همه چیز در مورد گرفتن پاسپورت
همه گردشگران و مسافرانی که به سفرهای خارجی میروند، بهخوبی میدانند که برای خارج شدن از کشور و ورود به خاک کشور مقصد، نیاز به پاسپورت معتبر دارند. منظور از پاسپورت معتبر، پاسپورتی است که دارای حداقل 6 یا 7 ماه اعتبار و بدون هیچگونه مخدوشی باشد.
برای دریافت پاسپورت در ایران، باید به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی که اصطلاحاً پلیس 10+ نامیده میشوند، مراجعه کنید. همچنین درصورتیکه در کشورهای خارجی قصد دریافت پارسپورت ایرانی را دارید، میتوانید به سفارت ایران در آن کشور یا دفترهای حافظ منافع جمهوری اسلامی مراجعه کنید.
در این مطلب درباره پاسپورت، انواع، هزینههای صدور و موضوعات مرتبط با آن صحبت کردیم، لذا پیشنهاد میکنیم که تا پایان با ما همراه باشید.
پاسپورت چیست؟
گذرنامه یا پاسپورت (Passport)، یک مدرک شناسایی معتبر است که توسط کشوری که شما شهروند آن هستید، صادر میشود و معمولاً برای سفرهای بینالمللی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، برای اینکه بتوانید پس از اتمام سفر خارجیتان به کشور مبدا برگردید، نیاز به یک پاسپورت معتبر خواهید داشت.
پاسپورت، حاوی اطلاعات شخصی و هویتی مهمی همچون نام کامل، ملیت، تاریخ تولد و یک عکس جدید از چهره شخص است. ضمناً یک گذرنامه شامل چندین صفحه خالی هم است که در هنگام ورود و خروج از کشورها مُهر زده میشوند.
گذرنامههای جدید، حاوی اطلاعات بیومتریک هستند. اطلاعات بیومتریک شامل تراشههای الکترونیکی هستند که پس از اسکن، اثر انگشت و عکس بیومتریک گرفته شده هنگام صدور پاسپورت را نشان میدهند. این موضوع باعث میشود که جعل و استفاده از پاسپورت فرد دیگری، عملا غیر ممکن باشد.
آشنایی با انواع پاسپورت
بهطور کلی، 6 نوع پاسپورت اصلی و مشترک در اکثر کشورهای جهان تعریف شدهاند. البته در حال حاضر 3 نوع پاسپورت گردشگری، دیپلماتیک و خدماتی در ایران وجود دارند. انواع پاسپورت ایرانی عبارتاند از:
پاسپورت گردشگری (Tourist Passport)
پاسپورت گردشگری یا همان پاسپورت عادی، متداولترین نوع گذرنامه است که با اعتبار 5 ساله صادر میشود. این نوع گذرنامه برای سفرهای چندروزه یا چندماهه به کار گرفته میشوند، معمولاً برای سفر به کشورهای خارجی با این پاسپورت، نیاز به اخذ ویزا کشور مقصد را دارید.
پاسپورت دیپلماتیک ایران (Diplomatic Passport)
پاسپورت دیپلماتیک ایران، مخصوص دیپلماتها یا سیاستمدارانی است که بهعنوان نماینده رسمی ایران، برای ایجاد روابط تجاری، به کشورهای مختلف سفر میکنند. دیپلماتها توسط دولتها برای انجام امور رسمی خارج از کشور، حفظ روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با سایر کشورها انتخاب میشوند. گذرنامه این قبیل از افراد دارای امتیازات و مصونیتهای خاص از جمله مثل معافیت از تعقیب قضایی و پرداخت مالیات در کشور میزبان است.
پاسپورت رسمی یا خدماتی (Official Passport)
پاسپورت رسمی یا گذرنامه خدماتی (service passport)، نوعی گذرنامه است که برای کارمندان دولت صادر میشود. هدف از گرفتن پاسپورت رسمی، اطلاع دادن به مقامات کشور مقصد برای شروع روابط تجاری رسمی است. به دارندگان گذرنامه رسمی معمولاً هیچ امتیاز خاصی تعلق نمیگیرد.
نگاهی مختصر به سایر گذرنامههای رایج
در ادامه نگاهی به سایر گذرنامههای رایج در کشورهای خارجی هم داشتهایم:
گذرنامه اضطراری (Emergency Passport)
اگر پاسپورت خود را گم کنید یا آن را از شما بدزدند و زمان کافی برای درخواست دوباره را نداشته باشید، مجبور خواهید شد که برای گرفتن پاسپورت اضطراری اقدام کنید. مثلاً فرض کنید که گذرنامه خود را بهصورت تصادفی در هواپیما جا گذاشتهاید و نمیتوانید از خدمات مختلف استفاده کنید. در این شرایط ممکن است با سفارت کشور مبدا تماس بگیرید و یک پاسپورت یکطرفه اضطراری برایتان صادر شود.
پاسپورت خانوادگی (Family Passport)
گرفتن پاسپورت خانوادگی برای شرایطی است که اعضای یک خانواده میخواهند به یک مقصد مشخص سفر یا مهاجرت کنند. با تمامی این اوصاف، این روزها گذرنامههای خانوادگی بهندرت صادر میشوند.
گذرنامه الکترونیکی (ePassport)
گذرنامه الکترونیکی، یک دفترچه پاسپورت معمولی است که یک تراشه الکترونیکی در جلد آن قرار دارد. این تراشه شامل اطلاعات هویتی دارنده پاسپورت میشود و یک لایه امنیتی اضافه که در برابر تقلب و جعل مقاوم است، دارد.
شرایط گرفتن پاسپورت
شرایط اخذ پاسپورت در ایران برای افراد مختلف، فرق دارد و لازم است که پیش از هر اقدامی با هر کدام از آنها آشنا شوید.
شرایط گرفتن پاسپورت برای بانوان
✔ داشتن سن بالای 18 سال
✔ رعایت حجاب اسلامی کامل و عدم نمایش تار یا ریشه مو در هنگام عکاسی بیومتریک برای دختران بالای 5 سال
✔ ارائه رضایتنامه قانونی از همسر برای خانمهای متاهل (این قانون برای خانمهایی که در خارج از ایران زندگی میکنند، صدق نمیکند)
✔ ارائه گواهی فوت و نسخه اصلی شناسنامه باطلشده همسر برای خانمهایی که همسرشان فوت کرده است.
✔ ارائه نسخه اصلی طلاقنامه برای خانمهایی که از همسرشان جدا شدهاند.
شرایط گرفتن پاسپورت برای آقایان
✔ داشتن سن بالای 18 سال
✔ عدم داشتن مدل موی نامتعارف
✔ عدم استفاده از لوازم تزئینی (اکسسوری)
✔ صورت باید پیدا باشد (ریش پروفسوری در عکس کارت پایان خدمت یا معافیت قبول نیست)
✔ عدم آرایش و پوشیدن لباس طرحدار، لباسهای یقهبار، کاپشن یقه بلند و لباس سفید یا سبز (تیره یا روشن)
💡یک نکته مهم
پوشیدن لباس روحانیت و گذاشتن عمامه قابلقبول است.
شرایط دریافت پاسپورت برای مشمولان وظیفه
✔ مشمولان خدمت وظیفه عمومی باید دوره سربازی خود را تمام کرده باشند یا معافیت هوشمندشان را ارائه دهند.
✔ مشمولان وظیفه میتوانند با ارائه نامه مورد تایید سازمان وظیفه عمومی، برای اخذ پاسپورت اقدام کنند.
✔ افراد بالای 50 سال که خدمت سربازی را پشت سر نگذاشتهاند، نیازی به ارائه کارت پایان خدمت ندارند.
✔ دانشجویان باید نامه یا مجوز کتبی از سمت دانشگاه محل تحصیل و سازمان وظیفه عمومی داشته باشند.
شرایط گرفتن پاسپورت مربوط به افراد زیر سن قانونی
✔ صدور پاسپورت برای افراد زیر 18 سال، فقط در صورت ارائه مجوز محضری از ولی یا قیم قانونی آنها صادر میشود.
✔ برای افراد زیر 15 سال باید مدارکی مثل دفترچه بیمه، گواهی اشتغال به تحصیل و شناسنامه دارای عکس ارائه شود.
شرایط گرفتن پاسپورت مربوط به نظامیان
✔ شرایط دریافت پاسپورت و خروج از کشور نظامیان بازنشسته این است که باید حداقل 5 سال از بازنشستگیشان گذشته باشد یا نامه رسمی از طرف حفاظت یگان خدمتی خود ارائه دهند.
✔ نظامیان شاغل یا حین خدمت بدون ارائه نامه مورد تایید از سمت یگان خود قادر به گرفتن گذرنامه نیستند.
چه افرادی واجد شرایط گرفتن پاسپورت نیستند؟
✔ افراد بدهکار به اداره ثبت اسناد و یا مجموعه دادگستری؛
✔ افرادی که خروجشان از کشور، برخلاف مصلحت کشور است؛
✔ افرادی که به دستور کتبی مقامات قضایی کشور ممنوعالخروج شدهاند.
مدارک لازم برای پاسپورت و تمدید آن
برای اخذ و یا تمدید گذرنامه ارائه این مدارک الزامی است:
- فرم تکمیل شده درخواست پاسپورت
- نسخه اصلی و کپی کارت ملی و شناسنامه
- ارائه نسخه اصلی پاسپورت منقضی برای تمدید
- یک قطعه عکس بیومتریک 6 در 4 جدید با پسزمینه
نحوه گرفتن پاسپورت
- مراجعه به یکی از دفاتر پلیس 10+
- پر کردن مدارک و فرمهای مربوط به اخذ گذرنامه
- ارائه مدارک موردنیاز
- پرداخت هزینههای دفتر مربوطه
- انتظار برای گرفتن پاسپورت از طریق پست
نحوه پر كردن فرم گذرنامه
در ابتدای فرم لازم است که نام، نام خانوادگی، نام پدر و اطلاعات هویتی خود را هم به فارسی و هم به لاتین، وارد کند.
در بخش بعدی آدرس و کد پستی محل سکونت و محل کار خود را وارد کنید.
سپس نام 2 نفر از افرادی که میشناسید را بههمراه شغل، شماره همراه و آدرس آنها، وارد کنید.
بخش آخر فرم مربوط به همسران خانمهایی که قصد دریافت پاسپورت را دارند، میشود. آنها باید اطلاعات خود را وارد و امضا بزنند. سپس فرم را به دفاتر اسناد رسمی برده و گواهیامضا کنند.
💡یک نکته مهم
برای ارائه رضایتنامه، لازم است که ابتدا فرم درخواست پاسپورت را از مراکز پلیس +10 دریافت کنید. فرم را پر کرده و مشخصات خود و همسرتان در بهدقت در بخشهای درخواست شده در فرم وارد و آن را امضا و اثر انگشت بزنید. فرم درخواست را بههمراه شناسنامه و کارت ملی خود و همسرتان را به یکی از دفاتر اسناد رسمی در محدوده اطراف خود ببرید. از مسئول دفترخانه بخواهید که امضا و اثر انگشت همسر شما را برای رضایتنامه خروج از کشور، گواهیامضا کرده و مهر، شناسهیکتا و تاریخ گواهیامضا را در فرم مربوطه درج کند. در هنگام مراجعه به دفترخانه حضور فرد درخواست دهنده الزامی نیست و تنها حضور همسر وی، کافیست.
هزینه گرفتن پاسپورت و تمدید آن چقدر است؟
انجام شدن پروسه اخذ گذرنامه در دفاتر پلیس 10+، نیازمند پرداخت هزینههایی هم است. طبیعی است که این هزینهها هر ساله تغییر میکنند و باید نسبت به آنها بهروز بود. طبق درگاه خدمات الکترونیک انتظامی (epolice.ir)، هزینه اخذ پاسپورت در سال 1403، شامل جدول زیر است:
نوع هزینه | مبلغ پرداختی |
---|---|
فرم های ثبت نام و شناسه گذرنامه | 5 هزار تومان |
هزینه انگشت نگاری | 15 هزار تومان |
عوارض شهرداری | 20 هزار تومان |
هزینه دادرسی | 20 هزار تومان |
عکس و احراز هویت متقاضی | 42 هزار تومان |
هزینه دفتر اسناد رسمی | 111 هزار تومان |
هزینه چاپ پاسپورت | 200 هزار تومان |
مجموع هزینهها | ✔ 302 برای آقایان ✔ 413 برای خانمها |
مدتزمان صدور پاسپورت چقدر است؟
پس از اتمام پروسه درخواست پاسپورت و پرداخت هزینههای پاسپورت، اگر مشکلی وجود نداشته باشد، پاسپورت پس از 3 الی 7 روز (بعضاً تا 20 روز) بهدستتان خواهد رسید.
مدت زمان اعتبار پاسپورت ایران
اعتبار گذرنامه ایرانی، 5 ساله است.
حداقل زمان اعتبار یک پاسپورت
حداقل زمان اعتبار یک پاسپورت بسته به قوانین کشور مقصد متفاوت خواهد بود. البته حداقل زمان برای اعتبار پاسپورت، 6 ماه است، اما این مقدار ثابت نیست. برای مثال، سفرهای هوایی به کشور عراق نیازمند ارائه پاسپورت با اعتبار حداقل 6 ماهه است. این در حالی است که حداقل اعتبار گذرنامه برای ورود به کشورهایی مثل ایالات متحده آمریکا، کانادا، دبی و غیره حداقل 7 ماه است.
مهمترین نکات در مورد گم شدن پاسپورت
یکی از تلخترین اتفاقات برای علاقهمندان به سفرهای خارجی و یا افراد حرفهای که نیاز به مسافرت دارند، گم شدن پاسپورت است. اگر پاسپورت یک شخص مفقود یا گم شود، نیازی به اعلام مفقودی نیست و باید برای گرفتن پاسپورت جدید، مجدداً به یکی از دفاتر پلیس 10+ مراجعه کرد.
برای اخذ پاسپورت المثنی، این مراحل را در نظر داشته باشید:
- مراجعه حضوری به دفاتر پلیس 10+ و اعلام مفقودی
- درخواست صدور پاسپورت المثنی
- پر کردن فرمهای 2 برگی صدور پاسپورت جدید
- ارائه مدارک هویتی
- ارائه تصاویر صفحات اول گذرنامه قبلی (در صورت وجود)
قبل از سفر به کشورهای خارجی، از سالم بودن پاسپورت خود، مطمئن شوید!
اخیرا یکی از مراجعه کنندگان ما، سفری به کشور تایلند داشته است. او میگوید که بخشی از پاسپورتش بدون اینکه آسیبی به اطلاعات آن زده باشد، دچار پارگی شده بود. با این وجود سفارت تایلند در ایران با این پاسپورت، برای او ویزا صادر کرده و هنگام خروج از گیت ایران، مشکلی برای او بهوجود نیامده است.
اما هنگام ورود به تایلند و در گیت ورودی، پلیس فرودگاه مانع از رد شدن او از گیت شده است و او را به اداره مهاجرت این کشور منتقل کردهاند. اداره مهاجرت به او گفته که پاسپورتش فاقد اعتبار است و باید به کشور ایران بازگردد!
خوشبختانه این فرد با سفارت ایران تماس گرفته و مشکل را برای آنها توضیح داده است و توانسته با پرداخت مبلغ 200 دلار، پاسپورت جدید اخذ کرده و به سفر خود ادامه دهد. همچنین کشور تایلند او را حدود 300 دلار، جریمه کرده است و این موضوع باعث شده که بخش زیادی از پولی که همراه خود برده بود را از دست بدهد.
این داستان یک درس بزرگ به ما میدهد و آن این است که هنگام خروج از کشور، حتما پاسپورت خود را چک کنید که از هیچ نظری، دچار مشکل، پارگی، خیسشدگی یا آسیبی نباشد. زیرا برخی از کشورها، قوانین سختگیرانهای برای ورود افراد خارجی اعمال میکنند و درصورت وجود کوچکترین مشکل، ممکن است مانع از ورود شما به کشورشان شوند.
همه چیز در مورد اخذ پاسپورت دوم
پاسپورت دوم یا تابعیت مضاعف (second citizenship)، به این معناست که یک شخص میتواند همزمان پاسپورت دو کشور مختلف را داشته باشد. دارندگان پاسپورت دوم میتوانند از حقوق شهروندی و تعهدات هر کشور در سطوح رسمی و قانونی بهرهمند شوند. بسیاری از افراد بهدلیل سفر بدون نیاز به ویزا، سرمایهگذاریهای خارجی، ادامه تحصیل و غیره برای گرفتن پاسپورت دوم از کشورهای برتر جهان، تلاش میکنند.
برای اخذ پاسپورت دوم میتوان از طریق روشهایی همچون ازدواج، روابط خانوادگی، شرکت در برنامههای مهاجرتی و سرمایهگذاری اقدام کرد. از جمله مزایای داشتن پاسپورت دوم، بهرهمندی از ثبات اقتصادی کشورهای پیشرفته، سفر بدون محدودیت به مقاصد بینالمللی (با توجه به اعتبار پاسپورت) و دور زدن تحریمهای مربوط به ایرانیان است.
برای مثال، پاسپورت دومینیکا از جمله پاسپورتهای معتبر دنیاست که امکان سفر به بیش از 144 کشور دنیا را فراهم میکند. برای درک بهتر مسئله پاسپورت دوم، این مطالب را در پارسی کانادا مطالعه کنید:
گرفتن پاسپورت، اولین قدم برای سفر به خارج از کشور
در این مقاله با تعریف پاسپورت، شرایط و مدارک لازم برای گرفتن آن و همچنین تعرفههای اعلام شده آشنا شدید. همانطور که گفتیم اخذ پاسپورت، اولین قدم برای سفر به کشورهای خارجی است. پاسپورت یا گذرنامه، در اصل یک مدرک هویتی، تاییدشده و رسمی است که از سوی کشور مبدا صادر میشود.
شما میتوانید برای اخذ پاسپورت کشورهای معتبری مانند کانادا، استرالیا، آلمان، یونان و غیره روی تجربه موسسه مهاجرتی پارسی کانادا حساب باز کنید. پارسی کانادا علاوه بر اخذ انواع ویزاهای قانونی، به شما در گرفتن تابعیت دوم بسیاری از کشورهای اروپایی و همچنین کانادا کمک میکند.
همین حالا با با تماس با شمارههای موجود در سایت یا تکمیل فرم مشاوره زیر، با کارشناسان ما در پارسی کانادا، مشاوره شوید.
کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.
فیلد های "*" اجباری هستند
سوالات متداول
گذرنامه یا پاسپورت، یک مدرک هویتی است که برای خروج از کشور الزامی است.
3 نوع پاسپورت در ایران وجود دارد که شامل: پاسپورت رسمی یا خدماتی، پاسپورت دیپلماتیک و پاسپورت گردشگری صادر میشود.
نسخه اصلی و کپی کارت ملی و شناسنامه، یک قطعه عکس بیومتریک 6 در 4 و در نظر گرفتن شرایط تعریفشده برای گرفتن پاسپورت نیاز هستند.
هزینه گرفتن گذرنامه در ایران در سال 1403 مجموعاً 302 هزار تومان است.
خیر؛ گرفتن پاسپورت ربطی به ویزا ندارد و برای اخذ ویزا باید پروسهای جداگانه را پشت سر گذاشت.
حرف پاسپورت یا شماره پاسپورت، در گوشه بالای سمت چپ و در صفحه اول پاسپورت قراردارد.
دوره پاسپورت، همان مدت زمان اعتبار پاسپورت است. گذرنامههای ایرانی، معمولا بهصورت 5 ساله صادر میشوند.
حداقل اعتبار گذرنامه برای سفر به کانادا، 7 ماه است.
حداقل اعتبار گذرنامه برای ورود به کشور، 6 ماه است.
آیا سوالی دارید؟