موسسه حقوقی بین المللی دادگران حق و عدالت

مهاجرت به کشورهای حوزۀ خلیج فارس

شاید تا ده-پانزده سال پیش مهاجرت به کشورهای حوزۀ خلیج فارس یک ایدۀ مسخره و نه‌چندان جالب بود؛ اما در این سال‌ها خیلی چیزها تغییر کرد و الان خیلی از ایرانی‌ها برای مهاجرت این کشورها را انتخاب می‌کنند.

با همۀ مزایا و معایبی که دارند، این کشورها خودشان را در لیست مقاصد مهاجرتی ایرانی‌ها جا کردند. آمار دقیقی از مهاجرت به کشورهای عربی حاشیۀ خلیج فارس وجود ندارد، اما حرف‌وحدیث‌ها دربارۀ بالابودن این آمار، خصوصاً برای کار و خصوصاً برای مشاغل پزشکی زیاد است.

در این مطلب، نگاهی به روش‌های مهاجرت به کشورهای حاشیۀ خلیج فارس، شرایط زندگی در آن‌ها، مزایا و معایب و هزینه‌ها می‌اندازیم. قبل از شروع، بهتر است این نکته را بدانید:

نکتۀ مهم:

کشورهای حوزۀ خلیج فارس، همان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج یا همان GCC هستند؛ یعنی کویت (Kuwait)، عربستان سعودی (Saudi Arabia)، بحرین (Bahrain)، امارات (UAE)، قطر (Qatar) و عمان (Oman).

مهاجرت به کشورهای حوزه خلیج فارس

اما در این مطلب، منظور از کشورهای حوزۀ خلیج فارس، فقط سه کشور امارات، عمان و قطر است؛ چون سه کشورِ دیگر نه شرایط مناسبی برای مهاجرت دارند و نه جزو مقاصد اصلی مهاجرتی برای ایرانی‌ها هستند.
پس هر اطلاعاتی که در این مطلب به شما می‌دهیم، فقط برای سه کشور امارات، عمان و قطر صدق می‌کند.

مهم‌ترین روش‌های مهاجرت به کشورهای عربی حاشیۀ خلیج فارس

در حال حاضر، مهاجرت کاری یکی از متداول‌ترین روش‌های مهاجرت به کشورهای حاشیۀ خلیج فارس است. سن مناسب، داشتن جاب‌آفر و مدرک تحصیلی مرتبط از مهم‌ترین شرایط مهاجرت کاری به این کشورهاست؛ اما شرایط دقیق‌تر با توجه به کشور مقصد، نوع شغل و کارفرمایی که قرار است شما را استخدام کند مشخص خواهد شد.درآمد در کشورهایی مانند امارات و عمان بالاست و با توجه به این که مالیات بر حقوق در این کشورها وجود ندارد یا خیلی کم است؛ عددی که می‌گیرید تقریباً حقوقِ خالص است.

اولین قدم برای کار در آن طرف آب‌های خلیج فارس، پیداکردن یک کار مناسب است. مطالب زیر یک دیدِ کُلی از بازار کار این کشورها به شما می‌دهند:

اطلاعات کامل دربارۀ ویزای کاری این کشورها و شرایط مهاجرت کاری را هم در مطالب زیر به طور مفصل بررسی کرده‌ایم. آن‌ها را از دست ندهید:

بعد از کار، سرمایه‌گذاری دومین روش پرطرفدار مهاجرتی برای کشورهای عربی اطراف خلیج فارس است. در خود این روش هم، خرید ملک و ثبت شرکت پرطرفدارترین‌ها هستند.
ثبت شرکت یک روش عالی برای راه‌اندازی بیزینس و کارکردن در این کشورهاست که در مقابل شرایط کشورهای توسعه‌یافته، ساده‌تر و بی‌دردسرتر است و گزینۀ خوبی برای کارفرماها و صاحبان ایده‌های تجاری است.اگر به این روش علاقه‌مند شدید، در مطالب زیر همه چیز را توضیح داده‌ایم:

مهاجرت از طریق ازدواج ممکن است؛ اما گرفتن اقامت و شهروندی کمی پیچیده! شرایط عمومی را که خودتان احتمالاً می‌دانید؛ ازدواج صوری نباشد، تمکن مالی داشته باشید و شرایطی از این شکل. اما قوانین عجیب و غریب این موارد است:

  • اگر با یک شهروند عمانی ازدواج کنید، به دنیا آوردن یک فرزند از مهم‌ترین شرایط گرفتن اقامت است.
  • اگر با یک مرد قطری ازدواج کنید، می‌توانید اقامت دائم بگیرید اما اگر با یک زن قطری ازدواج کنید، خبری از اقامت دائم نیست!
  • در امارات هم همین‌طور است؛ اگر با یک زن اماراتی ازدواج کنید، نه می‌توانید اقامت دائم بگیرید و نه شهروندی.

مدت‌زمان زندگی با همسر برای گرفتن اقامت کشورهای عربی حوزۀ خلیج فارس هم با توجه به کشور مقصد و شرایط شما متفاوت است.

شاید بخندید ولی کشورهای قطر و امارات چندسالی است که سیستم آموزشی‌شان را متحول کرده‌اند، امکان اخذ ویزای تحصیلی را فراهم‌کرده‌اند و دانشجوی خارجی پذیرش می‌کنند!

دانشگاه قطر، دانشگاه خلیفه و دانشگاه سلطان قابوس، از بهترین دانشگاه‌های خاورمیانه هستند و هرساله هزاران دانشجوی بین‌المللی برای پذیرش و فارغ‌التحصیلی دارند.

اگر فکر تحصیل در این کشورها را در سر دارید، هزینه‌های زندگی و شهریه شاید کمی برایتان سنگین باشد؛ اما معمولاً بورسیه و فاند هم برای این کشورها پیدا می‌شود.

مهاجرت به کشورهای خلیج فارس و گرفتن پاسپورت

شرایط گرفتن اقامت دائم و شهروندیِ کشورهای عربی

با مهاجرت کاری، در صورت داشتن شرایط، امارات بعد از 10 سال و قطر بعد از 20 سال، اقامت دائم می‌دهند؛ اما شرایط عمان کمی مبهم است.

با خرید ملک می‌توان اقامت دائم هر سه کشور را گرفت و هر چه عدد دُرشت‌تری را با خودتان ببرید، شانس بیشتری برای اقامت دارید.

شرایط گرفتن اقامت دائم از طریق ازدواج را هم که بالاتر توضیح دادیم.

به این نکتۀ مهم توجه کنید:

ما شرایط گرفتن اقامت دائم را از منابع معتبرِ دولتی و مهاجرتی این کشورها بیان کردیم؛ اما به‌طور کُلی شرایط گرفتن اقامت دائم کشورهای عربی مبهم است و موارد زیادی وجود دارد که این کشورها، حتی با وجود داشتن شرایط لازم، به ایرانی‌ها اقامت دائم نمی‌دهند.

توصیه می‌کنیم اگر برای شما گرفتن اقامت دائم و شهروندی خیلی مهم است، به کشورهای دیگر فکر کنید و تا روشن‌تر شدن شرایط، بی‌خیالِ کشورهای عربی شوید.

هزینۀ زندگی در کشورهای حوزۀ خلیج فارس

تعیین میزان دقیق خرج‌ومخارجِ زندگی در این کشورها سخت است؛ چون به معیارهای متعدد و مختلفی بستگی دارد. از تعداد افراد خانواده گرفته تا سبکِ زندگی و شهر محلِ اقامت و محله. به‌طور کُلی، هزینۀ زندگی در آن‌طرف آب‌های خلیج فارس از این قرار است:

هزینۀ ماهانۀ زندگی در کشورهای حاشیۀ خلیج فارس برای 1 نفر
امارات900 دلار *
عمان670 دلار
قطر880 دلار

* دلار آمریکا

دقت کنید که هزینۀ اجاره‌خانه در این رقم‌ها وارد نشده است؛ چون تعیین میزان دقیقِ آن سخت است و حتماً خودتان آن را لحاظ کنید.

در کل می‌توان گفت هزینۀ زندگی در این کشورها از ایران خیلی بیشتر است؛ اما نگران نباشید! با در نظر گرفتن درآمد بالا در این سه کشور و عدمِ پرداخت مالیات، شرایط چندان سختی به نظر نمی‌رسد.

در این مقالات، ریز‌به‌ریزِ هزینه‌ها را توضیح داده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم حتماً آن‌ها را بخوانید:

ممکن است جایی از خودتان سؤال کنید که اصلاً چرا باید به این کشورها مهاجرت کنیم؟ چرا کشورهای توسعه‌یافتۀ اروپایی و آمریکایی را بی‌خیال شویم و امارات یا عمان را انتخاب کنیم؟ در ادامه نگاهی به مزایا و معایب مهاجرت به این کشورهای می‌اندازیم.

مزایا و معایب مهاجرت به کشورهای حاشیۀ خلیج فارس

  • به ایران نزدیک هستند؛ پس اگر دوربودن از ایران یکی از دغدغه‌های مهاجرتی شماست؛ گزینه‌های مناسبی هستند.
  • شرایط گرفتن ویزای آن‌ها تقریباً ساده است و پیچیدگی روندِ مهاجرتی کشورهای توسعه‌یافته را ندارد.
  • بر خلاف کشورهای توسعه‌یافته، مالیات بر درآمد ندارند یا مقدار آن خیلی کم است؛ یعنی همۀ درآمدتان مختص خودتان است.
  • مدرک زبان عربی از شما نمی‌خواهند؛ هرچند داشتن دانش زبان عربی می‌تواند در گرفتن ویزا شانس شما را خیلی بالا ببرد.
  • پتانسیل فوق‌العاده‌ای برای رشد دارند و آیندۀ شغلی، تحصیلی و تجاری شما در این کشورها روشن است.

  • هزینۀ زندگی، در مقایسه با ایران و خیلی از کشورهای توسعه‌یافته، بالاست. هرچند در صورتی که به درآمد رسیدید، نگرانی خاصی از این بابت نخواهید داشت.
  • گرفتن اقامت دائم از آن‌ها کمی پیچیده و مبهم است.
  • بلدنبودن زبان عربی ممکن است کمی در زندگی روزمرۀ شما مشکل ایجاد کند.
  • آب‌وهوای آن‌ها معمولاً خشک و بیابانی و گرم است.

شرایط مهاجرت به این کشورها هم با توجه به مقصد شما، روشِ مهاجرتی و معیارهای مختلف دیگر متفاوت است. توصیه می‌کنیم اطلاعات کامل‌تر و دقیق‌ترِ مهاجرتی را در مطالب زیر مطالعه کنید:

در صورتی هم که نیاز به مشاوره داشتید، فرم ارزیابی زیر را پرکنید تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند:

از مشاوره تا اقامت

کنارتان هستیم. کافیست فرم مشاوره را پر کنید.

"*" indicates required fields

سخن پایانی

بازارِ مهاجرت به کشورهای عربی حاشیۀ خلیج فارس چند سالی است که داغ شده و این کشورها الان در لیست مقاصد مهاجرتی ایرانی‌ها هستند. روش‌های مهاجرت به این کشورها مختلف است که در میان آن‌ها روش‌های کاری و سرمایه‌گذاری از محبوب‌ترین‌ها هستند.

شرایط مهاجرت به کشورهای حوزۀ خلیج فارس سختی و پیچیدگیِ قوانین مهاجرتی کشورهای توسعه‌یافته را ندارد و گرفتن ویزا از آن‌ها سخت نیست. هزینۀ زندگی در این کشورها معمولاً بالاست و گرفتن اقامت دائم از آن‌ها هم کمی پیچیده است.

در کل اگر می‌خواهید به کشورهایی مرفه، نزدیک به ایران، با شرایط آسان، درآمد بالا و آیندۀ روشن مهاجرت کنید، ما کشورهای حاشیۀ خلیج فارس را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

سؤالات متداول:

در بین کشورهای حوزۀ خلیج فارس (GCC)، کشور امارات بهترین مقصد مهاجرتی برای ایرانیان است.

نزدیکی به ایران، عدم پرداخت مالیات بر درآمد، راحتیِ اخذ ویزا، عدم نیاز به مدرک زبان عربی و پتانسیل رشد و آیندۀ روشن از مهم‌ترین مزایایی هستند که در مقایسه‌هایتان با کشورهای توسعه‌یافته باید آن‌ها را مدنظر بگیرید.

سرمایه‌گذاری از طریق ثبت شرکت و خرید ملک و همچنین مهاجرت کاری در حال حاضر بهترین و متداول‌ترین روش‌های مهاجرت به این کشورها هستند.

بله اما پیچیدگی‌های خاص خودش را دارد. کشورهای عمان، امارات و قطر اقامت دائم هم می‌دهند اما نه با هر روشی و نه با هر شرایطی. معمولاً هم برای گرفتن شهروندی باید بیشتر از 10 یا 15 سال در این کشورها زندگی کنید.

آیا سوالی دارید؟

ارسال سوال