موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

چگونه یک کسب‌وکار در کانادا را ارزش‌گذاری کنیم؟

چگونه یک کسب‌وکار در کانادا را ارزش‌گذاری کنیم؟

اگر در حال خرید یک کسب‌وکار موجود در کانادا هستید، قبل از هر چیز، باید ارزش واقعی آن را بدانید تا مطمئن شوید که در حال سرمایه‌گذاری هوشمندانه‌ای هستید. به‌طور کلی، ارزش یک کسب‌وکار، به عوامل مختلفی از جمله رقابت، بازار کار، دارایی، بدهی و … بستگی دارد که باید برای ارزش‌گذاری قبل از خرید بیزینس در کانادا در نظر گرفته شود.

در این مطلب قصد داریم عوامل موثر بر ارزش‌گذاری بیزینس و 4 روش رایج ارزش‌گذاری یک کسب‌وکار در کانادا را بررسی کنیم. اما قبل از خواندن ادامۀ متن، در صورتی که نیاز به مشاوره دارید، فرم مشاوره زیر یا 👈فرم ارزیابی مهاجرت👉 را پُر کنید تا شما را دقیق‌تر راهنمایی کنیم.

از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

فیلد های "*" اجباری هستند

عوامل موثر بر ارزش‌گذاری کسب‌وکار در کانادا چیست؟

برای به‌دست آوردن ارزش دقیق یک کسب‌وکار، باید عوامل مختلف از جمله موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • حاشیه سود و میزان درآمد
  • دارایی‌ها (مانند حساب‌های بانکی و تجهیزات)
  • بدهی‌ها (مانند مالیات و حقوق کارکنان)
  • نوع صنعت
  • شرایط بازارکار
  • بررسی دلایل فروش
  • سابقه کسب‌وکار
  • وضعیت مالی
  • اعتبار و شهرت برند
  • نوسانات بازار
  • میزان رقابت بازار در حال حاضر
  • موقعیت مکانی کسب‌وکار
  • سودآور بودن یا نبودن کسب‌وکار
از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

فیلد های "*" اجباری هستند

4 روش رایج برای محاسبه ارزش یک کسب‌وکار

همانطور که در بخش قبل گفتیم، عوامل مختلفی در تعیین ارزش واقعی یک کسب‌وکار تاثیر دارد. به‌طور کلی، ارزیابی بعضی از فاکتورها مانند ارزش تجهیزات، کار ساده‌ای است، اما سنجش مواردی نظیر اعتبار برند، به مراتب امری دشوارتر خواهد بود.

در ادامه روش‌های اصلی برای ارزش‌گذاری کسب‌وکار شرح داده شده است:

1- روش ضریب درآمد (The Earnings Multiplier Method)

درآمد، کلید ارزیابی ارزش یک کسب‌وکار است. روش ضریب درآمد، رویکرد ساده‌ای برای برآورد ارزش کسب‌وکار بر اساس درآمد سالانه و صنعت مربوطه دارد. برای برآورد ارزش کسب‌وکار مورد نظر با استفاده از این روش، باید از فرمول زیر استفاده کنید: :

ارزش کسب‌وکار = درآمد سالانه یا سود (Annual Earnings (or Profit)) × ضریب صنعت (Industry Multiplier)

مراحل محاسبه ارزش بیزینس با روش ضریب درآمد:

looks_one

میزان درآمد سالانه کسب‌وکار را محاسبه کنید (سود خالص پس از کسر مالیات و هزینه‌ها).

looks_two

ضریب صنعت مورد نظر را مشخص کنید (به عنوان مثال، ضریب صنعت برای فروشگاه‌های خرده‌فروشی بین ۱.۵ تا ۲ و برای استارتاپ‌های فناوری یا فروشگاه‌های آنلاین بین‌المللی بین 5 تا 10 در نظر گرفته می‌شود).

looks_3

این دو عدد را در هم ضرب کنید.

👈 مثال: اگر سود سالانه کسب‌وکار 100,000 دلار و ضریب صنعت 3 باشد، ارزش کسب‌وکار ممکن است 300000 دلار تخمین زده شود.

  1. خرده‌فروشی (Retail): بین ۰.۵ تا ۱.۵ برابر EBITDA *
  2. رستوران‌ها (Restaurants): بین ۰.۵ تا ۲ برابر EBITDA
  3. تولیدی (Manufacturing): بین ۰.۵ تا ۳ برابر EBITDA
  4. کسب‌وکارهای خدماتی (Service businesses): بین ۱ تا ۴ برابر EBITDA
  5. نرم‌افزار به‌عنوان سرویس (Software-as-a-service): بین ۴ تا ۸ برابر EBITDA

* EBITDA مخفف سود پیش از بهره، مالیات، استهلاک و کاهش ارزش است.

💡یک نکته مهم

روش ضریب درآمد (times-revenue) راهی سریع و ساده برای تخمین ارزش یک کسب‌وکار ارائه می‌دهد. اما چون فقط روی درآمد به‌عنوان تنها معیار ارزش شرکت تمرکز دارد، نمی‌تواند تصویر کاملی از ارزش یک کسب‌وکار را نشان دهد. در واقع عواملی نظیر پایگاه مشتریان (customer base)، حاشیه سود کم به دلیل هزینه‌های بالا، مخارج، چشم‌انداز رشد و موقعیت مکانی می‌توانند این عدد را تغییر دهند.

2- روش‌ مبتنی بر درآمد (Income-based methods)

این روش‌، ارزش کسب‌وکار را بر اساس درآمدهای مورد انتظار آینده تخمین می‌زند. این رویکرد به ذی‌نفعان و سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا بر اساس پیش‌بینی درآمدهای بالقوه و نه صرفاً سود فعلی، فرصت‌ها را ارزیابی کنند.

در این روش 3 رویکرد اصلی وجود دارد:

looks_one

جریان نقدی تنزیل‌شده (Discounted cash flow (DCF)):

این روش درآمدهای آتی را پیش‌بینی کرده و با در نظر گرفتن عواملی مانند تورم و عدم قطعیت اقتصادی، ارزش کنونی را محاسبه می‌کند. این روش برای کسب‌وکارهای جدید با پتانسیل رشد بالا مناسب است.

looks_two

تحلیل خرید اهرمی (Leveraged buyout analysis (LBO)):

این روش مشابه روش DCF است، اما بر محاسبه نرخ بازده داخلی (internal rate of return (IRR)) متمرکز است و سود مورد انتظار خریدار را نشان می‌دهد. این روش، به خریداران در ارزیابی بازده سرمایه‌گذاری کمک می‌کند.

looks_3

سرمایه‌گذاری جریان نقدی (Capitalization of cash flow):

جریان نقدی، بازده سالانه و ارزش مورد انتظار را بررسی می‌کند تا سودآوری آتی را تعیین کند. برخلاف رویکرد روش DCF، این روش فرض می‌کند عملکرد آتی مشابه گذشته خواهد بود و برای ارزش‌گذاری کسب‌وکارهای تثبیت‌شده با سود پایدار، ایده‌آل است.

3- روش‌ مبتنی بر بازار (Market-based methods)

مشابه مقایسه قیمت املاک در بازار مسکن و مستغلات، روش مبتنی بر بازار، ارزش کسب‌وکار را با بررسی شرکت‌های مشابه فروخته‌شده در همان صنعت تعیین می‌کند. ارزیاب، معاملات اخیر را تحلیل کرده و با توجه به تفاوت‌هایی مانند موقعیت مکانی یا اندازه بیزینس، آن کسب‌وکار را ارزش‌گذاری می‌کند. این روش به‌ویژه برای شرکت‌هایی که به سرعت در حال رشد هستند، مناسب است.

4- روش‌ مبتنی بر دارایی (Asset-based methods)

این روش ارزش کسب‌وکار را بر اساس دارایی‌های خالص آن محاسبه می‌کند. لازم است دارایی‌های ملموس (مانند تجهیزات، دارایی و موجودی) و دارایی‌های ناملموس (مانند نرم‌افزار، مجوزها، حق ثبت اختراع و مالکیت معنوی) محاسبه شوند. در محاسبه ارزش دارایی‌ها، استهلاک مواردی مانند تجهیزات نیز باید مدنظر قرار گرفته شود.

این روش معمولاً در موارد زیر استفاده می‌شود:

check_box

وقتی ارزش یک کسب‌وکار به ارزش دارایی‌های اصلی آن وابسته است، مانند شرکت‌های سرمایه‌گذاری یا یک هلدینگ املاک و مستغلات.

check_box

وقتی دارایی‌های یک کسب‌وکار، بازدهی کافی را به روشی که در حال حاضر استفاده می‌شود، ایجاد نمی‌کند؛ مانند کسب‌وکاری که درآمد کمی دارد و ارزش دارایی‌هایش با استفاده‌ای دیگر یا با فروش آن‌ها بیشتر می‌شود.

check_box

وقتی ارزش کسب‌وکار به ویژگی‌ها یا روابط شخصی مالک فعلی بستگی دارد و به مالک جدید منتقل نمی‌شود. مثلاً اگر ارتباط بین مشتریان و شرکت، با نبود مالک فعلی ادامه پیدا نکند.

بررسی ارزش یک کسب‌وکار

مثال‌هایی از ارزش‌گذاری یک کسب‌وکار

برای نشان دادن فرایند ارزش‌گذاری بیزینس در عمل، در ادامه مثال‌هایی از کسب‌وکارهای مختلف ارائه می‌دهیم.

مثال 1- چگونه یک پمپ بنزین را ارزش‌گذاری کنیم؟

ارزش پمپ بنزین‌ها معمولاً با استفاده از یکی از سه روش زیر ارزیابی می‌شود:

روش مبتنی بر درآمد: این روش برای پمپ بنزین‌هایی با سابقه طولانی که درآمد ثابتی دارند مناسب است. در این روش، درآمد پیش‌بینی‌شده یک سال را به نرخ سرمایه بازار (یا ارزش بازار) تقسیم می‌کنند.

روش مبتنی بر بازار: در این روش، ارزش پمپ بنزین را با توجه به قیمت فروش پمپ بنزین‌های مشابه یا شرکت‌های شبیه آن تعیین می‌کنند.

روش جریان نقدی تنزیل‌شده: این روش ارزش فعلی درآمدی که پمپ بنزین در آینده به دست می‌آورد را محاسبه می‌کند. این روش هم برای کسب‌وکارهای قدیمی با رشد کم و هم برای کسب‌وکارهای جدید با پتانسیل رشد زیاد، قابل استفاده است.

مثال 2- چگونه یک خرده‌فروشی (retail business) را ارزش‌گذاری کنیم؟

کسب‌وکار مورد نظر، چه یک فروشگاه کوچک تک‌نفره باشد و چه یک فروشگاه بزرگ با چند کارمند، باید اطلاعات دقیق و کاملی از وضعیت آن کسب کنید؛ این اطلاعات شامل میزان فروش، ارزش ملک یا مدت اجاره، وسایل فروشگاه و موجودی کالاها است.

همچنین باید کسب‌وکار مورد نظر را با کسب‌وکارهای مشابه مقایسه کنید تا درک مناسبی از ارزش منصفانه بازار به دست آورید.

مثال 3- چگونه شرکت‌های خدمات حرفه‌ای را ارزش‌گذاری کنیم؟

شرکت‌های خدمات حرفه‌ای (professional service firms) که به‌عنوان کسب‌وکارهای مبتنی بر دانش مثل شرکت‌های حقوقی، مشاوره‌ای و حسابداری تعریف می‌شوند، معمولاً دارایی خاصی ندارند و بیشتر به دانش و تخصص وابسته‌اند.

از آنجایی که این شرکت‌ها ممکن است با تغییر شرایط دچار مشکل شوند، ارزش‌گذاری، اغلب بر اساس درآمدهای پیش‌بینی‌شده از عملکرد تجاری گذشته، شهرت و اعتبار، مالکیت، مشتریان، محصولات و خدمات انجام می‌شود.

معرفی بهترین بیزینس‌ها در کانادا که ارزش خرید دارند

در مطلب بهترین بیزنس در کانادا، لیست جدیدترین و بهترین بیزنس‌های قابل خرید را آورده‌ایم. در زیر هم چند مورد از بهترین بیزنس‌ها در کانادا را لیست کرده‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم آن را مطالعه کنید.

👈 همچنین می‌توانید بیزینس‌های آماده فروش موسسه مهاجرتی پارسی کانادا را در صفحه خرید بیزینس در کانادا بررسی کنید.👉

💡 چند نکته مهم

1- قبل از اقدام، دلایل فروش کسب‌وکار را بررسی کنید:

قبل از خرید یک کسب‌وکار، باید انگیزه واقعی صاحب آن را از فروش بیزینس بررسی کنید. گاهی اوقات دلیل فروش ساده است، مانند بازنشستگی مالک یا تصمیم وی برای تغییر کسب‌وکار. اما در برخی موارد ممکن است مالک به دلیل وجود مشکلاتی مانند بدهی‌ها یا تعهدات معوقه، قصد فروش آن را داشته باشد که در صورت خرید آن، ممکن است منجر به مشکلاتی در آینده شود. بنابراین قبل از خرید بیزینس باید:

check_box

با مالک فعلی صحبت کنید

سوابق مالی را با پرسیدن سوالات مشخص درباره مسائل مالی کسب‌وکار، وضعیت تجهیزات، سرمایه در گردش و مشکلات عملیاتی پرس‌وجو کنید.

check_box

طرح کسب‌وکار را مطالعه کنید

بررسی طرح کسب‌وکار، به شما بینشی درباره دیدگاه و جهت‌گیری اهداف مالک در مورد کسب‌وکار مورد نظر می‌دهد. همچنین فرصتی است تا ببینید آیا کسب‌وکار به اهدافش رسیده و با تغییرات بازار سازگار شده است یا خیر.

check_box

شهرت و اعتبار کسب‌وکار را چک کنید

شبکه‌های اجتماعی آن را چک کنید تا سرنخ‌هایی درباره شهرت، اعتبار و ارتباط آن با مشتریان کسب کنید.

2- حتما مشاوره بگیرید
پیشنهاد می‌کنیم برای خرید یک بیزینس و تنظیم قرداد، حتما از یک وکیل تجاری معتبر کمک بگیرید. خوشبختانه موسسه پارسی کانادا، در برخی از شهرهای کانادا، کارگزار دارد و شما می‌توانید از طریق آن‌ها، جزئیات بیزینسی که قرار است، خرید کنید را بررسی کنید. همچنین وکلای پارسی کانادا در زمینه مذاکره و تنظیم قرارداد، انجام امور اداری و اخذ مجوزات لازم می‌توانند به شما کمک می‌کنند.

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی روش‌های ارزش‌گذاری کسب‌وکار در کانادا برای خرید پرداخته‌ایم و دیدیم که روش‌های مختلف ارزش‌گذاری کسب‌وکار، بر جنبه‌های متفاوتی از آن تمرکز دارند؛ برخی بر از این روش‌ها، بر پتانسیل‌های آتی کسب‌وکار تأکید می‌کنند، در حالی که برخی دیگر بر دارایی‌های کنونی یا مقایسه با بازار متمرکز هستند. پیشنهاد می‌کنیم در این زمینه حتما از یک مشاور یا وکیل مهاجرت به کانادا کمک بگیرید

اگر نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه دارید، نگران نباشید! پارسی کانادا به در اززش‌گذاری کسب‌وکار و خرید بیزینس کمک می‌کند. فرم مشاوره زیر را پرکنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم:

از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

فیلد های "*" اجباری هستند

سوالات متداول

برای ارزش‌گذاری یک کسب‌وکار در کانادا، باید درآمد، دارایی‌ها، بدهی‌ها و شرایط بازار را بررسی کنید و از روش‌هایی مثل ضریب درآمد، جریان نقدی یا مقایسه با بازار استفاده کنید.

عواملی مانند حاشیه سود، دارایی‌ها، بدهی‌ها، نوع صنعت، شرایط بازار، شهرت برند، میزان رقابت و سابقه کسب‌وکار بر ارزش‌گذاری اثر دارند.

بررسی دلایل فروش نشان می‌دهد که آیا فروش به‌خاطر مشکلات مالی است یا دلایلی ساده‌ای مثل بازنشستگی مالک که مشکل ساز نیستند.

در این مطلب به چهار روش اصلی شامل روش ضریب درآمد، روش مبتنی بر درآمد، روش مبتنی بر بازار و روش مبتنی بر دارایی اشاره است. پیشنهاد می‌شود برای خرید بیزنس در کانادا حتما با یک مشاوره مهاجرتی معتبر مشورت کنید.


برخی از منابع معتبر: shopify، bdc.ca، businessbrokerbc.ca

آیا سوالی دارید؟

ارسال سوال