفت خام و گاز طبیعی%6
فرآورده‌های دارویی%6
محصولات غذایی%4

مهم‌ترین شرکای تجاری آلمان

آلمان با کشورهای چین، هلند، امریکا، فرانسه، لهستان، ایتالیا، سوئیس، انگلیس و اتریش بیشترین میزان تجارت را داشته است. به نظر برخی کارشناسان دلیل تجارت بیشتر آلمان با کشور چین به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا و واردات مواد بهداشتی از این کشور بوده است. در جدول زیر ارزش معاملات این کشورها با کشور آلمان بیان شده است.

کشورهای شریک تجاری آلمانارزش معاملات (میلیارد یورو)
چین212
هلند172.5
امریکا171.5
فرانسه147.6
لهستان123
ایتالیا114
سوئیس101
انگلیس101
اتریش100

تورم در آلمان

نرخ تورم در آلمان

تاثیر کرونا بر نرخ تورم در آلمان

نرخ تورم در آلمان بر اساس شاخص قیمت مصرف‌کننده محاسبه می‌شود و بر اساس آمار بانک جهانی در سال 2021 به 4.6 درصد رسید. به نظر برخی کارشناسان علت این تورم افزایش هزینه سبد خرید مردم به دلیل ویروس کرونا بوده است. همچنین تا نوامبر 2022، نرخ تورم آلمان 10 درصد رسیده که بالاترین حد خود از زمان اتحاد مجدد آلمان است.

به‌طور مشابه بالاترین نرخ تورم در قلمرو سابق جمهوری فدرال آخرین بار در پاییز 1981 ثبت شد، زمانی که قیمت نفت معدنی درنتیجه جنگ اول خلیج‌فارس بین عراق و ایران افزایش یافت.

نرخ بیکاری آلمان

بیکاری می‌تواند به دلایل متعددی ایجاد شود. تغییر فصل، ساختار اقتصادی و رها کردن شغل جهت یافتن شغل جدید از دلایل بیکاری هستند. دلایل ساختاری مثل تمایز در دستمزدها و رقابت بازارها در تجارت بین‌المللی و سودآوری کم نیز از علت بیکاری در این کشور محسوب می‌شوند.

در سال 2020 به علت همه‌گیری ویروس کرونا نرخ بیکاری افزایش قابل‌توجهی داشت و از 4.9 در سال 2019 به 6.4 درصد در سال 2020 درصد رسید؛ اما در سال 2021 نرخ بیکاری با 5.4 درصد کاهش یافت که علت آن افزایش تولیدات این کشور و برنامه‌های حمایتی از دستمزدها است.

نقش اقتصاد آلمان در اقتصاد اروپا

مقایسه رشد اقتصادی آلمان در مقابل رشد اقتصادی در اروپا

مقایسه رشد اقتصادی آلمان در مقابل رشد اقتصادی در اروپا

اقتصاد در آلمان با نوآوری و تمرکز قوی بر صادرات برتری بیشتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی دارد. سیستم اقتصادی آلمان به صنایع پیشرفته خودروسازی، مهندسی مکانیک، صنایع شیمیایی و پزشکی که تولیدات بالایی دارند و همین‌طور صادرات متکی است.

آلمان یکی از کشورهای بنیان‌گذار اتحادیه اروپا است و حتی در شرایط سخت نیز از این اتحادیه حمایت می‌کند. همچنین موقعیت جغرافیایی آلمان که با 9 کشور اروپایی مرز مشترک دارد باعث صادرات بیشتر به این کشورها شده و نقش مهمی بر اقتصاد آن‌ها دارد. در این راستا سرمایه گذاری در آلمان یک گزینه عالی به نظر می ‌رسد.

سخن پایانی

وضعیت و شرایط مناسب اقتصاد در آلمان باعث شده تا جایگاه چهارمین کشور برتر را از آن خود کند. این کشور در صنایع خودرو و ماشین‌آلات، شیمیایی و پزشکی و منسوجات پیشرفت سرآمد است. آلمان با کشورهای چین، امریکا و هلند بیشترین ارتباطات تجاری دارد.

سؤالات متداول

آلمان ازنظر اقتصادی رتبه چهارم جهان و برترین اقتصاد اروپا را دارد.

صنایع خودرو و ماشین‌آلات، هوایی، شیمیایی و منسوجات از مهم‌ترین صنایع کشور آلمان است.

برلین، هامبورگ، مونیخ، کلن و فرانکفورت از شهرهای مهم اقتصادی آلمان به شمار می‌روند.

محصولات دیجیتالی، الکترونیکی و نوری، وسایل نقلیه موتوری، تریلر و مواد شیمیایی و فرآورده‌های شیمیایی مهم‌ترین اقلام وارداتی آلمان هستند.

آیا سوالی دارید؟

ارسال سوال